Wim Zagt

“Ik kom uit een familie van veehandelaren, met een eigen boerderij. Op m'n achtste wist ik het al, dit is niet mijn leven. Hard werken en geen dag vrij. Dus ben ik m'n best gaan doen op school. Eerst VWO en daarna HEAO, commerciële economie.” Inmiddels is Wim 53 en al jaren partner bij JAN©. “Ik wilde eigenlijk makelaar worden, maar eind jaren '80 was het crisis en ik kon geen werk vinden. Daarom heb ik na school een jaar voor mijn broer gewerkt.”

helemaal niets

“Vlees bezorgen, bestelbus volladen en gaan. Goed verdienen en wat ik ervan geleerd heb is de weg in Amsterdam. De vader van mijn toenmalige vriendin had een accountantskantoor. Aardige man, maar zijn werk leek me wel een beetje saai. Ik was serieus met zijn dochter en dat vlees bezorgen vond hij helemaal niets. Dus heeft hij me een commerciële functie aangeboden bij zijn kantoor. Ja, daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.” Wim lacht bij de herinnering.

wakker geschud

“Ik kreeg direct contact met klanten, hij liet me behoorlijk vrij. Toen merkte ik dat accountant eigenlijk wel mijn vak zou kunnen zijn. In de avonduren ben ik de accountancy opleiding gaan volgen en begin 2001 heb ik me ingekocht, samen met Pieter Mul. In 2005 zijn we gefuseerd met het kantoor van Nico Perdaan. Zo is JAN© ontstaan.” Wim is allesbehalve een saaie accountant. Toch was hij aardig op weg. “Mijn scheiding in '96 heeft me wakker geschud, het resultaat was een soort verlate puberteit.”

in de spreekwoordelijke klei

Wim heeft toen - naast zijn werk als accountant - met drie vrienden een horecabedrijf gekocht. “All-in. Spaargeld, hypotheek, enz. Ik zou het mijn klanten nooit adviseren, maar het was een geweldige tijd. Spannend! Ik heb er als ondernemer veel van geleerd en van de verkoop zijn we financieel niet slechter geworden. Door die ervaring heb ik mijn klanten meer te bieden, ik heb zelf met mijn voeten in de spreekwoordelijke klei gestaan.”

ik weet me prima te vermaken

“Ik heb geen klanten die heel erg corporate zijn. Dga's zijn onze klanten, ondernemers. Wat dat betreft zitten we hier goed. Weesp was ooit het grootste industriegebied tussen Amersfoort en Amsterdam. Ik weet niet of dat nog zo is, maar ik ken de meeste ondernemers, en dat zijn er aardig wat.” Nog een paar jaar JAN©, dan maakt Wim ruimte voor een volgende generatie. “Mooi, ik weet me prima te vermaken. Lekker reizen bijvoorbeeld, met mijn vriendin.”