Wil du Prie

“Ik kreeg een herseninfarct en werd uren later gevonden. Sinds die tijd is de controle over mijn rechter lichaamshelft verstoord, niets meer aan te doen. Het ergst is m'n arm, die leidt een eigen leven. Daarom klem ik 'm nu tussen m'n benen.” Wil deed een zelfmoordpoging in 2002. “Ik zag het niet meer zitten en heb me volgestopt met drank en pillen, m'n vriendin was overleden en zelf kon ik niets meer.”

M'n eigen stukje grond

Ze werd wakker bij de Geestgronden. Daar kreeg Wil het advies om naar de Groene Werkplaats te gaan, dat is nu 16 jaar geleden. Die raad heeft ze opgevolgd. “De eerste jaren werkte ik in de tuin. Heerlijk! M'n eigen stukje grond én ik was onder de mensen.” Maar helaas, haar lijf werd steeds meer een belemmering. “Met een kruiwagen lopen, bukken om plantjes in de grond te stoppen of onkruid wieden, het ging echt niet meer.”

Een potje boerenbridge

De Groene Werkplaats is een project van EcoSol, onderdeel van Haarlem Effect. “Nu is het een kale boel, maar je moet een keer in het voorjaar komen. Dan staat alles in bloei, de lente is m'n favoriete tijd." Mensen zoals Wil - mannen en vrouwen van alle leeftijden met psychiatrische of psychosociale problematiek - vinden hier een dagbesteding in de natuur. Ze werken in de tuin, lunchen samen en sluiten de dag af in de kantine, met een potje boerenbridge.

Preimosterdsoep

En Wil? Die verzorgt vier dagen per week de lunch. “Voor groepen van 7 tot 16 man, dat is per dag verschillend. Soep, salades, brood, enz. Een hele klus, maar ik doe 't graag. In de keuken, met op de achtergrond muziek van Charles Aznavour of Jacques Brel.” Ze heeft vroeger zelf gitaar gespeeld, dat gaat na haar beroerte niet meer. “En veel gesport, tafeltennis, enz.” Preimosterdsoep is haar favoriete gerecht. “Lekker pittig!” zegt ze lachend.

Vrienden heb ik hier

“Jannie, onze teamcoördinator houdt er niet zo van. Als zij er niet is grijp ik m'n kans!” Wil is 63 en naar omstandigheden gelukkig. Ze rijdt vier dagen per week met haar scootmobiel van Aerdenhout naar Haarlem en weer terug. “Ik woon in een klein huurhuisje, op de grens van Bentveld. Een hofje, dicht bij de duinen. Ik heb weinig contact met mijn buren, maar als er iets is dan zijn we er voor elkaar. M'n familie woont in Zoetermeer en Leiden en vrienden heb ik hier, bij de Groene Werkplaats.”