Veronique de Kwant

“Ik heb een hond, een terriër lookalike. Zo leuk, het leven ziet er ineens heel anders uit!” Afgelopen januari nam Veronique na 17 jaar afscheid van welzijnsorganisatie Haarlem Effect. “Ik was directeur/bestuurder en deed van alles. Ik denk dat ik het daarom - nu als zzp'er - zo lastig vind om te zeggen waar ik van ben. Want als er iets leuks op m'n pad komt dan ben ik daar ook van.” Vrijheid, Veronique geniet ervan. “Maar als ik toch een keuze moet maken, dan is het sociaal ondernemen.”

Sparren met ondernemers

“Sociaal ondernemen, ik heb er bij Haarlem Effect veel ervaring mee opgedaan en nu zou ik er graag mijn werk van maken. Sparren met ondernemers, de mogelijkheden verkennen én helpen bij de uitvoering. We moeten het samen doen, dat besef groeit en nu - door corona - raakt dat in een stroomversnelling. Natuurlijk, een ondernemer moet winst maken en zijn bedrijf runnen, scherpe keuzes maken. Zeker nu. Maar tegelijkertijd is er ook meer besef dat je als ondernemer ook betekenis kunt geven in zorg en welzijn van mensen.”

 

jobcarving bijvoorbeeld

“Ondernemers willen hun steentje bijdragen aan een betere wereld en natuurlijk mogen ze daar ook zakelijk voordeel van hebben. Sociaal ondernemen gaat niet om het vinden van goedkope arbeidskrachten, het gaat erom dat je mensen helpt die moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt vinden. Vaak hebben ondernemers er zelf al over nagedacht en ik help ze graag bij het in de praktijk brengen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, via jobcarving bijvoorbeeld.”

als matchmaker

“Mensen een plek in een bedrijf geven is enorm belangrijk. Voor hun gevoel van eigenwaarde, voor de samenleving én voor werkgevers en collega's. Ik heb het effect van sociaal ondernemen met eigen ogen gezien. Binnen een organisatie, maar ook voor opdrachtgevers wordt de sociale component van een onderneming steeds belangrijker. Het is - zeker bij overheidsorganisaties - zelfs bepalend bij de keuze voor een leverancier. Dus ja, sociaal ondernemen, daar steek ik als matchmaker graag mijn energie in.”

machtig interessant

“Sparren met een ondernemer en daarna de omgeving verkennen, waar halen we de mensen vandaan en hoe zorgen we ervoor dat zij hun 'draai' vinden. Dat laatste zie ik als een belangrijk aspect van mijn aanbod. Sociaal ondernemen is voor beide partijen nieuw. Voor een werkgever en voor medewerkers die bij hem aan de slag gaan. Dat proces begeleiden vind ik machtig interessant. Freelance en graag voor meerdere ondernemers, dat past nu goed in mijn leven.”