Tobias Ooijevaar

“We doen aan talentontwikkeling, helpen jongeren zichzelf te zijn of zichzelf te vinden.” Tobias is jongerenwerker bij Stedelijk Jongerencentrum Flinty's, onderdeel van Haarlem Effect en gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht. Hij speelde als drummer in een band en toerde door Nederland, organiseerde muzikale evenementen en na de opleiding CMV is hij als jongerenwerker gestart. Inmiddels is Tobias achtendertig en een ervaren kracht.

Een beetje zoals Project X

“We krijgen hier jongeren van 12 tot 18 jaar. Die vinden hier allemaal iets anders. Ze kunnen muziek maken, optreden, poolen, rondhangen met leeftijdgenoten of praten met ons. Het kan allemaal. Op vrijdag hebben we meestal bandjes, maar ook MC's uit de Haarlemse hiphopscene weten ons podium te vinden. Op een gemiddelde vrijdagavond treden ze hier op voor zo'n 50 a 60 jongeren. Laatst stonden er ruim 100 mensen voor de deur, de uitnodiging was viral gegaan. Een beetje zoals Project X, in Haren.”

West-Friese nuchterheid 

Tobias schrok er niet van. Hij kijkt met West-Friese nuchterheid naar wat er bij Flinty's gebeurt. “Vaak zie ik iemand binnenkomen die met zichzelf in de knoei zit, aandacht nodig heeft. Dan zit ik zomaar een uur of langer met een jongere te praten en krijg ik 'm toch weer op het juiste spoor. Dat is het mooie van jongerenwerk. We zitten niet in kaders gevangen, zoals bijvoorbeeld een leraar of politieagent.” 

Neem nou lachgas 

“We hebben te maken met allerlei subculturen, die draaien hier allemaal om elkaar heen. Als er iets speelt, zijn wij vaak de eersten die het zien. Die kennis delen we met ouders, hulpinstanties, enz. Neem nou lachgas, dat zagen we twee jaar geleden. Als je dat af en toe doet is het volgens mij niet zo'n ramp. Dat geldt niet voor alcohol en drugs, dat kan bij eenmalig gebruik al gevaarlijk zijn. Zo ligt het THC-gehalte van weed tegenwoordig heel erg hoog. Daar waarschuwen we bij Flinty's nadrukkelijk voor. Met posters, flyers én door er met jongeren over te praten.”

Uniek in Nederland 

Tobias benadert zijn werk als een professional. “Ik vind het leuk om met jongeren te werken, om er in de belangrijkste fase van hun leven voor ze te zijn.”Hij werkt 32 uur per week en is door Haarlem Effect aangesteld als coördinator. “Flinty's werkt samen met andere Haarlemse jongerenorganisaties en de gemeente, onze opdrachtgever. Want het gaat goed - Jongerencentrum Flinty's is uniek in Nederland - maar het kan altijd beter. Meer ruimte, het hele pand, dat zou mooi zijn...”