Thomas Streutgers

“Afgelopen jaar ben ik 150 dagen van huis geweest, dat mag in 2019 wel iets minder.” Op de achtergrond blaast jazzlegende Ben Webster op zijn saxofoon, door hem heeft Thomas op veertienjarige leeftijd voor de tenorsax gekozen. “Dat geluid, dat wilde ik ook!” Inmiddels is Thomas al meer dan twintig jaar professioneel saxofonist. Hij geeft les en is een groot deel van het jaar op tournee, in binnen- en het verre buitenland. “Alleen Zuid-Amerika, daar ben ik nog niet geweest...”

Heel veel bands

Lesgeven doet Thomas in de Pletterij, daar heeft hij een oefenruimte. “Van beginners tot gevorderden, altijd een-op-een.” Daarnaast speelt Thomas in de studio en on the road. The Busquitos, Tommy Tornado, The Toasters, enz. “We treden vooral op in het buitenland. Nederland is te klein om een goede boterham te kunnen verdienen en het met een band onderweg zijn is ook na twintig jaar nog steeds erg leuk.” Spelen, beter worden! Dát is zijn drive.

Niets voor mij

Thomas is zelfstandig muzikant, altijd geweest. “Ik heb in mijn leven één keer gesolliciteerd. Na mijn studie, bij een muziekschool. Ik moest daar groepslessen gaan geven. Niets voor mij, dat heb ik ze ook verteld. Ik wil mijn leerlingen de aandacht geven die ze verdienen. Daarbij was ik te onrustig om lang op één plek te zitten, ik wilde de muziekwereld ontdekken.” Dat heeft Thomas ook gedaan. Hij blies bij heel veel bands zijn partijtje mee. “Ontzettend veel geleerd en nog steeds.”

Echt een partyband

“Ik had laatst een tournee met een Amerikaanse Big Band, die doen alles met bladmuziek. Dat was ik niet gewend, tijdens optredens speel ik alles uit m'n hoofd. Bij The Toasters spelen we met twee blazers, dan moeten we echt volume maken. Volle kracht vooruit! The Busquitos is echt een partyband, daar maken we het publiek onderdeel van ons optreden. Bij Tommy Tornado ben ik de frontman, het gezicht van de band. Daarnaast word ik regelmatig gevraagd om als studiomuzikant bij andere bands mee te blazen.”

Niet zo leuk als spelen

Na twintig jaar spelen, heeft Thomas een geweldig netwerk opgebouwd. Op zijn laptop staan twee bestanden. Een bestand met muzikanten, producenten, enz. En een bestand met 50.000 adressen van podia/festivals wereldwijd. Die bestanden vormen de basis van Dynamite Bookings, zijn boekingsagentschap voor The Busquitos, Tommy Tornado en een aantal andere bands. “Die bestanden heb ik sinds mijn eerste dag als zelfstandig muzikant zorgvuldig bijgehouden en uitgebreid. Niet zo leuk als spelen, maar het werk dubbel en dwars waard.”