Tessa Bos

“Ja, vind je 't mooi? Ik moest er wel aan wennen hoor.” Haar blik blijft nog even gericht op het donkergrijze tapijt waarin de lichtgrijze schoenafdrukken - van mensen die de spreekkamer van Krans Notarissen hebben bezocht - tijdelijk zichtbaar blijven. Een fantastisch beeld! “Als je veegt of stofzuigt is het weg.” Gelukkig maar, Tessa is een opgeruimd mens. Tessa en haar zakelijk partner, Xander Stuijt, hebben het vertrek van Adriaan Helmig aangegrepen om Van Eedenstraat 20 een complete make-over te geven.

Al jaren voorbestemd

“Een onrustige periode. De verbouwing, het afscheid van Adriaan met een talkshow in de Philharmonie, een nieuwe naam plus huisstijl én voor mij een andere positie.” Het was al jaren voorbestemd, maar sinds maart 2018 is Tessa notaris en ondernemer, de trotse mede-eigenaar van Krans Notarissen. Ze studeerde Notarieel Recht in Leiden en begon juli 2000 als kandidaat-notaris bij (toen nog) Krans Helmig Stuijt Notarissen. “Die naam hebben we veranderd in Krans Notarissen.”

Een mooi beroep

“Krans is de naam van de oorspronkelijke oprichter en zorgt voor herkenning, veel beter dan weer een nieuwe naam op de gevel. Mijn vader was ambachtelijk slager in Beverwijk, dat praktische heb ik waarschijnlijk van hem.” Tessa hielp vroeger mee in de winkel, maar schreef toen al 'notaris' in vriendenboekjes, als antwoord op de vraag wat wil je later worden. “Een mooi beroep met veel verantwoordelijkheid en waarde voor de maatschappij. Dat sprak me toen al aan.”

Wil ik dat, ook privé

“Een notaris moet integer zijn, met kennis van zaken, zorgvuldig én van onbesproken gedrag. Dat wordt door onze beroepsorganisatie streng bewaakt. Bij de stap van kandidaat-notaris naar notaris komt het ondernemersaspect daar nog eens bij. Daar heb ik goed over nagedacht. Past het bij mij en wil ik dat, ook privé. In 2013 heb ik de knoop doorgehakt, toen hebben we het overnametraject én de complexe procedure tot benoeming als notaris in gang gezet.”

Van collega naar werkgever

Maart 2018 heeft Tessa de eed afgelegd en sindsdien mag ze zich notaris én ondernemer noemen. Samen met Xander, dat is fijn. “Oh daar heb je 'm, ik vraag hem er even bij.” De naam, de verbouwing en Tessa: er is veel veranderd bij Krans Notarissen. “Van collega naar werkgever, dat was toch even wennen. Maar het is soepel gegaan, de sfeer is goed en collegiaal. We geloven in een open bedrijfscultuur, lunchen aan één lange tafel, erg leuk. En - zegt Tessa met een lach - de verbouwing is gelukkig bijna klaar!”