Stephan Kooijman

“De productie van je spijkerbroek heeft 7000 liter water vervuild.” Stephan studeerde rechten. Na drie jaar hield hij het voor gezien en ging in Oost-Europa ondernemen, “mensen met geld van mooie dingen voorzien.” Drie hartinfarcten hebben hem een andere kijk op het leven gegeven. “Het gaat om wat je achter laat, dat geldt voor mij en voor ons allemaal.” Stephan vertelt met grote gebaren over waar hij zich nu mee bezighoudt: het stimuleren van de circulaire economie, samen op zoek naar nieuwe businessmodellen.

Circulair ondernemen is noodzaak

Sinds maart 2017 werkt Stephan op de afdeling ECDW van Gemeente Haarlem. Hij is gere-integreerd en heeft zijn 'mission in live' helemaal gevonden. “Ik ben hartpatiënt en heb een arbeidscontract voor 25 uur per week, maar daar laat ik me niet door beperken. Circulair ondernemen is noodzaak en het is de hoogste tijd. Daar draag ik graag m'n steentje aan bij.” Stephan vertelt met bewondering over Bakkerij van Vessem, uitgeroepen tot het duurzaamste bedrijf van Nederland in 2018.

Eerst op de inhoud gericht 

“Het liefst neem ik Jos Huijbregts overal mee naartoe, maar dat kan natuurlijk niet.” Stephan gaat regelmatig op werkbezoek bij Haarlemse bedrijven. “Dopper van Merijn Everaarts, achter het station boven Vooges gebeuren mooie dingen en de 3D Makers Zone van Herman van Bolhuis.” Stephan is druk met netwerken, maar niet online. “Daar ben ik nog niet aan toe gekomen, heb me eerst op de inhoud gericht.” Hij kijkt daarbij verder dan Haarlem, volgt de wereldpolitiek.

Gewoon geen aardige man 

“Hier in Haarlem - met het nieuwe college en Robbert Berkhout als onze wethouder - krijgen circulair en duurzaam ondernemen alle aandacht, maar als ik Trump zo bezig zie... En Poetin, dat is gewoon geen aardige man.” Toch heeft Stephan vertrouwen in de toekomst. “Met name jonge ondernemers vinden circulair en duurzaam vanzelfsprekend, het is voor hen een way of life. Aan ons, de gemeente, de taak om ze daarbij te helpen. Via ons netwerk, bij het aanvragen van subsidies, enz.”

Genoeg te doen! 

“Ondernemers moeten geld verdienen. Wat is je businessplan? Jonge ondernemers verliezen dat nog weleens uit het oog. Daarom koppelen we jonge en ervaren ondernemers aan elkaar. En na de zomer gaan we starten met bijeenkomsten over duurzaam en circulair ondernemen in Sociëteit Vereeniging. Ter inspiratie. Want het gaat goed, maar het moet nog beter. Denk bijvoorbeeld aan Zero Emission en het delen van vervoer. “Genoeg te doen! Pionieren, het is me op het lijf geschreven. Dat heb ik als ondernemer ook gedaan.”