Simone de Jong

“Ja, hij zat daar natuurlijk niet voor z'n zweetvoeten.” Simone is teamcoördinator van de Nieuwe Werf en het Posthuis. Locaties waar mannen en vrouwen met psychiatrische problemen, een verslavingsachtergrond, dak- en thuislozen of ex-gedetineerden een dagritme en structuur op kunnen bouwen in een veilige groene omgeving. De eerdergenoemde 'hij' is vrijdag op straat gezet door een GGZ kliniek. “Dat doe je toch niet! Nu heeft hij het hele weekend over straat gezworven.”

Een plek om te slapen

“Als ze zijn tante hadden gebeld dan had zij hem opgehaald.” Nu stond hij op maandagochtend bij de Nieuwe Werf, daar is hij met open armen opgevangen. “Hij is hier nooit eerder geweest, een lastig geval.” Toch is Simone meteen voor hem aan het werk gegaan. Op zoek naar in ieder geval een plek om te slapen, in overleg met gemeente, politie en hulpinstanties. “Overdag kan hij bij ons terecht, daar zijn we voor.” En goed nieuws, ook de slaapplek heeft Simone via haar netwerk kunnen regelen.

Ogen op steeltjes 

“Vandaag is het mooi weer en iedereen is buiten, verspreidt over het terrein. Je had hier gisteren moeten zijn. Het regende, iedereen was binnen. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en de boel kan escaleren...” Nu schijnt het zonnetje, de sfeer is gemoedelijk op de Nieuwe Werf en Simone heeft tijd om te praten. “Heel bijzonder. We zijn onderbezet door ziekte en vakantie, dan moet je echt ogen op steeltjes hebben.” Ze wordt aangesproken door Roland, een Ajaxfan in trainingspak.

Bijna vijf jaar clean 

Kale doorleefde kop, slecht gebit, doordringende ogen en een ringetje door z'n wenkbrauw. “Simone, wat wil je met die viooltjes? Ze staan er prachtig bij. Mag ik ze hier in die bakken zetten?” Simone kan zijn enthousiasme niet weerstaan. “Doe maar, leuk!” Ronald is nu bijna vijf jaar clean, maar heeft een kort lontje en een 'ingewikkeld' verleden. De Nieuwe Werf helpt hem op het rechte pad te blijven. Simone is een soort moeder voor hem.

Daar krijg ik energie van 

Een natuurtalent, ze heeft alles in de praktijk geleerd. Eerst thuis met drie kinderen en inmiddels 18 jaar bij Ecosol. “Ik ben hier op m'n plek en voel me gewaardeerd. Het werk is intensief, maar ik zou niets anders willen. Ecosol is sinds een paar jaar onderdeel van Haarlem Effect, als er iets is dan zijn ze er voor ons. En we hebben sterke banden met de wijk, de politie en de verwijzers. De kleine succesjes, daar krijg ik energie van.”