Shirley Hill

"Ze zijn hier echt aan 't werk. Voor hun uitkering, zo zie ik dat. Daarnaast krijgen ze een vergoeding van 1,50 euro per uur.” Shirley is activiteitenbegeleider bij Reakt. “Zo'n 28 tot 32 uur per week. Eigenlijk wilde ik minder gaan werken, meer tijd besteden aan fotografie. Maar ik heb hier een dag meegedraaid en was meteen verkocht.” Hier is Phoenixstraat 10 in Haarlem. Daar zijn in een grote bedrijfsruimte vijf dagen per week zo'n dertig mensen aan 't werk.

een leuke mix

Psychiatrisch patiënten, mensen met een verslaving én mensen die clean zijn. Allemaal door elkaar heen. “Die groepen splitsen zou misschien beter zijn, maar de ruimte ontbreekt en eigenlijk zorgt het ook wel voor een leuke mix. Ik weet nog goed, de eerste week liep ik van het station hier naartoe met spanning in mijn buik. Mensen met een psychose had ik nog niet eerder meegemaakt. Nu, 4 jaar verder, ben ik er helemaal aan gewend.”

meer op mijn plek

Shirley deed de Grafische School en werd door haar mentor meegenomen naar een informatieavond over de opleiding tot activiteitenbegeleider, op het Frans Hals College. “Daar ben ik 'm nog steeds dankbaar voor.” Na haar opleiding ging Shirley aan 't werk bij Stichting De Linde. “Begonnen bij de oprichter thuis aan de keukentafel en de hele groei meegemaakt, erg leerzaam! Na 11 jaar heb ik afscheid genomen. Een goede keuze, bij Reakt ben ik meer op mijn plek."

beter bij ons

"Het is zo mooi om met deze mensen samen te werken. Soms vertellen ze iets voor de tiende keer, dat betekent dat het echt belangrijk voor ze is, dat ze er echt mee zitten. Ze hebben veel meegemaakt en nog steeds. Als ze niet hier zijn, hangen ze overal rond in de stad. Dan kunnen ze beter bij ons zijn, dat vinden zij zelf ook. We bieden een vaste structuur. Bij ons kunnen ze werken en eten. We hebben iedere dag 50 euro om voor 30 mensen te koken, daar in de keuken."

iedereen was er

"Gelukkig werken we nu samen met Haarlem Food Future en Albert Heijn. Via hen krijgen we levensmiddelen die anders weggegooid worden. Zo ben ik continu op zoek naar mogelijke samenwerkingspartners. Op Tweede Kerstdag bijvoorbeeld, dan zijn we eigenlijk gesloten. Toen hebben we door sponsoring van VHC Jongens een heerlijke kerstbrunch kunnen verzorgen. Iedereen was er, zelfs de grootste mopperkonten. Ja, daar geef ik m'n vrije dag heel graag voor op!"