Roberto Galanto

De hiel van de laars, daar komt de Italiaanse singer-songwriter Roberto Galanto vandaan. Nu studeert hij in Den Haag, aan het Koninklijk Conservatorium. Jazz is zijn studierichting, maar Roberto laat zich niet in een hokje plaatsen, dat heeft hij in Italie al meegemaakt. Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot operazanger, basbariton om precies te zijn. Na zijn studie is hij daar behoorlijk succesvol in geweest.

De jazz en de bereikbaarheid

Succesvol, maar niet op zijn plek. “De opera is behoorlijk traditioneel. Ik zong wat lang geleden door een ander is geschreven en gecomponeerd. De ruimte voor een eigen invulling kreeg ik niet.” Op 32-jarige leeftijd heeft Roberto de knoop doorgehakt en bij het Koninklijk Conservatorium auditie gedaan. Met succes. Hij heeft bewust voor Nederland en Den Haag gekozen. “Vanwege de jazz en de bereikbaarheid."

Paolo Conté, Bob Dylan en Tom Waits 

En Italië? “Waar ik woonde - een klein dorp op het platteland - staat het leven stil en er is geen werk. Jongeren trekken weg, dat heb ik ook gedaan.” Inmiddels is Roberto tweedejaars student en heeft zijn draai gevonden, in Den Haag en wat zijn muziek betreft. Zijn voorbeelden? Paolo Conté, Bob Dylan en Tom Waits. “To name a few” zegt hij met een bescheiden lach op zijn gezicht.

 Zijn eerste album

North Sea Jazz of een eigen podium? Als ze hem vragen zou dat fantastisch zijn, maar zelf kiest hij voor het laatste. Omdat hij daar zichzelf kan zijn. Hij geeft de voorkeur aan een mix van stijlen. Niet per definitie Jazz, maar een unieke combinatie van tekst en melodie. Opera, jazz, reggae, Roberto gebruikt ze allemaal. Dat hoor je ook terug op zijn eerste album. Dat wordt door Roberto op 25 februari in De Pletterij gepresenteerd.

 Midlife en older people, with values

Die locatie heeft Mariëlle, zijn manager, geregeld. Wat hen bindt? “We passen niet in hokjes, in dat opzicht zijn we one of a kind” zeggen ze eensgezind. Roberto leeft van de muziek. Hij speelt piano en gitaar, treedt op in Italiaanse restaurants, zingt op bruiloften, en zomers ook op straat. “Dat is spannend, dan moet je het voorbijlopende publiek echt voor je winnen. Wie dat zijn? “Midlife en older people, with values” zegt Roberto en zijn manager knikt bevestigend.

 Beroemd in eigen land

De boodschap in zijn liedjes? “De wereld wordt vlakker, mensen durven steeds minder zichzelf te zijn. Met mijn songteksten daag ik ze uit, dat is de rode draad.” Zijn droom? “Beroemd in eigen land, omdat ze daar mijn teksten verstaan.”