Roanne Troeman

“Ik heb altijd gezegd, ik ga nooit met kinderen werken. Nu doe ik dit werk al tien jaar.” Roanne is pedagogisch medewerker bij peuterspeelzaal Beertje Bas in het Rozenprieel, samen met collega Eva en in dienst van Haarlem Effect. “Sinds januari vijf ochtenden. Daarvoor drie, en twee bij de Lieverdjes. Dit geeft meer rust en het werk is gewoon erg leuk!” Ze kijkt gelukkig om zich heen. De zon schijnt door de hoge ramen naar binnen, zet peuterspeelzaal Beertje Bas én Roanne in een vrolijk licht.

Haarlem is mijn thuis

Ze studeerde aan de Haagse Hogeschool en daarna Sociologie in Groningen. “Ik ben nu veertien jaar in Nederland en helemaal gewend. Ik heb hier leuk werk, familie en mijn kind.” Curaçao, daar komt Roanne oorspronkelijk vandaan. “Mijn ouders leven nog, daarom ga ik af en toe terug. Maar Haarlem is mijn thuis.” Tijdens haar studie in Groningen werkte ze - om geld te verdienen - bij een peuterspeelzaal. Toen zag ze, hé, dit is best leuk! “Mijn werk gaat veel verder dan alleen het verzorgen van peuters.”

Door de kinderen gemaakt

“We stimuleren de kinderen in hun ontwikkeling en laten ze voorzichtig wennen aan het schoolsysteem. Leren ze dingen, spelenderwijs.” Aan een waslijn door de peuterspeelzaal hangen A4'tjes met daarop kuikentjes die door een opengebroken ei naar buiten gluren. “Door de kinderen gemaakt. We werken met thema's, nu is het Pasen. De ideeën haal ik van Pinterest of ik heb ze in de afgelopen tien jaar eerder gebruikt.” Ervaring spreekt, ook als Roanne vertelt over de pedagogische kant van haar werk.

We gaan op huisbezoek

“We volgen de kinderen en beschrijven wat we zien in Kijk!, het peutervolgsysteem. Vervolgens overleggen we met - als dat nodig is - ouders en/of externe zorgverleners.” Door haar studie en ervaring is Roanne voor hen een waardevolle gesprekspartner. “We gaan op huisbezoek, om de ouders beter te leren kennen. Leuk, want de meeste kinderen komen hier uit de buurt. Van een aantal gezinnen heb ik al meerdere kinderen in m'n groep gehad.”

Hé, dat klinkt bekend

“We hebben een klas van gemiddeld veertien peuters. Ik verdeel de taken met Eva en we worden geholpen door twee stagiaires. Die komen soms binnen met een houding, dit is niets voor mij en dan zien we ze al snel van mening veranderen.” Hé, dat klinkt bekend. Roanne, kan er zelf om lachen. “Tien jaar en ik blijf dit werk graag nog jaren doen! Het is leuk en Haarlem Effect is een fijne werkgever.”