René Nelis

“Ik werd uitgeloot voor de studie journalistiek, toen ben ik maar aan 't werk gegaan.” Zo is René bij accountantskantoor Walgemoed terechtgekomen. In Haarlem, aan de Fonteinlaan. Nu is hij partner bij BDO Accountants en verantwoordelijk voor 300 medewerkers, in Haarlem en in Amstelveen. Het is vandaag casual friday, René zit er - in jeans en overhemd - ontspannen bij.

Waar ligt onze grens

Hij verdeelt zijn tijd eerlijk over de twee vestigingen, maar Amstelveen is veel groter. “Daar kom ik heel soms mensen op de gang tegen van wie ik dan niet zeker weet of ze bij ons werken, dat voelt best vreemd.” Het leiding geven hoort bij het partner zijn. “Leuk om te doen, want er verandert veel. Vroeger keek een accountant alleen naar wat wettelijk kon of mocht, nu adviseren we zelfs klanten bij wat ethisch toelaatbaar is. Dat heeft ons vak interessanter én complexer gemaakt. Daar praten we over, waar ligt onze grens.”

Ik wist al snel, dit is iets voor mij

“Een goede balans tussen leven en werken wordt steeds belangrijker. Vroeger maakten we lange dagen, nu ga ik vaker op tijd naar huis en werk flexibeler. Ik moet als leidinggevende het voorbeeld geven, maar daar heb ik eerlijk gezegd voor mijzelf wel een soort excuus voor nodig.” René doet zijn werk met zichtbaar plezier, heeft het nooit als een verplichting gevoeld. “Ik wist al snel, dit is iets voor mij. Als accountant werk je voor veel verschillende klanten, bij BDO vooral (middel)groot MKB.”

De volgende generatie staat te trappelen 

Zijn specialiteit? Familiebedrijven begeleiden bij de overgang naar de volgende generatie. Daar is hij in gegroeid, geholpen door zijn senioriteit. “Zo'n ondernemer heeft zijn bedrijf opgebouwd en moet het nu loslaten, wil dat zelf ook. En de volgende generatie staat te trappelen, wil dingen anders doen. Dat zorgt voor een spanningsveld en vraagt om keuzes maken. Daar help ik de vertrekkende ondernemer dan bij. En tegelijkertijd help ik de volgende generatie bij het verstandig kiezen van de nieuwe richting. Fantastisch om te doen.”

Geleerd in het nu te leven 

Om zijn gedachten te verzetten trekt René regelmatig zijn hardloopschoenen aan, een rondje rennen brengt ruimte in zijn hoofd. Hij liep de marathon van New York maar dat was eenmalig. Hij loopt het liefst alleen, een rondje door de duinen achter zijn huis en dicht bij z'n gezin. Vrouw en vier kinderen, daar geniet hij van. “Zij hebben me geleerd in het nu te leven, blij te zijn met wat ik heb gekregen.”