Remco de Boer

“Ik heb vijf kostuums en ongeveer hetzelfde aantal overhemden, witte. Daar voel ik me prettig in. Geen stropdassen, die knellen.” Remco is partner bij Cramer Accountants en zit lekker in z'n vel. Dat is weleens anders geweest. Zes jaar geleden werd er keelkanker bij hem geconstateerd. Dat heeft de wereld van Remco op z'n kop gezet.

Genezen, daar was alles op gericht

“Eigenlijk stond alles stil. Ik leefde van chemokuur naar chemokuur. Genezen, daar was alles op gericht. Daarna is het nog vijf jaar spannend geweest, komt het terug...” Gelukkig niet. Het heeft hem als mens veranderd. “Ik leef gezonder en ik merk dat ik situaties iets makkelijker relativeer. Eigenlijk gek dat je daar een levensbedreigende ziekte voor nodig hebt.”

Leuk dat de cijfers kloppen 

Bij Cramer Accountants heeft Remco het kantoor aan de straat, vroeger de kamer van de baas. “De oude Cramer had een autoritaire manier van leiding geven, dat heb ik nog meegemaakt. Ik kwam na de HEAO binnen als assistent accountant en heb van hem het vak geleerd. De oude Cramer en daarna Bernard Kuin hebben me geleerd door de cijfers heen te kijken. Leuk dat de cijfers kloppen, maar wat kunnen we ermee?” 

Bijna realtime meekijken

“Het werk van een accountant is door digitalisering en automatisering enorm veranderd, we zijn van boekhouden naar adviseren gegaan. Vroeger boekte we in en stelde de jaarrekening op, dan hadden we pas overzicht. Nu zitten we er veel dichter op, kunnen we bijna realtime meekijken naar wat er op financieel gebied bij onze klanten is gebeurd. Dat geeft mij de informatie om onze klanten te adviseren, naast ze te staan en mee te denken. Een geweldige baan!”

10 cent extra op een biertje 

Remco adviseert de klanten van Cramer Accountants op basis van vijf variabelen: omzet, marge, kosten, productiviteit en efficiency. Daar kijkt hij naar. “Wat denk je dat er gebeurt als een cafébaas 10 cent extra op een biertje verdient. Het lijkt peanuts, maar over een jaar maakt het een wereld van verschil.” Het is een praktijkvoorbeeld, daar heeft Remco er veel van.

Yoga, een paar keer per week 

Van school naar Cramer, Remco heeft nooit iets anders gedaan en heeft daar ook geen enkele behoefte aan. “Ik doe mijn werk met plezier, kan het goed vinden met mijn collega's en ze zijn er toen ik ziek was voor me geweest. Daar ben ik ze dankbaar voor. En z'n vrije tijd? “Dan ben ik er voor mijn vrouw en kinderen, reizen en uit eten gaan. En yoga, een paar keer per week.”