Pieter Stigter

“Ik ben eigenlijk een zij-instromer. Na mijn middelbare school heb ik aan Hogeschool Inhollland in Diemen marketing en communicatie gestudeerd. Dat ging mij makkelijk af. Daarnaast was ik vrijwilliger en bestuurslid van De Kooi, het studentencafé. Een geweldige tijd en heel veel geleerd.” Na zijn studie heeft Pieter toch een andere richting gekozen. Luchtverkeersleider, dat moest het worden. Tijdens de opleiding kwam hij tot de laatste dertig en werd toen afgewezen. “Anders had ik op Schiphol in een toren gezeten.”

nu 13 jaar geleden

Zijn decaan bij Inhollland heeft Pieter toen op de studie bedrijfseconomie gewezen én hem zijn eerste baan in de financiële sector bezorgd. “Ongeveer een jaar later, op weg naar mijn werk in de trein, zag ik een advertentie van JAN©. Die waren toen net JAN© geworden, hun marktbenadering sprak mij aan. Mijn eerste gesprek was met Pieter Mul en Wim Zagt, dat is nu 13 jaar geleden.” Inmiddels is Pieter afgestudeerd registeraccountant en werkt hij als bedrijfsadviseur.

binnen de lijntjes

“Bij JAN©, ik ga hier wat mij betreft nooit meer weg. Ik krijg de ruimte om mijzelf te ontplooien en in mijn huidige functie ben ik helemaal op mijn plek. Ik ben registeraccountant, maar niet zo van het controleren. Ik kijk liever samen met mijn klanten vooruit, als bedrijfsadviseur kan ik dat. Ik help mijn klanten met het kleuren van een mooie tekening. Binnen de lijntjes, maar gras hoeft niet per se groen te zijn.” Een metafoor voor hoe Pieter zijn klanten adviseert.

de wereld verandert

“Dat verhaal spreekt tot de verbeelding, dat merk ik telkens weer. Met mijn ervaring, kennis en achtergrond ben ik in staat om vanuit verschillende invalshoeken met een ondernemer mee te kleuren. Ik zie dat ook bij andere collega's, zoals Michiel en Harry. Een nieuwe generatie, we kijken anders naar ons vak. De wereld verandert. Om van waarde te blijven moeten wij meebewegen. Ik ben ook het liefst bij mijn klanten, daar krijg ik energie van.”

een bijzonder moment

Pieter is veel onderweg, maar Abcoude is zijn thuis. “Al mijn hele leven. Mijn broers, mijn ouders en mijn hechte vriendenclub, ze wonen allemaal bij mij in het dorp of dicht in de buurt. Er is zelfs een Stigterhof. Vernoemd naar mijn opa, hij is gemeentesecretaris geweest.” Zijn andere opa is onlangs overleden. “Hij was ook accountant. Aan de businesskant, met hem heb ik mooie gesprekken over het vak gehad. Bij het opruimen van zijn huis kwam ik zijn inschrijving in het register tegen. Een bijzonder moment.”