Peter Hoes

“Oh, dat is van het armpje drukken.” Peter heeft een spierblessure, opgelopen tijdens het dorpsfeest in Vijfhuizen. Hij werd door zijn teamcaptain naar voren geschoven en meteen bij de eerste tegenstander ging het mis. Peter heeft de pijn verbeten en toch de finale gehaald. “Niet zo slim.” Felgroene kinesiotape op zijn pols en bovenarm markeert het probleem. “Opgeven was geen optie”, dat heeft hij bij de Luchtmobiele Brigade geleerd.

Met een vriendelijk gezicht

Nu is Peter al bijna 20 jaar de trotse eigenaar van Alpha Security, een in Haarlem gevestigd beveiligingsbedrijf met 110 mensen in vaste dienst. “Onze eerste klant was Café Imperial, in de Korte Veerstaat. Daar stond ik met mijn toenmalige compagnon als beveiliger bij de deur. We hebben het vanaf de eerste dag anders aangepakt, met een vriendelijk gezicht. Een praatje maken, duidelijk zijn. Ervoor zorgen dat mensen je waarderen en herkennen. We stonden daar tenslotte voor hun veiligheid.”

De lat ligt hoog 

Veiligheid en beveiligen is nog steeds waar alles bij Alpha Security om draait. “De lat ligt hoog, van de 70 sollicitanten per week voldoet er gemiddeld 1 aan onze maatstaven. Eenmaal binnen worden ze door ons opgeleid. BBL, maximaal vier dagen betaald werken en een dag per week naar school. We werken samen met een ROC, hun leraar geeft bij ons intern les. Met rollenspellen, specialistische trainingen en goede coaching, leiden we onze mensen binnen een jaar op tot echte vakmensen.”

Ik laat het liever zien 

In Haarlem is Alpha Security een begrip. “We hebben vanaf dag één de samenwerking gezocht met politie en gemeente. Dat betaalt zich uit in veiligheid. We delen onze expertise, denken mee en vullen aan. Je kan van de daken schreeuwen dat je maatschappelijk betrokken en de beste bent, ik laat het liever zien.” Dat wordt gewaardeerd en doorverteld. Inmiddels is Alpha Security actief in omliggende steden zoals Leiden, Utrecht en Den Haag. Om voeling te houden met de praktijk laat Peter zich iedere week 2 á 4 uur als beveiliger indelen.

Van grote waarde 

“Supergaaf om te doen én van grote waarde. Ik blijf in contact met onze mensen en door wat ik hoor en zie kan ik; mijn bedrijf nog verder professionaliseren; tijdens de diverse veiligheidsbesprekingen met opdrachtgevers en ketenpartners over de inhoud meepraten; als voorzitter van zowel het RPC-NH als de VBeNL werken aan een veiliger Nederland en mijn steentje bijdragen aan een verdere professionalisering van de particuliere beveiligingsbranche.” Voor wie het nog niet wist, Peter weet van geen ophouden.