Nieuwe Nederlanders

Vluchtelingen, ze kwamen naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Maar wat hebben zij achtergelaten en waarom, hoe was hun reis, wat hebben ze onderweg meegemaakt én hoe is hun leven nu, in Nederland? Om dat zichtbaar te maken schrijf ik een serie verhalen over Nieuwe Nederlanders. Meer weten of een afspraak maken voor een interview? Bel 0627 072925 of stuur een e-mail naar jan@pergezicht.nl 

Ali Vahidnia

“We zagen een commercial over Nederlandse kaas, op tv in Dubai. Toen zij mijn zwager: Nederland, waarom proberen jullie dat niet? Nu droom ik zelfs in het Nederlands.” Eind jaren 80 vluchtte Ali uit Iran, samen met zijn zus. “Ik was 13, mijn zus 22. Eerst naar Turkije en daarna naar mijn oudste zus in Dubai. Die woonde daar, samen met haar man en kinderen. We hebben eerst Amerika en Zweden geprobeerd, maar werden op het vliegveld geweigerd. Nederland lukte wel.”

Lees verder

Matti Matloop

“Ik zag geen toekomst meer, m'n leven was niks waard.” Matti groeide op in een volkswijk van Bagdad. “Duizend huizen, zo heette onze wijk. Van die duizend huizen werden er slechts tien bewoond door christenen zoals wij. Er werd van alle kanten op ons neergekeken, we waren ruimschoots in de minderheid. In de andere huizen woonden sjiieten en soennieten. Laagbouw, huizen van twee verdiepingen met een dakterras. De straten waren stoffig en totaal kapotgereden, heel anders dan hier.”

Lees verder