Mirna Ligthart

“Filmen heeft een diepere betekenis gekregen. We gaan een samenwerking aan met ouderen, betrekken ze bij ons project.” Mirna werkte 10 jaar als video-editor voor Frans Bromet, werd directeur van de door haar opgerichte stichting De frisse Blik en twee jaar geleden is ze - samen met Marieke Boon - gestart met BuurtBLIK. “We raakten in gesprek en binnen tien minuten hadden we het format. We kregen subsidie én hebben vanaf het eerste uur samengewerkt met Haarlem Effect.”

70-plussers met camera en microfoon

Veronique de Kwant zag direct de kracht van ons project.” Mirna ziet BuurtBLIK als een sociale opdracht, iets wat het leven haar gegeven heeft. Alles wat ze heeft geleerd kan ze er in kwijt én ze leert nog dagelijks bij. “Met BuurtBLIK gaan 70-plussers met camera en microfoon op onderzoek uit naar  activiteiten in Haarlem. Ze maken een 'uitagenda' in beeld. Het is een filmproject voor en door 70-plussers. Met als doel ouderen in Haarlem een wegwijzer te bieden, naar activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen.”

Heerlijk om weer te monteren 

De eerste serie filmpjes - gemaakt in 2017 - staan inmiddels online. “En op de iPads van  bijvoorbeeld medewerkers in de thuiszorg, die delen ze met onze doelgroep als ze daar op huisbezoek zijn.” De tweede serie is gefilmd, daar gaat Mirna de maand september als editor mee aan de slag. “Heerlijk om weer te monteren, maar het samen met Marieke trainen en begeleiden van de filmers is wat BuurtBLIK voor mij bijzonder maakt. Erg mooi om te zien wat voor effect het filmen op deze mensen heeft.”

Bij ons horen ze er juist helemaal bij 

“Ze zijn ambassadeur voor de activiteiten en groeien als mens. Zijn weer van waarde voor anderen, voor de maatschappij. Veel ouderen zijn dat laatste een beetje kwijt, alsof ze stilstaan en de wereld doorgaat. Bij ons horen ze er juist helemaal bij. Zonder hen geen BuurtBLIK! Ken je Sjonnnie de Jodelaar? Die doet ook mee. Hij staat bij ons achter de camera en is razend enthousiast, staat versteld van zichzelf op zijn leeftijd. Hoe mooi is dat?!”

Eind september is de première 

“De samenwerking met Haarlem Effect is perfect. Zij weten als geen ander wat er in Haarlem voor ouderen gebeurt én ze leveren organisatorisch een belangrijke bijdrage aan ons project. Mede door hen is BuurtBLIK een succes.” Eind september is de première van de tweede serie, eerst voor betrokkenen en daarna voor een groter publiek in de Filmschuur. “En we zijn in gesprek met andere gemeenten, om daar hetzelfde te gaan doen. Fantastisch toch!”