Mirjam Buys

“Ben je door de knieën gegaan, hoe heb je haar gevraagd?” Mirjam is journalist, hostess én trouwambtenaar. Dat laatste - trouwen - doet ze inmiddels alweer 14 jaar. “Erg leuk. Eerst een kennismakingsgesprek en dan de dag zelf. Trouwen is maatwerk. De speech schrijf ik in spreektaal uit, maar ik geef mezelf de ruimte om in te spelen op het moment. Spelende kinderen en de sfeer tijdens een trouwplechtigheid kunnen van invloed zijn op mijn verhaal.” Mirjam is sophisticated, een stijlvolle vrouw. Daar hecht ze waarde aan.

Getrouwd weer naar buiten

“Even kijken of mijn haar goed zit” zegt ze, voordat ze op de foto gaat. Haar eerste trouwerijen, als trouwambtenaar in dienst van Gemeente Haarlem, waren op dinsdagochtend. Gratis en voor beginnende trouwambtenaren de ideale gelegenheid om ervaring op te doen met het officiële gedeelte. “Dat zijn huwelijksvoltrekkingen zonder persoonlijke speech. Alleen het ja-woord uitspreken en handtekeningen plaatsen onder de aktes. Binnen een kwartier liepen ze getrouwd weer naar buiten.”

Bij voorkeur op de trouwlocatie 

Haar eerste 'echte' trouwpartij - inclusief een door haar geschreven speech - was een bekende journalist en zijn aanstaande vrouw. “Doodeng.” Nu is Mirjam een ervaren trouwambtenaar, maar gezonde wedstrijdspanning heeft ze nog steeds. “Dat moet ook, het is een feestelijke dag en ik mag daar een steentje aan bijdragen. Hoe leuk is dat! Eerst een voorgesprek, bij voorkeur op de trouwlocatie, en dan schrijven.”  

Dat is het mooie van een huwelijk

Het resultaat liet Mirjam tot vier jaar geleden eerst door Udo lezen, haar in 2014 overleden grote liefde. Inmiddels heeft ze haar leven opnieuw vormgegeven, maar ze mist hem nog steeds. “De wetenschap dat er thuis iemand op je wacht en met wie je alles kunt delen, dat is het mooie van een huwelijk. In voor en tegenspoed, die woorden krijgen echt betekenis als je het daadwerkelijk zelf hebt meegemaakt.” De toekomst? Daar kijkt Mirjam nieuwsgierig naar.

Journalist, hostess en trouwambtenaar 

“Trouwen was vroeger heel officieel op het gemeentehuis. Nu kiezen bruidsparen steeds vaker voor andere locaties én er wordt meer waarde gehecht aan het ceremoniële gedeelte, de belevenis. Dat maakt mijn werk interessanter en veelzijdiger,  leuker ook. Inmiddels ben ik ook actief als weddingplanner en ceremoniemeester. Mensen de aandacht geven die ze verdienen op misschien wel de belangrijkste dag van hun leven, hoe mooi is dat?!” Journalist, hostess en trouwambtenaar. Mirjam heeft een veelzijdig leven. En uitvaartverzorgster? Daar denkt ze over na. “Want rouwen en trouwen, het scheelt slechts één letter en ligt qua gevoel en emotie dicht bij elkaar...”