Mieke van der Hamsvoort

“We versterken elkaar. Peet springt uit een vliegtuig en denkt onderweg, heb ik eigenlijk wel een parachute...? Ik heb daar ruim van tevoren over nagedacht.” Mieke is de bedachtzame van de twee. Samen vormen ze Spring. “We helpen mensen en teams het beste uit zichzelf te halen.” Spring als je 't lef hebt, dat is hun motto. Ze gaan niet voor half werk. “Ik kom uit een dorp. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zo ben ik opgevoed. Daar heb ik me echt van los gevochten.”

Samen met Peet

“Ja, nu ben ik vrij.” Mieke knikt bevestigend. Trouwen, kinderen en een carrière bij Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen. Haar toekomst was uitgestippeld. Onderweg begon het te knagen. Is dit alles, dat liedje lijkt voor Mieke geschreven. Nu woont ze met haar twee dochters in Best. In de afgelopen tien jaar heeft ze zich met sprongetjes ontwikkeld en drie jaar geleden heeft ze de grote sprong gewaagd naar ondernemen. “Samen met Peet, alleen had ik het waarschijnlijk niet gedaan...”

Door de modder

“Als team ga je voor goud, wij ook. Maar hoe kom je daar en wat heb je ervoor over. Durf je te springen? Met Peet werk ik nu zo'n tien jaar samen, we weten precies wat we aan elkaar hebben en hoe we elkaars kwaliteiten kunnen gebruiken om ons doel te bereiken. Dat bereik je alleen door eerlijk tegen elkaar te zijn. Dat is waar we onze opdrachtgevers bij helpen. We gaan eerst met ze door de modder om er als een winnend team weer uit te komen.”

De weg omhoog

“Na afloop kijken mensen anders naar elkaar en naar zichzelf.” Mieke kiest haar woorden zorgvuldig. Laat een stilte vallen en vult aan op wat Peet in haar enthousiasme heeft gezegd. “Door onze jarenlange ervaring beschikken we over een gereedschapskist met interventiemethoden, systemen en processen. Die gebruiken we om een team en de mensen te sturen. Nooit dwingend, we laten ze zelf de weg omhoog vinden.”

Een hecht team

“We kijken naar het doel en de capaciteiten. De conclusie kan ook zijn dat iemand niet in het team past, zelfs een leidinggevende. Dat is natuurlijk confronterend, maar ook de weg naar die conclusie hebben ze samen afgelegd. Na verloop van zo'n tweeënhalve maand staat er een hecht team en zijn wij weer weg. Het is niet ons doel om een team te blijven coachen, we leren ze juist om zelf de wedstrijd te winnen.”