Merel Adrichem

“Heerlijk! Ik heb de hele dag mensen met verschillende achtergronden en culturen om me heen.” Merel groeide op in Heemskerk, studeerde in Amerika, werkte in Spanje, reisde door Australië, en toen ze terugkwam settelde ze in Amsterdam. Nu woont ze met haar man en pasgeboren kind in Osdorp. “De Aker, Amsterdam Nieuw-west. Buiten de ring. Dat is jammer, maar we wonen hier fijn én het is op twee minuten fietsen van mijn werk.” Ze zegt het lachend, Merel is een gelukkig mens.

ik verdeel mijn tijd

Na een freelance carrière in de media werkt ze nu sinds een paar maanden bij de gemeente Amsterdam. “Ik verdeel mijn tijd, 80% stagemakelaar en 20% participatiemakelaar. Als stagemakelaar help ik mbo-leerlingen aan een stageplaats. Ze komen bij mij terecht als het ze zelf niet lukt. Eerst is er een intakegesprek en daarna help ik ze grotendeels online verder. We zoeken samen. Ik help bij het opstellen van een cv/brief én bij het vinden van een stageplaats.”

tussen wal en schip

Probleemgevallen? “Nou ja, het zijn niet de hoogvliegers, die redden zichzelf wel. Leerlingen die bij ons komen hebben moeite met zichzelf te presenteren, zijn tussen wal en schip geraakt en hebben vaak een niet-westerse achtergrond. In hoeverre je etniciteit en postcodegebied een rol spelen bij het zoeken naar een stageplaats wordt nog onderzocht. Wij ondersteunen de onderzoekers met het aanleveren van data. Ik heb gemiddeld tien leerlingen in mijn caseload, die begeleid ik in ± vijf weken naar een stageplaats.”

meer verantwoordelijkheid

Ik werk hier nu zes maanden en op papier ben ik ondersteunend stagemakelaar. Mijn leidinggevende heeft me al snel meer verantwoordelijkheid gegeven. Hij heeft mijn functie op maat gemaakt. Ik werk in een team met zo'n dertig collega's. Mijn directe collega, stagemakelaar Rabia Hafdi, is al langere tijd werkzaam bij de gemeente. Ze kent veel mensen en weet waar ze over praat. Samen beschikken wij over een behoorlijk groot netwerk.”

mensen veranderen

Netwerken en verbinden, daar ligt Merels kracht. Dat heeft ze geleerd tijdens haar verblijf in andere landen. En interessant: dat is ook haar opdracht als participatiemakelaar. “Mensen zelfredzaam maken, dat vind ik mooi. Ze komen hier en vertellen over waar ze vandaan komen, waar ze tegenaan lopen en wat hun plannen zijn. Ik houd van het praktische aspect aan mijn werk. Wat de toekomst mij zal brengen? Geen idee. Voorlopig zit ik hier goed, maar mensen veranderen. Mijn vader luisterde bijvoorbeeld nooit naar klassieke muziek. Nu wel, dagelijks.