Mer Acikgöz

“Ja, ik ben een echte mug, geboren in Haarlem.” Vervolgens vertelt Mer welbespraakt en uiterst gedetailleerd over wat ze sinds die tijd heeft meegemaakt. Qua uiterlijk en kleding een stijlvolle dame. “De meeste mensen schatten me jonger. Laatst stond ik met een ouder echtpaar in de lift. Die vroegen of ik naar de middelbare school ging.” Die fase is Mer al jaren gepasseerd, ze werkt sinds maart 2018 als trainee op de beleidsafdeling Cultuur van gemeente Haarlem.

Master museumconservator

Na het Coornhert Lyceum studeerde ze in Amsterdam en Groningen. Een Bachelor Cultuurwetenschappen, met museologie als hoofdvak. Tussendoor studeerde Mer in Zuid-Korea. “Een fantastische tijd. Ik kreeg daar les van Charlotte Horlyck, hoogleraar en curator Koreaanse kunst.” Tijdens haar Master museumconservator liep ze stage in het Frans Hals Museum. Eerst onder de hoede van Xander Karskens en daarna Ann Demeester.

Cum Laude afgestudeerd

“Ontzettend veel geleerd en als curator twee tentoonstellingen begeleid. Van Kasper Bosmans en van Evelyn Taocheng Wang, winnaar van de Volkskrant beeldende kunstprijs in dat jaar.” Haar scriptie over de Istanbul Biënnale schreef ze in drie maanden. “Een mission impossible.” Toch is Mer Cum Laude afgestudeerd voor haar scriptie. Daarna werkte ze een jaar als registrar bij het Frans Hals museum en nu als trainee op de beleidsafdeling Cultuur van gemeente Haarlem. “Buiten de museumwereld, voor veel mensen een onverwachte keuze.”

Stad als een museum

Niet voor Mer, die heeft daar goed over nagedacht. “Je moet niet in je comfortzone blijven. Ik zie de stad als een museum en de inwoners als bezoekers. Daar wil ik graag voor werken. Niet als stadscurator, maar als bemiddelaar. Hoe gaan we om met kunst in onze openbare ruimte? Het lijkt me spannend om dat samen met bewoners in te vullen. De mural op parkeergarage de Kamp is een mooi voorbeeld.” Mer heeft haar doel voor ogen, maar eerst moet ze als trainee haar weg nog vinden.

Bij cultuur blijven...

Eerst tot april 2019 op de afdeling Cultuur en het tweede jaar... Ze weet het nog niet precies. Op een andere afdeling, of bij cultuur blijven... Daar hoeft Mer zich voorlopig nog niet druk over te maken. “De afdeling Cultuur is leuk. Een goede sfeer, fijne collega's én spannende projecten. Ik doe onderzoek naar kunst en cultuur in Schalkwijk, schrijf over kunst op de website Haarlemsbeeld.nl en met mijn zeven collega-trainees van andere afdelingen werk ik aan het project Employer Branding, hoe is het imago van de gemeente Haarlem als werkgever?"