Mayke Joustra

“Ik ben natuurlijk een bouwvakker.” Mayke werkt 21 jaar in de makelaardij, waarvan 11 bij Borghouts Makelaars. Daarvoor runde ze twee restaurants. Een mensenmens met oog voor detail. Haar oorbellen matchen perfect met haar roze linnen jurkje. Niet echt de kledingstijl die je bij een bouwvakker verwacht. “Ik kijk door muren heen, op zoek naar mogelijkheden om een huis aantrekkelijker te maken.” Tijdens de crisis, toen het in de makelaardij iets minder ging, heeft ze verbouwingen begeleid. “Erg leuk!”

Anoniem, daar houd ik niet zo van

Daar heeft ze nu geen tijd meer voor. Jammer? “Wie weet komt het weer. We hebben in de makelaardij te maken met golfbewegingen. Pieken en dalen, daar heb ik er in 21 jaar al een paar van meegemaakt.” Haar iPhone gaat, Mayke drukt het gesprek gedecideerd weg. “Anoniem, daar houd ik niet zo van. En ik ben nu met jou in gesprek.” Aandacht, dat is wat je van Mayke krijgt. Ook bij het kopen en verkopen van een huis.

Haarlem en omgeving 

“Ik ben pas tevreden als ik mensen een huis kan geven waar ze lekker in kunnen leven, in een omgeving die bij ze past. Soms ligt dat buiten hun oorspronkelijke zoekgebied. Dan komen ze van buiten Haarlem en hebben van anderen gehoord waar ze moeten zijn. Maar juist in de gewilde wijken is het aanbod klein en zijn de prijzen hoog. Dan ga ik met ze op pad, kijken we samen rond. In Haarlem en omgeving heb ik in ongeveer elke straat wel een huis verkocht of aangekocht. Die ervaring neem ik mee.”

Een muur doorbreken 

“Het is nu een bizarre tijd. Huizen worden regelmatig voor dik boven de vraagprijs verkocht. Dan moet je als koper goed weten waar je grens ligt. Soms is het verstandig om een stapje terug te doen en naar een ander of kleiner huis te kijken. Een muur doorbreken of een raam erbij doet wonderen, ook daar denk ik graag over mee. Laatst werd ik op straat aangesproken door mensen voor wie ik vorig jaar een huis in Heemstede heb gevonden. Helemaal blij, terwijl ze eerst in Haarlem hadden gezocht.”

Rondgezworven over de Filipijnen 

“Contact met mensen, dat is waar ik het voor doe. Begin 2017 heb ik met mijn oudste dochter een maand rondgezworven over de Filipijnen. Backpacken, maar zien wie en wat je tegenkomt, een fantastische tijd! Ik heb mijn dochter anders leren kennen en enorm veel mensen ontmoet. Erg leuk. Mensen, daar geniet ik van. In mijn werk en privé.”