Marion Huis in 't Veld

"Hé, gaat die man nou weer op de fiets?!” Vanuit de peuterspeelzaal volgt Marion een oudere man die door speeltuin Floragaarde naar trefpunt 't Trionk fietst. Bij het passeren van een paar spelende kinderen gaat het maar net goed. “Daar ga ik straks even iets van zeggen.” Marion is beheerder van de speeltuin, in dienst van Haarlem Effect. Het toezicht houden is slechts een deel van haar werk.

Als een vis in het water

Haar kinderen, nu 15 en 17, speelden hier vroeger veel en Marion kwam met ze mee. Zo'n 6 jaar geleden werd ze voor de zomerperiode als vrijwilliger gevraagd en een zomer later weer. “Erg leuk!” Of ze niet voor vast wilde komen. Maar dan betaald, voor 12 uur per week. Daar hoefde Marion niet lang over na te denken. “Graag!” De kneepjes van het vak heeft ze in de praktijk én van collega speeltuinbeheerder Mariska van Zeeland geleerd. Nu is Marion als een vis in het water.

Ik hoef maar iets te vragen

“Mensen verbinden en samenwerken. Met de vrijwilligers, het team van Spaarnelanden, mensen uit de wijk, Albert Heijn Vos, het bestuur, de peuterspeelzaal, de BSO's en Haarlem Effect, mijn werkgever. Daar kan ik altijd met vragen terecht en waar mogelijk helpen ze mee. Toen ik hier 4 jaar geleden als beheerder begon was ik een nieuw gezicht. Nu ken ik iedereen en iedereen kent mij, dat helpt. Ik hoef maar iets te vragen en ze staan klaar. Fantastisch toch!”

Wit, om in te spelen 

“Samen hebben we van alles georganiseerd. Hutten bouwen, Palmpasen, een zeepkistenrace en binnenkort een buitenspeeldag. Dan wordt de straat in overleg met gemeente en politie afgezet. Het wordt hier één grote speeltuin! Daar komt een waterfestijn, op de parkeerplaats wordt twee kuub zand gestort - wit, om in te spelen - en we organiseren weer een zeepkistenrace, met een spetterende finale.” Marion vertelt, met glimmende ogen en enthousiaste armgebaren. “Een feest dat kinderen zich altijd blijven herinneren, dat is het idee!”

Dan ga ik toch de baas niet spelen 

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. “Nee zal je van mij niet snel horen. Mensen doen het allemaal vrijwillig, dan ga ik toch de baas niet spelen.” Ook de zakelijke kant is bij Marion in goede handen. “Ik vind het een uitdaging om het financiële plaatje rond te krijgen, om naast de inkomsten uit verhuur en lidmaatschappen op zoek naar budget te gaan. Als beheerder van speeltuin Floragaarde heb ik een andere invulling aan mijn leven kunnen geven. Erg fijn!”