Marion Boon

“Portretten. In dit leven geen landschappen of stillevens, dat weet ik zeker.” Marion kreeg op de middelbare school een 11 voor tekenen. Haar leraar zag het talent, toch heeft Marion er lang niets mee gedaan. Ze werkte als secretaresse en officemanager, de laatste 12 jaar voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Onderweg begon het toch te kriebelen. Ze volgde de kunstacademie en sinds acht maanden is Marion fulltime beeldend kunstenaar.

mensen die me raken

“Het was nu of nooit, ik wilde het op z'n minst proberen.” Marion schildert portretten, in opdracht. Voor vrij werk haalt ze haar inspiratie uit kranten, tijdschriften, enz. “Ik zoek naar foto's van mensen die me raken. Het verhaal - de boodschap - bedenk ik er zelf bij. Om die te versterken verwerk ik geborduurde teksten of details in mijn schilderijen. Soms wil ik er iets mee zeggen en een andere keer zie ik gewoon een mooi beeld.”

dakloze kinderen

“Mijn boodschap? Ik word geraakt door mensen. Waar kom je vandaan en waar ga je heen? Hoe ben je geworden wie je bent? We zijn totaal verschillend, maar in essentie ook allemaal gelijk. Dat vergeten we weleens en daar besteed ik graag aandacht aan. Ik kan de wereld niet veranderen, maar het houdt me wel bezig. Laatst heb ik bij de kringloop een boek gevonden met foto's van dakloze kinderen wereldwijd. Zij hebben wegwerpcamera's gekregen en zijn op pad gegaan, met dit boek als resultaat. Geweldig inspirerend!”

gedeeltelijk geborduurd

Marion bladert door het boek, droomt weg met het oog van de kunstenaar. “Kijk, daar heb ik deze serie van gemaakt.” Drie kleurrijke portretten met een doorlopende achtergrond, gedeeltelijk geborduurd. “Kinderen, ze spelen bijna altijd een grote rol in mijn vrije werk. Misschien komt het doordat zij nog een leven voor zich hebben. Ze zijn speels, nieuwsgierig en ongedwongen. Op zoek naar richting in hun leven, waar ze ook zijn of vandaan komen. Dat probeer ik in mijn portretten vast te leggen.”

in Bogota, bij Halfweg

Eerst had Marion haar atelier in Belcanto en nu heeft ze een mooie plek in Bogotá, bij Halfweg. “Allemaal kunstenaars bij elkaar, leuk! Vanuit Belcanto heb ik jarenlang de Kunstlijn Haarlem medegeorganiseerd, zo heb ik aardig wat collega-kunstenaars leren kennen.” Marion exposeert regelmatig en daarnaast schildert ze in opdracht. Portretten op basis van een foto. “Daar heb ik nu - als fulltime beeldend kunstenaar - meer tijd voor gekregen. Laatst heb ik twee kinderen geportretteerd. Leuk en goed voor mijn portemonnee.”