Marija Westerlaken

“Ik heb net gesport. Pilates. Daar, aan de overkant.” Marija werd geboren op Texel. Haar ouders werkten in het onderwijs, maar zij koos voor de horeca. In Haarlem werkte ze bij Stalker, De Uiver en Café Koops. “Een fantastische tijd!” Leuk, maar geen toekomstperspectief. Daarom studeerde ze naast haar werk Nederlands en maakte zo'n twintig jaar geleden de overstap naar het onderwijs.

Wat gaat goed? Wat moet anders?

Marija gaf Nederlands aan leerlingen van het NOVA College. “Nederlandse les geven aan leerlingen werktuigbouwkunde vraagt veel creativiteit en inlevingsvermogen. Ze werken liever met hun handen.” Dat werk heeft ze tien jaar gedaan, toen was het tijd voor een volgende stap. Marija heeft toen twee lijstjes gemaakt. Wat gaat goed? Wat moet anders? Ze heeft toen de horeca en het lesgeven gecombineerd en is als trainer aan de slag gegaan.

 Waar ben ik in vredesnaam?

“Een schot in de roos. Ik stuurde een e-mail en de volgende dag werd ik geboekt.” Al snel stond haar agenda overvol. Marija geeft horecatrainingen op het gebied van gastvrijheid en personeelsmanagement door heel Nederland. Op het hoogtepunt was ze drie tot vier dagen per week van huis, van training naar training en overnachten in een hotel. Het eerste wat ze bij het wakker worden dacht was “waar ben ik in vredesnaam?”

 Nauw betrokken bij MyTec

Horecatrainingen geeft Marija nog steeds, maar sinds een paar jaar is ze nauw betrokken bij MyTec. “Ik kreeg de kans om deze opleiding samen met zo'n twintig beursgenoteerde bedrijven en het NOVA College in te vullen en tot een succes te maken. Dat aanbod heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen!” Wat Marija doet? Lesmateriaal schrijven, docenten en stagebegeleiders trainen, enz.

 Een oude Jaguar

“De techniek heeft me altijd geïnteresseerd en het type leerlingen ken ik uit mijn tijd als docent. Ik gaf Nederlands, maar ging regelmatig met die jongens op pad. Ik reed in die tijd in een oude Jaguar, daar reden we mee naar Wijk aan Zee. Even geen Nederlands, maar wandelen en praten. Daar heb ik heel veel van geleerd. Over techniek én over wat die jongens en meisjes bezighoudt.” Die kennis zet Marija nu in voor MyTec.

 Personeelsmanagement en gastvrijheid

“De twintig beursgenoteerde bedrijven waar we bij MyTec mee samenwerken zijn continu op zoek naar goed opgeleide medewerkers. Onze leerlingen lopen stage bij deze bedrijven. Maar hoe leid je ze op en hoe houd je ze na hun opleiding vast? Dat heeft alles te maken met personeelsmanagement en gastvrijheid.” En ja, daar weet Marija alles van.