Maarten Brand

“De arbeidsmarkt is veranderd, werkgevers zijn nu de kandidaat.” Maarten kan het weten, hij is expert op dit gebied. Na zijn studie Personeel en Organisatie aan Hogeschool Haarlem is hij aan 't werk gegaan. Eerst als HR-Adviseur bij Impuls in Amsterdam. “Daar heb ik veel geleerd. Ook dat je je fiets op slot moet zetten, altijd.” Nu is Maarten o.a. projectleider bij stagebureau Connectie én bijna auteur van Het Grote Stage Boek voor werkgevers. Toen en nu, daar zit zo'n 17 jaar tussen.

Een investering in zichzelf

In die tijd is Maarten getrouwd, vader van twee kinderen geworden en hij heeft geschiedenis gestudeerd, aan de universiteit van Utrecht en Amsterdam. Puur uit interesse. Zonder geschiedenis geen toekomst, een investering in zichzelf. In diezelfde periode heeft Maarten voor een flink aantal organisaties gewerkt en sinds september 2017 is hij zelfstandig ondernemer. Eerst hielp hij stagiaires aan een baan en nu helpt hij werkgevers aan stagiaires. Niet zelf, maar door werkgevers richting te geven, kennis en ervaring te delen.

20 jaar verder en voilà 

“Mc Kinsey signaleerde al in 1998 dat er een strijd om talent zou ontstaan. We zijn 20 jaar verder en voilà. De toen voorspelde 'War for Talent' is in alle hevigheid losgebarsten. Steeds meer bedrijven ervaren grote moeite om geschikte mensen te vinden. In de ICT is de nood in Nederland momenteel het hoogst, maar ook de technische sectoren kennen enorme uitdagingen om de toenemende vergrijzing en de leegloop van mensen en kennis op te vangen. Jongeren daarentegen, kijken anders naar hun leven.”

Met jongeren in gesprek 

“Jongeren kiezen voor bedrijven met een positief imago en gaan doen waar ze gelukkig van denken te worden. Het is voor bedrijven daarom van belang dat ze al vroeg zichtbaar worden, laten zien dat ze aantrekkelijk zijn als werkgever en met jongeren in gesprek willen komen. Om dat te bereiken breng ik opleidingen en werkgevers bij elkaar. Die hebben een gezamenlijk belang. Samen moeten ze laten zien hoe leuk en waardevol het is om voor MBO en HBO te kiezen, een vak te leren.”

Niet door de baas te spelen 

“Contact maken. Op basis van gelijkwaardigheid, niet door de baas te spelen.” Daar helpt Maarten ze bij. Het Grote Stageboek voor werkgevers wordt op 11 september gepresenteerd in Haarlem, op de Startup Campus van Hogeschool Inholland. ”Het is afwachten hoe groot het wordt, maar ik heb een niche te pakken” zegt Maarten met een tevreden lach op zijn gezicht. Met die vooruitziende blik heeft Maarten zijn carrière ingericht en vormgegeven.