Lizzy van der Kooij

“Dromen? Ik zou graag de zorg veranderen. Meer mensgericht maken, waarbij organisaties en systemen niet leidend zijn.” Lizzy gaat niet snel een uitdaging uit de weg, ook deze niet. Na haar studie bestuurskunde ging ze aan 't werk bij een Amerikaans HR-adviesbureau. Multinationals adviseren. “Hoe haal je 't beste uit je werknemers, human capital optimaal benutten. Interessant en leerzaam, maar ik miste het maatschappelijke, waar doen we het voor. Daarom ben ik overgestapt naar de publieke sector.”

zorg en sociaal domein

Haar volgende werkgever was Hulpverleningsdienst Kennemerland. “Eerst voor de brandweer en later voor de GGD, als projectleider Geweld in het Gezin. Dat was mijn eerste bijdrage als projectleider aan een maatschappelijke opgave. Erg fijn om van waarde te kunnen zijn.” Gemeente Haarlem was haar volgende werkgever. Daar heeft ze als laatste project de Sociale wijkteams opgezet. Na een korte periode bij Reos is Lizzy augustus 2015 haar eigen bedrijf gestart. B-Liz: verbinder, vernieuwer en veranderaar in zorg en sociaal domein.

samenwerken en loslaten

“Projectmatig en vanuit een onafhankelijke positie mensen en organisaties verbinden, vernieuwing en verandering realiseren. Op alle niveaus, bestuurlijk en uitvoerend. Door mijn studie en arbeidsverleden kan ik afstand houden, het hele plaatje overzien. Tegelijkertijd kan ik - als dat nodig is - inzoomen, over de details meepraten en richting geven. Zorg en het sociaal domein, dat is mijn werkterrein. Van project naar project. Samenwerken en loslaten, op naar het volgende project.”

openstaan voor verandering

“Het goede doen, dat vind ik belangrijk. Voor mijn gezin, voor familie en vrienden én voor de maatschappij. Van betekenis zijn, je steentje bijdragen, kritisch zijn. Ik ben Rooms-Katholiek opgevoed. Als ik mijn ouders vroeg waarom antwoordde ze omdat het zo is, onze ouders waren dat ook. Die vanzelfsprekendheid vind ik lastig te accepteren. In alles. We moeten openstaan voor verandering, met vertrouwen richting toekomst. Zo voeden wij - mijn man en ik - onze kinderen ook op. Kijk om je heen, de wereld verandert en wij kunnen daar een steentje aan bijdragen.”

veerkracht stimuleren

“Zo kijk ik ook naar de zorg. Dat kan anders, beter! Ik heb me laten inspireren door Machteld Huber en ben gecertificeerd trainer Werken Met Positieve Gezondheid. Mensen zijn niet hun aandoening, dat is de kern. Je moet veerkracht stimuleren, kijken naar wat hun leven betekenisvol maakt. Over die zorgtransitie geef ik workshops en ik wil er graag meer mee. Mensen inspireren, weloverwogen de zorg veranderen, beter maken. De lat ligt hoog, daar voel ik me prettig bij.”