Jos Steetskamp

“Ja inderdaad, een huiskamergevoel. De buurvrouw komt langs om melk te lenen en bij mooi weer staat de voordeur lekker open.” Jos werkt hartje Vijfhoek bij Spaarneduin Makelaars, al 11 jaar. “Met plezier, ik zou niet anders willen.” Ooit werkte ze in de zorg. “Met verstandelijk gehandicapten. Oh nee, zo mag je ze niet meer noemen.” Dat werk heeft ze een aantal jaar gedaan en toen was 't klaar. De werkdruk was groot en de omstandigheden voor patiënten slecht geregeld. “Dat begon me dwars te zitten.”

De telefoon opnemen, dat soort dingen

De overgang naar de makelaardij is geleidelijk gegaan. Jos ging werken bij een makelaarskantoor in Bloemendaal, een echtpaar met vier jonge kinderen. Ze begon als oppas en hielp af en toe op kantoor. “De telefoon opnemen, dat soort dingen.” Toen de kinderen groter werden is dat meer geworden. Nu werkt Jos vijf dagen per week als gediplomeerd assistent makelaar. Van de zorg naar de makelaardij, het lijkt een enorme stap, toch heeft Jos veel aan haar zorgachtergrond gehad. En nog steeds.

 Zij zijn de baas en een setje

“In beide gevallen gaat het om mensen en het contact wat je met ze hebt. Aanvoelen wat ze willen en hoe ik ze daarbij kan helpen. Ik heb een geweldige baan! Eric, Caroline en ik, we werken als een team en doen waar we goed in zijn. Natuurlijk, zij zijn de baas en een setje. Maar zo voelt het niet. Caroline en ik doen de verkoopbezichtigingen. Eric doet de intake - taxeren, opmeten, fotograferen, enz. - en hij stelt in overleg de vraagprijs vast. Het overige werk doen we samen.”

De voormalige Mariastichting 

Aankopen of verkopen? “Het is allebei leuk. De vraag is nu groter dan het aanbod, dat drijft de prijzen op. Als koper moet je snel beslissen én accepteren dat je mis kan grijpen. Maar als het lukt, dan is het feest!” Wonen doet Jos al jaren op een plek waar veel Haarlemmers zijn geweest, ze heeft een appartement op het terrein van de voormalige Mariastichting. “Met uitzicht op de Haarlemmerhout, echt genieten!

Van mij mag het altijd zo blijven

Tijdens Bevrijdingspop iets minder, wat een gekkenhuis! Het kleinschalige van de eerste jaren, dat was leuk.” Een reden om haar appartement te verkopen? “Nee, zeker niet. Ik ben blij met wat ik heb en hoe ik mijn leven heb ingericht. Mijn werk bij Spaarneduin Makelaars en privé. Van mij mag het altijd zo blijven. “Maar - zegt Jos met een stralende lach op haar gezicht - dat kan natuurlijk niet.”