Jantine Minderhoud

“Ach Boudewijn, wil jij de uitjes even verder snijden. Ik heb nu dat interview.” Jantine is vrijwilliger bij buurtcentrum De Tulp, hartje Rozenprieel. “Vier ochtenden per week, van 8 tot 12 uur. Erg leuk. Vaak wordt het wat later, geen enkel probleem. Op maandag de oudjes, dinsdag en donderdag de speelgroep en woensdag de toneelgroep.” Op woensdag houdt ze afstand. “Toneel, daar heb ik niet zoveel mee.” Maandag, dinsdag en donderdag helpt ze gezellig mee.

Koffiezetten, spullen klaarzetten

“Wat ik doe? Koffiezetten, spullen klaarzetten, enz.” Ze is er bescheiden over, maar vier ochtenden per week komt ze fietsend met haar slechte heup van de Spoorwegstraat naar buurtcentrum De Tulp. Inmiddels twee jaar. Vroeger werkte ze bij PZ in Santpoort. Daar stond ze in een winkeltje, voor patiënten. “Erg leuk, de gekste dingen meegemaakt. De mooiste tijd van m'n leven! Toen het PZ zijn deuren sloot kon ik mee naar Amstelland, in de Bijlmer.”

Haar heup gebroken

“Ploegendienst. 's Avonds om 23.00 uur uit de Bijlmer terug naar huis, dat zag ik niet zitten. Daarna heb ik twaalf jaar bij Boerhaave gewerkt, in het restaurant. Daar werd ik wegbezuinigd.” Bij Jacob in de Hout - “in Heemstede bij de Blauwe Brug” - heeft Jantine haar heup gebroken. “De vloer in de keuken was te glad, daar had ik ze al voor gewaarschuwd.” De arts constateerde een kneuzing en Jantine werd door haar zus naar huis gebracht.

Onherstelbaar beschadigd

De volgende dag verging ze van de pijn. Toen is Jantine lopend naar een fysiopraktijk gegaan. “Twee trappen en een kleine kilometer lopen, dat ik 't gehaald heb begrijp ik nog steeds niet. Wat een pijn!” Daar zagen ze het meteen, een gebroken heup. Daar is Jantine niet meer van hersteld, haar heupgewricht is onherstelbaar beschadigd. “Niets meer aan te doen. Volgens de keuringsarts kon ik twintig uur werken, maar hij begreep ook dat een baan vinden lastig zou zijn.”

Bij Haarlem Effect gesolliciteerd

“Thuis kwamen de muren op me af. Toen heb ik via de Vrijwilligerscentrale bij Haarlem Effect gesolliciteerd.” Zo is Jantine als vrijwilliger bij De Tulp aangenomen. “Het is prima zo. Vroeger bij mijn ouders hadden we het breed, nu moet ik rondkomen van een uitkering.” Ze denkt weleens na over later. “Als ik dement wordt mogen ze me een pilletje geven, graag! En anders naar het Reinaldahuis, lekker ruim opgezet.” Maar voorlopig zit Jantine goed. Thuis aan de Spoorwegstraat en vier ochtenden per week bij wijkcentrum De Tulp, in het Rozenprieel.