Jan-Willem Daniels

“De afgelopen vijf jaar heb ik voor Atlassian gewerkt, in Amsterdam. Ja, we hebben er een mooi kantoortje van gemaakt.” Bescheidenheid siert de mens. Jan-Willem is facility manager en de afgelopen drie jaar is Atlassian tot de greatest place to work verkozen. “Facilitymanagement gaat verder dan alleen de vuile koffiekopjes opruimen en ervoor zorgen dat iedereen een werkplek heeft.” Om dat te benadrukken heeft Jan-Willem de functietitel workplace experience manager op zijn visitekaartje staan.

alles moet kloppen

“Het gaat om de beleving, alles moet kloppen. We hadden laatst iemand over uit het buitenland, die voelde het meteen. De sfeer is relaxed, mensen zijn op hun gemak, voelen zich prettig en dat is weer goed voor de dienstverlening en de productiviteit.” Vijf jaar Atlassian en nu is het klaar. “Als facility manager heb ik hier alles gedaan. We hebben iets moois neergezet en nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben te veel ondernemer om hier te blijven.”

ontmoetingsplekken

“Ik kreeg meer energie van mijn werk als ambassadeur voor de foundation. Geweldig om te doen, maar geen fulltime baan en niet waar ik voor aangenomen ben. En nog belangrijker, ik zie nog heel veel uitdagingen als facility manager bij een volgende werkgever. Mensen gaan steeds meer thuiswerken, binnen nu en tien jaar is 60% van de kantoorruimte in de huidige vorm overbodig en krijgt een andere functie. Kantoren zijn  - maar worden nog veel meer dan nu - ontmoetingsplekken waar mensen samenkomen.”

schreeuwend belangrijk

“Ontmoetingsplekken, om te werken, maar ook voor andere activiteiten. Nu en in de toekomst krijgt facilitymanagement een andere betekenis. Hospitality wordt schreeuwend belangrijk. Facility moet samen met HR de bedrijfscultuur versterken. Dat zit in het gebouw, maar ook in de activiteiten die we samen organiseren. Ik heb bij flink wat grote multinationals in de keuken kunnen kijken en daar zie je dat al gebeuren. Google, Facebook, Uber, Microsoft, allemaal voorbeelden van hoe samenwerken er in de nabije toekomst uit gaat zien, ook bij andersoortige organisaties.”

van scratch af aan

“Duurzaam werkgeluk, het afgelopen jaar heb ik daar een workshop over gevolgd. Geweldig inspirerend! Mensen moeten samen activiteiten ontplooien om het teamgevoel te creëren. Dat kan van alles zijn. De Kilimanjaro beklimmen, een in-house training volgen, sporten, maatschappelijke activiteiten ontplooien, enz.  Zingeving, van betekenis zijn voor anderen is in mijn optiek het allerbelangrijkst. Daar wil ik als facility manager graag een rol in spelen. Het lijkt me geweldig om zo'n nieuwe functie van scratch af aan voor een volgende werkgever in te vullen.”