Jacco Tuijn

“Als ik het terrein van Harteheem oploop, word ik door cliënten aangesproken. Hé Jacco, leuk dat je er weer bent! Dat gaat vaak samen met een kus of omhelzing.” Op 19 oktober 2014 is zijn leven totaal veranderd. Zoals bijna iedere zondagochtend ging Jacco fietsen met vrienden. “Ik ging mountainbiken in de duinen en ben op mijn hoofd gevallen. Ik fietste als laatste, niemand heeft gezien wat er precies is gebeurd.” Jacco werd met de ambulance naar het VU in Amsterdam gebracht en ontwaakte een dag later uit coma. 

langzaam opgekrabbeld

“Ik heb een week in het VU gelegen en daarna heb ik nog zes weken gerevalideerd in Heliomare. Uit bed komen, mezelf aankleden, ik moest alles weer leren.” In Heliomare en de periode daarna is Jacco langzaam opgekrabbeld. “Na verloop van tijd ben ik weer aan het werk gegaan, in de financiële wereld. In die branche werkte ik voor mijn ongeluk ook. Eerst als accountmanager, bij de Rabobank en daarna ABN-AMRO. Een leuke functie, klanten begeleiden en adviseren bij hun financiële beslissingen.”

schotsje springen

Ruim voor zijn ongeluk, in 2006, werd Jacco bij ABN-AMRO boventallig verklaard. “Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere baan in de financiele wereld. Die heb ik ook gevonden, maar de branche was door de kredietcrisis veranderd, onzekerder geworden. Of zoals een fietsvriend het laatst zei: bij ABN-AMRO schaatste je op glad ijs en daarna is het schotsje springen geworden.” Toen Jacco het ongeluk kreeg had hij een tijdelijk contract bij CMIS in Sloterdijk.

het paste niet meer

“Door hen ben ik keurig behandeld. Ze hebben mijn tijdelijke contract verlengd en later omgezet naar een vaste baan. Maar het paste niet meer, sinds mijn ongeluk raak ik sneller vermoeid door externe prikkels én ik ben anders gaan denken over het leven. Ik heb toen ontslag genomen en ben bij de vrijwilligerscentrale in Heemskerk gaan werken.” Nu - sinds 2,5 jaar - werkt Jacco als begeleider intensieve dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, bij Harteheem.

papa vertellen

“Helpen met opstaan, douchen, ontbijten en het dagprogramma. We trekken de hele dag samen op. We gaan bijvoorbeeld een rondje fietsen, drinken koffie bij Marquette of we gaan naar kasteel Assumburg. Praten kan hij bijna niet. Een doordringende blik of 'papa vertellen' is voor mij al meer dan genoeg. Of ik dit blijf doen? Geen idee. Ik ben een jaar geleden met de hbo-studie Social Work gestart. Niet met het doel een andere baan te vinden, ik neem het leven zoals het komt.”