Jaap Sluis

Als beginnend journalist reed Jaap op fiets en brommer door Kennemerland. Op zoek naar nieuws, van Beverwijk tot Uitgeest. Via Dagblad Kennemerland en IJmuider Courant is hij bij Haarlems Dagblad terechtgekomen, daar heeft Jaap twintig jaar gewerkt. Begin jaren '90 is hij door voormalig collega Udo Buys naar de commerciele kant gehaald. Van hem heeft hij het communicatievak geleerd.

Zelfstandig communicatiespecialist

Inmiddels is Jaap alweer twintig jaar zelfstandig communicatiespecialist, met Pertinent Produkties als eerst gekozen naam. Sinds 2001 is hij partner van communicatiebureau De Coalitie, in Haarlem en omgeving een begrip. Een driemanschap met een nuchtere kijk op communiceren. De drie J's, met Jaap als een stuwende kracht.

Effe een bakkie doen

Hij schrijft zijn teksten zonder uitroeptekens, omdat hij vindt dat het zo hoort. “Je moet journalisten niet lastigvallen met marketing, dat is niet mijn stijl.” Als mens rijgt Jaap datzelfde uitroepteken met veel plezier aan elkaar. Familieman, levensgenieter en netwerker pur sang. Het “Effe een bakkie doen” heeft hem veel gebracht.

Mouwen oprollen en gaan

Zijn roots liggen in Bergen, daar komt hij nog steeds met veel plezier. Wat mentaliteit betreft heeft hij meer met Groningen en Rotterdam. Het “mouwen oprollen en gaan” spreekt hem erg aan. Met die instelling heeft hij al flink wat opdrachtgevers in het nieuws gebracht. Dat doet hij overigens niet voor iedereen. Het verhaal moet kloppen, helemaal mooi als het de wereld beter maakt.

Gespreksleider of presentator

Bergen, Rotterdam, Groningen, maar Haarlem is zijn stad. Daar is hij dagelijks te vinden en juni 2018 presenteert hij de NV Haarlem voor de 40ste keer. Een talkshow voor en door ondernemers in de Haarlemse Philharmonie. Dat heeft een ander talent aan het licht gebracht. Steeds vaker wordt Jaap gevraagd als gespreksleider of presentator. Die nieuwe kant van zijn werk vindt hij erg leuk.

Abstract en terug naar zijn geboortegrond

Een druk bestaan, maar voor familie, vrienden en schilderen neemt hij ruim de tijd. Dat laatste - schilderen - doet Jaap al twintig jaar. Abstract en terug naar zijn geboortegrond. Daar zou hij graag meer mee willen doen, het geeft hem ruimte in zijn hoofd. Binnenkort verhuist zijn atelier naar Bogota, halverwege Haarlem en Amsterdam. Daar kijkt hij naar uit.

Schilderijen en gedichten

Dromen? Jaap vertelt over een boekje met zijn schilderijen en gedichten, dat zou hij graag nog eens maken. De typografie en uitvoering heeft hij al voorzichtig in zijn hoofd. Zijn gedachten dwalen weg... Even maar, dan springt hij op. “Het wordt een drukke dag, ik moet nog van alles doen.” En weg is Jaap, lopend door zijn stad.

 

Fotografie: Ramon Philippo