Hilly Jansen

“Al krijg ik een mes op mijn keel, ik kan niet kiezen.” Hilly werkt twee dagen per week bij de gemeente Zandvoort, de andere drie dagen is ze directeur van het Zandvoorts Museum. “Een prima combinatie.” Voor Hilly, voor het museum én voor de gemeente Zandvoort. “Mijn eigen kunst? Dat staat op een laag pitje, daar heb ik nu geen tijd voor. Soms in het museum. Laatst heb ik voor de expositie 'We gaan naar Zandvoort' een zee op de muur geschilderd.”

Terug in Zandvoort

“Ik verhuisde als kind, met mijn ouders, van Amsterdam naar Zandvoort en ben hier opgegroeid.” Met wielrenner Roy Schuiten heeft Hilly jaren in Belgie gewoond en als  mannequin gewerkt. Met haar kinderen terug in Zandvoort is ze bij de gemeente gaan werken. “Eerst bij de publieksbalie en nu in mijn huidige functie. Ik ben kunstenaar, dus in mijn tijd bij de publieksbalie werden alle vragen over cultuur naar mij doorgeschoven.”

Zandvoorts Museum

“Elf jaar geleden ben ik op de afdeling Toerisme en Economie terechtgekomen en sinds de ambtelijke samenwerking met Haarlem is Cultuur daarbij gekomen.” De baan als directeur van het Zandvoorts Museum kreeg Hilly aangeboden, in de wetenschap dat het museum de deuren moest sluiten. “Inmiddels zijn we vier jaar verder en hebben we het bestaansrecht van het museum bewezen. Met exposities zoals 'We gaan naar Zandvoort' én we doen mee met door de gemeente georganiseerde evenementen, zoals Pride at the Beach, de Historische Grand Prix en het EK Zandsculpturen.”

Even aankloppen

“Het museum draait grotendeels op vrijwilligers, erg leuk om met die mensen samen te werken. Binnenkort verhuist de VVV naar het Zandvoorts Museum, dan is het helemaal niet meer weg te denken!” Diezelfde energie steekt Hilly in haar werk voor de gemeente. “Mijn functie is breed, ik word ingezet op allerlei projecten. Heerlijk. In Zandvoort zijn we gewend aan korte lijntjes, even aankloppen en het is geregeld. Als het nodig is, weten we elkaar te vinden.”

Een andere wereld

“Door de samenwerking met Haarlem, is er veel veranderd. We zijn als organisatie professioneler geworden, maar zijn ook een stukje van onszelf kwijtgeraakt. Daar moeten we onze weg nog in vinden. Daarom werk ik op maandag in Haarlem, eerst de weekstart met collega's van Haarlem en Zandvoort en dan op zoek naar een vrije werkplek. Het is een andere cultuur én een andere omgeving. De Philharmonie, de schouwburg, het Frans Hals Museum, enz. Ach, het is gewoon een andere wereld en we kunnen van elkaar leren.”