Henk van der Leen

“Ik heb een dunne huid. Als Dionne Stax van het NOS Journaal mij een prettige avond wenst heb ik na het zien van de actuele wereldproblemen nog een paar minuten nodig voordat ik aan die prettige avond kan beginnen. Soms lukt dat helemaal niet.” Zware woorden, gelukkig kan Henk er zelf om lachen. “Dat klinkt wel heel pathetisch, zo bedoel ik het nou ook weer niet.” Hij is van nature een vrolijk mens, heeft geen aanleg voor depressiviteit. “Dat heb ik weleens laten onderzoeken, voor de zekerheid.”

Al 26 jaar bij Edukans

Hij heeft een meer dan gemiddelde aandacht voor de wereld om ons heen, kijkt verder dan de meesten. “Er ontstaat een tweedeling in de maatschappij, het verschil tussen arm en rijk bijvoorbeeld wordt steeds groter.” Deze stelling kan Henk met bewijzen onderbouwen, hij heeft er onderzoek naar gedaan. “Dat is wat mij stoort aan social media. Iedereen roept daar maar van alles, zonder kennis van zaken. Bij de feiten blijven is van groot belang.” Henk kan het weten, hij was leraar geschiedenis. Nu werkt hij al 26 jaar bij Edukans.

De wereld beter maken 

“Jezelf ontwikkelen is noodzakelijk voor het opbouwen van een beter bestaan, vanuit die gedachte is Edukans actief in heel veel landen. Erg mooi om daar een steentje aan bij te mogen dragen.” Zijn taak? “Mensen inspireren, zonder dominee te zijn. We kunnen de wereld beter maken, met elkaar!” Henk buigt voorover en steekt van wal. Deelt zijn verhaal met gevoel voor theater en overtuigingskracht. Zo heeft hij vroeger voor de klas gestaan en nu doet hij dat voor Edukans.

Leren van elkaar 

“Ik ben de schakel tussen onze organisatie en de buitenwereld: sponsoren, vrijwilligers, enz. We bouwen scholen, starten educatieve projecten en helpen onderwijzers. Dat laatste doen we met Nederlandse leerkrachten. Die gaan als vrijwilliger naar landen  zoals Congo, Peru en Malawi. Delen hun kennis met collega's daar. Nieuwe leermethodes, maar ook praktische zaken. Hoe ga je om met soms wel zestig kinderen in de klas. Dan kan je beter werken met groepjes, leren van elkaar.

Verstand van onderwijs 

Wat de educatieve projecten betreft werken we vaak samen met andere organisaties. Zoals het project in Noord-Oeganda, daar leiden we jongeren op tot boer. Dat doen we samen met Heifer. Zij hebben de kennis over de landbouwsector en Edukans heeft verstand van onderwijs.”  Henk praat honderduit, geniet van het gesprek. “Ik ben graag alleen, maar vind het ook heerlijk om onder de mensen te zijn.”