Wim Buchel

“Ik ben begonnen met Afrikaantjes en Lobeliaatjes zaaien, dat was februari 1996.” Wim belandde juli '95 in een zware depressie en begin '96 was hij - door medicijnen en psychiatrische hulp - weer een beetje opgekrabbeld. “Echt een beetje, ik kon maximaal één uur per dag normaal functioneren. Toch ging ik naar het arbeidsbureau, voor werk. Ik had zelfs een lijstje met mogelijke functies gemaakt. Vogelwacht op Schiphol, boswachter, tuinman, enz. Alles wat met groen te maken had.”

Lees verder

Roanne Troeman

“Ik heb altijd gezegd, ik ga nooit met kinderen werken. Nu doe ik dit werk al tien jaar.” Roanne is pedagogisch medewerker bij peuterspeelzaal Beertje Bas in het Rozenprieel, samen met collega Eva en in dienst van Haarlem Effect. “Sinds januari vijf ochtenden. Daarvoor drie, en twee bij de Lieverdjes. Dit geeft meer rust en het werk is gewoon erg leuk!” Ze kijkt gelukkig om zich heen. De zon schijnt door de hoge ramen naar binnen, zet peuterspeelzaal Beertje Bas én Roanne in een vrolijk licht.

Lees verder

Manou Bolsius

“Het is pas eenzaamheid als mensen het zelf benoemen én aangeven dat ze er last van hebben.” Manou was in 2017 als projectleider betrokken bij het Jaar van de Ontmoeting. Een project van Haarlem Effect, Dock en Stem in de Stad. In opdracht van gemeente Haarlem en gericht op het terugdringen en voorkomen van eenzaamheid. Inmiddels is het project omgedoopt tot Haarlem Ontmoet en wordt het gedragen door een brede coalitie van Haarlemse welzijnsorganisaties en de gemeente.

Lees verder

Abdenacer Salamani

“Dat is de magie van de sport, mensen gaan hier bijna altijd vrolijk weg.” Abdenacer Salamani, zijn naam klinkt als uit een sprookjesboek geslopen. In werkelijkheid is hij instructeur bij sportcentrum de Hagedis. In dienst van EcoSol, onderdeel van Haarlem Effect. “Nu zo'n elf jaar met veel plezier.” Algerije, daar komt hij oorspronkelijk vandaan. “Ik heb sportwetenschappen gestudeerd en wilde professioneel bokser worden. Maar helaas, met 57 kilo was ik een vedergewicht. Daar hebben ze er in Algerije heel veel van...”

Lees verder

Boudewijn Cornet

“Als het aan mij ligt ga ik hier nooit meer weg. Ik ben er echt super, super blij mee!” Boudewijn is beheerder van wijkcentra De Tulp en De Fjord, in dienst van Haarlem Effect. “Ik werkte als timmerman in de bouw. Veertig jaar en nooit werkeloos geweest, tot 2014.” De eerste maanden WW voelde als vakantie, daarna sloeg de verveling toe. “Ik voelde me overbodig, miste het vaste ritme en mensen om me heen.”

Lees verder

Carla Klippel

“Mijn lerares Nederlands op het VHBO, die zou 't niet verbazen. Daar had ik een speciale band mee.” Carla werkt als sociaal makelaar bij BUUV Haarlem. Ze werd vier jaar geleden op eigen verzoek gedetacheerd door Haarlem Effect, al ruim elf jaar haar werkgever. Het menselijke heeft er bij Carla altijd in gezeten. “Mijn vriendinnetje op de lagere school had een zusje met het syndroom van Down, mede door haar werd ik Z-verpleegkundige.” Dat werk heeft Carla gedaan, totdat zij zelf kinderen kreeg.

Lees verder

Imi Nijholt

Salam Aleikum, met die woorden verwelkomt Mostafa de groep mannen. Ze komen overal vandaan: Irak, Marokko, Suriname, Afghanistan, enz. Aleikum Salam, antwoorden ze in koor. Imi bekijkt het tevreden lachend van de zijkant. “Een mooie opkomst.” In een zaal van wijkcentrum De Til zitten twintig mannen - migrantenvaders - die ideeën en ervaringen komen uitwisselen over het opvoeden van hun kinderen, in Nederland. Een onderwerp dat Imi na aan het hart ligt.

Lees verder

Jantine Minderhoud

“Ach Boudewijn, wil jij de uitjes even verder snijden. Ik heb nu dat interview.” Jantine is vrijwilliger bij buurtcentrum De Tulp, hartje Rozenprieel. “Vier ochtenden per week, van 8 tot 12 uur. Erg leuk. Vaak wordt het wat later, geen enkel probleem. Op maandag de oudjes, dinsdag en donderdag de speelgroep en woensdag de toneelgroep.” Op woensdag houdt ze afstand. “Toneel, daar heb ik niet zoveel mee.” Maandag, dinsdag en donderdag helpt ze gezellig mee.

Lees verder

Wil du Prie

“Ik kreeg een herseninfarct en werd uren later gevonden. Sinds die tijd is de controle over mijn rechter lichaamshelft verstoord, niets meer aan te doen. Het ergst is m'n arm, die leidt een eigen leven. Daarom klem ik 'm nu tussen m'n benen.” Wil deed een zelfmoordpoging in 2002. “Ik zag het niet meer zitten en heb me volgestopt met drank en pillen, m'n vriendin was overleden en zelf kon ik niets meer.”

Lees verder

Aysel Demiral

“Ik spreek Turks, Frans en Nederlands. Geen Arabisch, maar ik kan wel voorlezen uit de Koran.” Haar moeder vroeg 'wie van onze kinderen leest er straks voor uit de Koran als wij overlijden?' Die vraag heeft Aysel beantwoord door het te leren. Ze is wijkcontactvrouw bij Haarlem Effect, houdt vier ochtenden per week spreekuur en is nog nooit een vraag uit de weg gegaan. “Ik heb een goede samenwerking met organisaties. Als het nodig is weet ik ze te vinden, en zij mij ook.”

Lees verder

Simone de Jong

“Ja, hij zat daar natuurlijk niet voor z'n zweetvoeten.” Simone is teamcoördinator van de Nieuwe Werf en het Posthuis. Locaties waar mannen en vrouwen met psychiatrische problemen, een verslavingsachtergrond, dak- en thuislozen of ex-gedetineerden een dagritme en structuur op kunnen bouwen in een veilige groene omgeving. De eerdergenoemde 'hij' is vrijdag op straat gezet door een GGZ kliniek. “Dat doe je toch niet! Nu heeft hij het hele weekend over straat gezworven.”

Lees verder

Mirna Ligthart

“Filmen heeft een diepere betekenis gekregen. We gaan een samenwerking aan met ouderen, betrekken ze bij ons project.” Mirna werkte 10 jaar als video-editor voor Frans Bromet, werd directeur van de door haar opgerichte stichting De frisse Blik en twee jaar geleden is ze - samen met Marieke Boon - gestart met BuurtBLIK. “We raakten in gesprek en binnen tien minuten hadden we het format. We kregen subsidie én hebben vanaf het eerste uur samengewerkt met Haarlem Effect.”

Lees verder

Tobias Ooijevaar

“We doen aan talentontwikkeling, helpen jongeren zichzelf te zijn of zichzelf te vinden.” Tobias is jongerenwerker bij Stedelijk Jongerencentrum Flinty's, onderdeel van Haarlem Effect en gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht. Hij speelde als drummer in een band en toerde door Nederland, organiseerde muzikale evenementen en na de opleiding CMV is hij als jongerenwerker gestart. Inmiddels is Tobias achtendertig en een ervaren kracht.

Lees verder

Dalia Hassanin

“Een vogel hoort niet in een kooi, die moet vliegen. Zo was het ook met mij.” Dalia is geboren in Egypte, trouwde daar en kwam met haar man naar Nederland, die had hier sinds 1984 zijn werk. Ze kreeg kinderen en werd teruggestuurd, met twee dochters naar haar vaderland. “Afschuwelijk.” Ze voelde zich een vreemde in eigen land en streng gecontroleerd bij alles wat ze deed. Zo'n 8 jaar geleden kwam ze met haar dochters terug naar Nederland. Daar wonen ze nog steeds, in Schalkwijk.

Lees verder

Anike van der Ham

Ik voel maar één steen zegt de vrouw. Anike pakt haar hand en legt hem op een stapeltje van vier. Sjoelstenen om precies te zijn. Even later vliegen ze door de bak. De vrouw in kwestie is vierennegentig en vrijwel blind, maar sjoelen doet ze nog met veel plezier. Iedere maandagochtend komt ze naar buurtcentrum De Tulp, hartje Rozenprieel. Daar organiseert Anike de Buurtkamer, voor ouderen uit de buurt. Sjoelen, rummikuppen en ontmoeten.

Lees verder

Marion Huis in 't Veld

"Hé, gaat die man nou weer op de fiets?!” Vanuit de peuterspeelzaal volgt Marion een oudere man die door speeltuin Floragaarde naar trefpunt 't Trionk fietst. Bij het passeren van een paar spelende kinderen gaat het maar net goed. “Daar ga ik straks even iets van zeggen.” Marion is beheerder van de speeltuin, in dienst van Haarlem Effect. Het toezicht houden is slechts een deel van haar werk.

Lees verder