Paul

Hij was een pain in the ass. Voor zichzelf, voor zijn ouders én voor zijn leraren op de basisschool en middelbaar onderwijs. Hoogbegaafd en - naar veel later bleek - met een stoornis in het autistisch spectrum struikelde hij door het leven. Blowen verdoofde sinds zijn dertiende de onrust in zijn hoofd. Nu - older and wiser - kan Paul er zelf om lachen. “Ja, ik was een lastig ventje. Altijd klieren, de confrontatie zoeken. Niet gewelddadig hoor, dat ben ik gelukkig nooit geweest!”

Lees verder

Chantal Star

“Huilen doe ik niet, nee. Ik kan er wel heel verdrietig over zijn. Maar nee, niet huilen. Mijn zoontje zei laatst voor iedereen die doodgaat komt iemand terug. Ik dacht, serieus, gaat een kind van acht dat tegen mij zeggen! Hij heeft natuurlijk een soort van gelijk, maar of die ook zo leuk zijn is natuurlijk afwachten.” Chantal werkt in de thuiszorg. Als helpende bij Libertas Leiden. Ze werd geboren in Katwijk en woont nu acht jaar in Leiden. Het voelt als thuis, ze heeft zelfs het Leidse accent overgenomen.

Lees verder

Rosita Kornaat

“Nee, ik heb geen politieke ambities. Maar ik ben wel heel benieuwd hoe Nederland om zou gaan met een vrouwelijke premier.” Rosita werkt met veel plezier bij organisatieadviesbureau BuitenhekPlus. Inmiddels bijna drie jaar.  “We zijn een middelgroot bureau en werken allemaal aan soortgelijke projecten: organisatieadvies en verandervraagstukken. Door die focus is het kennisniveau hoog én er is geen echte hiërarchie, ook dat is prettig.”

Lees verder

Merel Adrichem

“Heerlijk! Ik heb de hele dag mensen met verschillende achtergronden en culturen om me heen.” Merel groeide op in Heemskerk, studeerde in Amerika, werkte in Spanje, reisde door Australië, en toen ze terugkwam settelde ze in Amsterdam. Nu woont ze met haar man en pasgeboren kind in Osdorp. “De Aker, Amsterdam Nieuw-west. Buiten de ring. Dat is jammer, maar we wonen hier fijn én het is op twee minuten fietsen van mijn werk.” Ze zegt het lachend, Merel is een gelukkig mens.

Lees verder

Ellen Severijnse

“Dit armbandje? Dat heeft mijn vriend voor me gemaakt, van een theelepeltje en een leren veter, van de steel heeft hij een ring gemaakt. Het heeft in totaal 10 eurocent gekost. Niet echt Bloemendaals, maar ik ben er erg blij mee.” Ze zegt het lachend, Ellen geeft niet zoveel om luxe. Ze hecht meer waarde aan persoonlijke aandacht, de liefde waarmee iets voor haar is gemaakt, zoals het armbandje en zelfgemaakte koekjes en sushi's door haar inmiddels volwassen kinderen, op Moederdag.

Lees verder

Jan-Willem Daniels

“De afgelopen vijf jaar heb ik voor Atlassian gewerkt, in Amsterdam. Ja, we hebben er een mooi kantoortje van gemaakt.” Bescheidenheid siert de mens. Jan-Willem is facility manager en de afgelopen drie jaar is Atlassian tot de greatest place to work verkozen. “Facilitymanagement gaat verder dan alleen de vuile koffiekopjes opruimen en ervoor zorgen dat iedereen een werkplek heeft.” Om dat te benadrukken heeft Jan-Willem de functietitel workplace experience manager op zijn visitekaartje staan.

Lees verder

Martijn van Royen

“Nee, ik ben niet bij de opleiding betrokken. Wel bij de rollenspellen. Een lastige klant spelen bijvoorbeeld, erg leuk. Als ik nog een ongeluk krijg wil ik misschien acteur worden...” Martijn studeerde psychologie in Leiden, werkte als assessment psycholoog en later als HR-medewerker bij Douwe Egberts. In die periode werd hij met 90 km per uur aangereden. “Lopend, bij het oversteken via een zebrapad. Zwaargewond, met o.a. een hersentrauma op meerdere plaatsen. Twee weken IC en vervolgens revalideren.”

Lees verder

Veronique de Kwant

“Ik heb een hond, een terriër lookalike. Zo leuk, het leven ziet er ineens heel anders uit!” Afgelopen januari nam Veronique na 17 jaar afscheid van welzijnsorganisatie Haarlem Effect. “Ik was directeur/bestuurder en deed van alles. Ik denk dat ik het daarom - nu als zzp'er - zo lastig vind om te zeggen waar ik van ben. Want als er iets leuks op m'n pad komt dan ben ik daar ook van.” Vrijheid, Veronique geniet ervan. “Maar als ik toch een keuze moet maken, dan is het sociaal ondernemen.”

Lees verder

Artie Ramsodit

“Ik ben geen supersoftie. Ik kijk met een zakelijke resultaatgerichtheid naar samenlevingsvraagstukken, omdat ik vind dat je iedere euro belastinggeld goed moet gebruiken.” Artie werd geboren in Suriname, kwam met haar ouders naar Nederland, studeerde internationaal recht, bestuurskunde en van 2006 tot 2014 menswetenschappen aan de School of Humanities and Digital Sciences in Tilburg. Ze was tot 2017 raadslid in Haarlem en nu is Artie zelfstandig ondernemer, kandidaat voor de Eerste Kamer én lid van een aantal raden van toezicht en besturen in de publieke sector.

Lees verder

Wieteke Snijder

“Je hebt niet overal invloed op, dat weten is zo diep gaan zitten dat het ook bevrijding geeft. Het enige wat je kunt doen is verbinding houden en liefde geven.” Wieteke is gevormd door het leven, heeft daar voor een deel zelf richting aan gegeven. “Ik werk nu 16 jaar bij BK ingenieurs, schrijf teksten voor de websites en social media. Zakelijke teksten, we hebben bij BK een brede expertise en die verandert continu, we bewegen mee met de ontwikkelingen.”

Lees verder

Lizzy van der Kooij

“Dromen? Ik zou graag de zorg veranderen. Meer mensgericht maken, waarbij organisaties en systemen niet leidend zijn.” Lizzy gaat niet snel een uitdaging uit de weg, ook deze niet. Na haar studie bestuurskunde ging ze aan 't werk bij een Amerikaans HR-adviesbureau. Multinationals adviseren. “Hoe haal je 't beste uit je werknemers, human capital optimaal benutten. Interessant en leerzaam, maar ik miste het maatschappelijke, waar doen we het voor. Daarom ben ik overgestapt naar de publieke sector.”

Lees verder

Nick Grooff

“Hoogbegaafden hebben vaak 100 ideeën per dag, maar doen daar niet altijd iets mee en voelen zich onbegrepen. Maar pak er nou eens één idee uit en ga ermee aan de slag. Deel het met je netwerk en luister, kijk wat er op je afkomt. Dan gaat er een wereld voor je open, daar leer je van.” Nick kan het weten, hij is innovatiecoach en herkent zichzelf als hoogbegaafd. “Ik adviseer bestuurders van maatschappelijke organisaties. Zij hebben vaak het idee dat innovatie van hen moet komen. Maar dat werkt niet zo.”

Lees verder

Nienke de Boer

“Met twee verschillende activiteiten moet ik secuur met mijn tijd omgaan, de balans goed in de gaten houden. Anders - en die periode hebben we ook gehad vorig jaar - ben je zeven dagen per week met je werk bezig. Dan is het op een gegeven moment niet zo leuk meer.” Nienke heeft een goedlopend werving & selectiebureau, woont in Haarlem met twee opgroeiende kinderen en daarnaast begon ze samen met haar partner vier jaar geleden een horecabedrijf in Woudsend. “Omke Jan. Het is altijd zijn droom geweest en nu doen we het samen.”

Lees verder

Petra Meijssen

“Ik hou wel van klagende mensen, ze hebben in ieder geval een mening.” Petra studeerde begin jaren '90 Human Resource Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels heeft ze een schat aan ervaring en een uitgebreide klantenkring. “Mensen plakken graag een HR-sticker op me, maar ik kijk naar wat een organisatie nodig heeft. Waar worstelen jullie mee, wat wil je bereiken? Daar pas ik mijn rol op aan. In een zachte omgeving, waar mensen sneller 'wegwaaien' ben ik de harde, doelgericht.”

Lees verder

Jacco Tuijn

“Als ik het terrein van Harteheem oploop, word ik door cliënten aangesproken. Hé Jacco, leuk dat je er weer bent! Dat gaat vaak samen met een kus of omhelzing.” Op 19 oktober 2014 is zijn leven totaal veranderd. Zoals bijna iedere zondagochtend ging Jacco fietsen met vrienden. “Ik ging mountainbiken in de duinen en ben op mijn hoofd gevallen. Ik fietste als laatste, niemand heeft gezien wat er precies is gebeurd.” Jacco werd met de ambulance naar het VU in Amsterdam gebracht en ontwaakte een dag later uit coma. 

Lees verder

Anneke Krakers

“Dit is het infinity teken, die tatoeage op mijn pols heb ik samen met mijn dochter laten zetten, tijdens een reis door Amerika. Ze zei: mam, dan zijn we voor eeuwig bij elkaar. Toen kon ik natuurlijk geen nee zeggen.” Anneke is 57, maar heeft - zoals ze dat zelf zegt - de energie van een dertiger die de wereld wil veroveren. Ze buigt naar voren, haar ogen sprankelen. Met dezelfde energie coacht Anneke vijftigers, leeftijdsgenoten. The Art of Seniority. Als je ego is uitgeraasd, staat op haar website geschreven.

Lees verder

Bernt Schneiders

“Omdat we met een zak met geld komen, worden we overal met open armen ontvangen.” Bernt zegt het lachend, maar neemt zijn werk uiterst serieus. Sinds 3,5 jaar is hij directeur van VSBfonds. “Ik werd voor die functie benaderd door een prestigieuze headhunter. Mijn eerste reactie was, dat is toch helemaal niets voor mij! Ik was op dat moment al 22 jaar burgemeester, 10 jaar in Haarlem en daarvoor in Heemskerk en Landsmeer. Toch ben ik gaan praten en eigenlijk was ik meteen verkocht.”

Lees verder

Jacqueline Blaauw

“Ja, de RSI van Roland is de aanleiding geweest om te starten met SamSam. Hij had een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar tijdens de looptijd is de polis aangepast. Van een herkenbaar en benoembaar ziektebeeld naar een medisch en objectief aantoonbaar ziektebeeld. Voor de verzekeringsmaatschappij voldoende kleine lettertjes om niet uit te keren. Uiteindelijk hebben we maar geschikt. Erg frustrerend, helemaal omdat we in die periode wel gewoon de premie moesten blijven betalen.”

Lees verder

Anita van Loon

“We gaan nooit meer dan 900 uitvaarten per jaar doen, dat staat ook in de visie.” Anita is sinds september 2019 directeur van uitvaartstichting Hilversum. Na bijna 10 jaar Yarden nam ze afscheid van de uitvaartbranche en ging op zoek naar het antwoord op de vraag, wat wil ik nog in mijn leven... Weer aan het werk als trainer/coach of in een andere branche aan de slag als leidinggevende... “Toen zag ik via een headhunter deze baan.”

Lees verder

Pieter Stigter

“Ik ben eigenlijk een zij-instromer. Na mijn middelbare school heb ik aan Hogeschool Inhollland in Diemen marketing en communicatie gestudeerd. Dat ging mij makkelijk af. Daarnaast was ik vrijwilliger en bestuurslid van De Kooi, het studentencafé. Een geweldige tijd en heel veel geleerd.” Na zijn studie heeft Pieter toch een andere richting gekozen. Luchtverkeersleider, dat moest het worden. Tijdens de opleiding kwam hij tot de laatste dertig en werd toen afgewezen. “Anders had ik op Schiphol in een toren gezeten.”

Lees verder

Shirley Hill

"Ze zijn hier echt aan 't werk. Voor hun uitkering, zo zie ik dat. Daarnaast krijgen ze een vergoeding van 1,50 euro per uur.” Shirley is activiteitenbegeleider bij Reakt. “Zo'n 28 tot 32 uur per week. Eigenlijk wilde ik minder gaan werken, meer tijd besteden aan fotografie. Maar ik heb hier een dag meegedraaid en was meteen verkocht.” Hier is Phoenixstraat 10 in Haarlem. Daar zijn in een grote bedrijfsruimte vijf dagen per week zo'n dertig mensen aan 't werk.

Lees verder

Ad Hendriksen

“Ik ben er eigenlijk al uit.” In 2012 werd Ad voorzitter van Rijnsburgse Boys. Tot die tijd was hij partner bij JAN© Accountants en Adviseurs. “Een van de grondleggers. Ik heb m'n hele leven snoeihard gewerkt. Op m'n 28ste was ik partner bij PWC en in 1998 maakte ik de overstap naar wat nu JAN© heet. De naam van ons kantoor bestond uit drie achternamen. Niet handig voor onze telefoniste én het sloot niet aan bij onze groeiambities.”

Lees verder

Paul Dinkgreve

“Je moet het verleden niet voor je neerzetten, dat geeft je beperkingen bij het functioneren in de toekomst. Dus dat moet je vooral achter je laten, alleen dat meepakken waar je van hebt geleerd.” Paul is registeraccountant, medeoprichter van JAN©, sinds juli 2014 lid van het hoofdbestuur van MKB-Nederland én inmiddels bijna 12 jaar bestuursvoorzitter van de SRA. Als voorzitter van de SRA is Paul ook lid van de stuurgroep van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en gesprekspartner voor ministeries.

Lees verder

Geert Hoedjes

“Nee joh, er wonen hooguit 2.500 á 3.000 mensen. Heerlijk wonen.” Geert werd geboren in Waarland en is er enkele jaren geleden - met zijn vrouw en inmiddels twee dochters - teruggekeerd. Werken doet hij nu zo'n 10 jaar bij JAN©, als adviseur en manager van het team Fusies & Overnames. Een veelzijdige baan waarbij zijn West-Friese mentaliteit hem goed van pas komt. “Ik ben echt een diesel. Mavo, Mbo, Hbo en toen naar de universiteit.”

Lees verder

Iris de Vilder

“Kijk, dit zijn ze.” Iris legt een paar bordjes op tafel. Geel reflecterend, met in blauwe lijnen een oor en daar doorheen een kruis, vormgegeven d.m.v. rode stippen. Bevestigd op de fiets is het reflecterende bordje een signaal voor andere weggebruikers dat de fietser slechthorend is. “Mijn dochter Floor werd in 2003 geboren en deed, net zoals alle kinderen, een gehoortest. Niets aan de hand, maar in groep drie zat ze in de klas met twee gehoortoestelletjes.”

Lees verder

Ognjen Soldat

“Als je senior belastingadviseurs aangiftes laat doen, dan worden die te duur. Zij moeten klanten adviseren, kijken naar de toekomst en geld besparen. Als een goed belastingadvies 10.000 euro oplevert dan hoor je een klant niet klagen over onze factuur.” Ognjen (1983) is manager van de fiscale afdeling bij JAN© in Purmerend. Hij werd geboren in Bosnië en kwam tijdens de burgeroorlog op 10-jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Bosnië mist hij niet, zijn familie wel.

Lees verder

Harry Bontje

 “Af en toe een festival. Defqon, Decibel, even lekker uit m'n dak gaan. Pilletjes? Daar doe ik niet aan, ik heb geen behoefte aan die gekkigheid in mijn leven.” Harry werkt nu zo'n 10 jaar voor JAN©, het laatste jaar vooral in Zwanenburg. Daarvoor in Weesp, vier dagen werken en één dag studeren. Aan Nyenrode, een studie van acht jaar. “Werken en studeren, de perfecte combinatie. Wat ik leerde kon ik meteen in de praktijk brengen.” Sinds twee jaar is hij afgestudeerd registeraccountant.

Lees verder

Elizabeth Ilik

“De schilderijen? Die staan nu in de garage. We zijn net verhuisd en mijn man wilde even geen gaatjes in onze mooie witte muren.” Elizabeth is manager van de juridische afdeling bij JAN©. Inmiddels bijna 10 jaar. Daarvoor woonde ze drie jaar in Amerika en handelde daar samen met twee vriendinnen in schilderijen. “Ik werkte in Nederland als advocaat en mijn man kreeg een baan aangeboden in Amerika. We hadden drie jonge kinderen en dachten, we doen het gewoon.”

Lees verder

Marion Boon

“Portretten. In dit leven geen landschappen of stillevens, dat weet ik zeker.” Marion kreeg op de middelbare school een 11 voor tekenen. Haar leraar zag het talent, toch heeft Marion er lang niets mee gedaan. Ze werkte als secretaresse en officemanager, de laatste 12 jaar voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Onderweg begon het toch te kriebelen. Ze volgde de kunstacademie en sinds acht maanden is Marion fulltime beeldend kunstenaar.

Lees verder

Jordi Bakker

“Ik zeg altijd, ik ben een adviseur die toevallig de opleiding tot accountant heeft gevolgd.” Jordi begon in 1997 als stagiair, bij de voorloper van JAN©. Nu is hij partner en reismaat voor ondernemers. Dat had ook heel anders kunnen lopen. “Begin 2004 zat ik in een partnertraject maar besloot toch mijn ambitie te volgen. Ik wilde zelf ondernemen, voelen hoe het is om een eigen kantoor op te bouwen. Dat heb ik gedaan. In Nieuw-Vennep, met acht mensen in vaste dienst en mooie klanten.”

Lees verder

Wim Zagt

“Ik kom uit een familie van veehandelaren, met een eigen boerderij. Op m'n achtste wist ik het al, dit is niet mijn leven. Hard werken en geen dag vrij. Dus ben ik m'n best gaan doen op school. Eerst VWO en daarna HEAO, commerciële economie.” Inmiddels is Wim 53 en al jaren partner bij JAN©. “Ik wilde eigenlijk makelaar worden, maar eind jaren '80 was het crisis en ik kon geen werk vinden. Daarom heb ik na school een jaar voor mijn broer gewerkt.”

Lees verder

Jolanda van der Maden

“Wat kan ik voor je doen? Welke vragen heb jij, als ondernemer?” Jolanda is partner bij JAN© én manager van het kantoor in - nu nog - Rijnsburg. “September verhuizen we naar een nieuw kantoor in Valkenburg, daar verheug ik me ontzettend op. Alles op één verdieping en in alle opzichten klaar voor de toekomst, technologisch én op het gebied van duurzaamheid. Ik kan bijna niet wachten! Het is qua uitstraling gewoon veel meer JAN©!”

Lees verder

Camiel Lokkerbol

“We kwamen in een paradijs voor ons gevoel, twee jongens en achttien meisjes.” Camiel was vijftien en werd door zijn vader naar een dansschool gestuurd, ga nou gewoon een keer kijken. Hij ging, samen met een vriend, en bleek talent te hebben. Met zijn danspartner Anna is hij zelfs een aantal keer Nederlands Kampioen geweest. “Een geweldige tijd.” Nu is Camiel fiscalist, al acht jaar de jongste partner bij JAN©, getrouwd met Christa én vader van twee kinderen.

Lees verder

Niels Lauwers

“Mijn sollicitatiegesprek was op het Rokin, of eigenlijk eronder. De oprichters hadden een paar werkplekken bij een bevriende vinoloog, in de kelder van zijn slijterij.” Nu werkt Niels alweer drie jaar als VP of Marketing bij 30MHz. Toen een startup en nu - met 30 medewerkers  in Amsterdam, Hong Kong en Groot Brittannië  - duidelijk een fase verder. “We hebben onze markt gevonden. We verzamelen en analyseren data voor de agrarische sector, telers en kwekers.”

Lees verder

Pieter Mul

“Ik luisterde op donderdagavond altijd naar de Ferry Maat's Soul Show. Daar hoorde je nummers voordat ze in de Top 40 verschenen. Het was voor mij de kick om de nummers met hit potentie eruit te kiezen. Die draaide ik dan op zaterdagavond als DJ. Muziek was mijn leven!” Dat was toen. Nu is Pieter de algemeen directeur van JAN©. “Een wereldbaan, maar de liefde voor muziek is gebleven. Afgelopen jaren ben ik naar optredens van Paul Kalkbrenner, Elbow, Fink, Snow Patrol en TWENTY ØNE PILØTS geweest. Ook luister ik bijna dagelijks naar SLAM FM en Sublime.”

Lees verder

Andrea van der Giezen

“Mijn vader was aannemer en m'n moeder deed de boekhouding. Bij ons aan de keukentafel werd altijd over de zaak gesproken, ondernemen is ons met de paplepel ingegoten” Haar zus heeft een restaurant en Andrea is partner bij JAN©, leidt de vestiging in Purmerend en afgelopen januari werd ze lid van het bestuur. “Ik heb op jonge leeftijd heel bewust gekozen, kunstgeschiedenis of bedrijfsadvisering.”

Lees verder

Nico Perdaan

“Op school - zeker in m'n puberteit - was ik een boefje, een lastpak. Ik heb het weleens geanalyseerd, mijn klasgenoten op het stoeltje naast mij bleven allemaal zitten.” Die prestatiecurve heeft Nico inmiddels grondig bijgesteld. “Bij JAN© zijn we het reismaatje voor dga's en ondernemers. We helpen ze verder.” Hoe? Daar heeft Nico goed over nagedacht. “Ik kon makkelijk leren en in 5 VWO wist ik 't zeker: de cijfertjes, daar ligt mijn toekomst.”

Lees verder

Ed Schrijver

“Ik ben totaal geen dozenschuiver, ik pas niet in dat stramien. En ja, dan moet je uiteindelijk je eigen toko beginnen.” Ed is directeur/eigenaar van KS Perslucht en gaat voor zijn klanten op zoek naar de beste perslucht oplossing. Inmiddels al 16 jaar en met succes. Zijn bedrijf aan de Tingietersweg in Haarlem ademt vakmanschap. Overal ligt en staat meetapparatuur, in proefopstellingen of los bij de hand. En onderdelen, klaar om zijn verhaal te versterken.

Lees verder

Jeanine Helthuis

“Ik ken hier iedereen. Bij naam en hun persoonlijke verhaal, dat vind ik belangrijk en daar doe ik ook mijn best voor.” Jeanine begon haar carrière als eerste vrouwelijke managementtrainee, bij Nedlloyd. Nu is ze algemeen directeur van PC Uitvaart. “Na Nyenrode heb ik bewust de keuze gemaakt. De meeste studenten kozen voor Unilever, Cargill of Procter & Gamble. Ik wilde iets spannends, stoer en internationaal. Bij Nedlloyd werd ik als eerste vrouwelijke expat uitgezonden, naar Duitsland en daarna New York.”

Lees verder

Wim Buchel

“Ik ben begonnen met Afrikaantjes en Lobeliaatjes zaaien, dat was februari 1996.” Wim belandde juli '95 in een zware depressie en begin '96 was hij - door medicijnen en psychiatrische hulp - weer een beetje opgekrabbeld. “Echt een beetje, ik kon maximaal één uur per dag normaal functioneren. Toch ging ik naar het arbeidsbureau, voor werk. Ik had zelfs een lijstje met mogelijke functies gemaakt. Vogelwacht op Schiphol, boswachter, tuinman, enz. Alles wat met groen te maken had.”

Lees verder

Marjan de Mönnink

“Bitchie? Ik vind mezelf juist vreselijk lief.” Ze lacht er uitbundig bij, toch staat Marjan ook bekend als een advocaat met haar op de tanden. Zelf ziet ze dat anders. “Duidelijk, dat wel. Ik draai er niet omheen.” Ze wilde dierenarts worden, maar voor die studie werd Marjan drie keer uitgeloot. Dan maar rechten, dacht ze meer dan 30 jaar geleden. Familierecht en arbeidsrecht, daar heeft ze zich in gespecialiseerd. “Het is allebei mensenrecht en mensen vind ik leuk, dus...”

Lees verder

Roanne Troeman

“Ik heb altijd gezegd, ik ga nooit met kinderen werken. Nu doe ik dit werk al tien jaar.” Roanne is pedagogisch medewerker bij peuterspeelzaal Beertje Bas in het Rozenprieel, samen met collega Eva en in dienst van Haarlem Effect. “Sinds januari vijf ochtenden. Daarvoor drie, en twee bij de Lieverdjes. Dit geeft meer rust en het werk is gewoon erg leuk!” Ze kijkt gelukkig om zich heen. De zon schijnt door de hoge ramen naar binnen, zet peuterspeelzaal Beertje Bas én Roanne in een vrolijk licht.

Lees verder

Daan van Rijsbergen

“Ja, ik heb een belachelijk trackrecord. Dat klinkt arrogant, maar zo bedoel ik het niet.” Daan is van de muziek. Toetsenist, producer, festivalprogrammeur, platenbaas, manager én jurylid op tv, hij is het allemaal geweest. Bij Sony, Talpa én als zelfstandig ondernemer. “Stil In Mij van Van Dik Hout, dat was ook mijn doorbraak. Ik heb best wel geleurd met die demo, maar toen het eenmaal los ging... De eerste single heb ik uitgereikt tijdens bevrijdingspop in 1994. Straks op 5 mei is dat 25 jaar geleden.”

Lees verder

Mieke van der Hamsvoort

“We versterken elkaar. Peet springt uit een vliegtuig en denkt onderweg, heb ik eigenlijk wel een parachute...? Ik heb daar ruim van tevoren over nagedacht.” Mieke is de bedachtzame van de twee. Samen vormen ze Spring. “We helpen mensen en teams het beste uit zichzelf te halen.” Spring als je 't lef hebt, dat is hun motto. Ze gaan niet voor half werk. “Ik kom uit een dorp. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zo ben ik opgevoed. Daar heb ik me echt van los gevochten.”

Lees verder

Peet van Laar

“We versterken elkaar. Ik spring uit een vliegtuig en denk onderweg, heb ik eigenlijk wel een parachute...? Mieke heeft daar ruim van tevoren over nagedacht.” Peet is de onstuimige van de twee. Samen vormen ze Spring. “We helpen mensen en teams het beste uit zichzelf te halen.” Spring als je 't lef hebt, dat is hun motto. Ze gaan niet voor half werk. “Ik ben altijd anders geweest, als kind al. Mijn moeder was zeventien en wilde trouwen, zwanger worden van mij was een stok achter de deur voor haar ouders.”

Lees verder

Manou Bolsius

“Het is pas eenzaamheid als mensen het zelf benoemen én aangeven dat ze er last van hebben.” Manou was in 2017 als projectleider betrokken bij het Jaar van de Ontmoeting. Een project van Haarlem Effect, Dock en Stem in de Stad. In opdracht van gemeente Haarlem en gericht op het terugdringen en voorkomen van eenzaamheid. Inmiddels is het project omgedoopt tot Haarlem Ontmoet en wordt het gedragen door een brede coalitie van Haarlemse welzijnsorganisaties en de gemeente.

Lees verder

Pals Brust

“Als je daar nu in het water gaat staan, zie je de modekleur van 2021.” Pals wijst naar een presentatie op zijn laptop, met in beeld een afvalstroom uit een textielfabriek in Bangladesh of India. Hij heeft ruim 38 jaar voor C&A gewerkt, van zaterdaghulp tot directeur. In die tijd leerde Pals alles over de textielindustrie en wat daar misgaat. “Voor de productie van een spijkerbroek wordt 7.000 liter water gebruikt. De volgende wereldoorlog ontstaat door een tekort aan water.”

Lees verder

Abdenacer Salamani

“Dat is de magie van de sport, mensen gaan hier bijna altijd vrolijk weg.” Abdenacer Salamani, zijn naam klinkt als uit een sprookjesboek geslopen. In werkelijkheid is hij instructeur bij sportcentrum de Hagedis. In dienst van EcoSol, onderdeel van Haarlem Effect. “Nu zo'n elf jaar met veel plezier.” Algerije, daar komt hij oorspronkelijk vandaan. “Ik heb sportwetenschappen gestudeerd en wilde professioneel bokser worden. Maar helaas, met 57 kilo was ik een vedergewicht. Daar hebben ze er in Algerije heel veel van...”

Lees verder

Boudewijn Cornet

“Als het aan mij ligt ga ik hier nooit meer weg. Ik ben er echt super, super blij mee!” Boudewijn is beheerder van wijkcentra De Tulp en De Fjord, in dienst van Haarlem Effect. “Ik werkte als timmerman in de bouw. Veertig jaar en nooit werkeloos geweest, tot 2014.” De eerste maanden WW voelde als vakantie, daarna sloeg de verveling toe. “Ik voelde me overbodig, miste het vaste ritme en mensen om me heen.”

Lees verder

Gido Hiemstra

“Ik ben een koekjesbakker.” Zijn ouders hadden een delicatessenzaak in Santpoort, daar stond Gido al jong achter de toonbank. Na zijn banketbakkersopleiding werkte hij als patissier/chocolatier in een fabriek. “Leuk, maar ik wilde naar buiten toe. Mensen spreken, de wereld zien.” Zo is hij in de media terechtgekomen. “Boten.nl en daarna Funda, ik reed in een prachtige leasebak met leren bekleding en verdiende bakken met geld.” Toen zijn vrouw zwanger raakte van hun eerste keek hij kritisch naar zichzelf.

Lees verder

Carla Klippel

“Mijn lerares Nederlands op het VHBO, die zou 't niet verbazen. Daar had ik een speciale band mee.” Carla werkt als sociaal makelaar bij BUUV Haarlem. Ze werd vier jaar geleden op eigen verzoek gedetacheerd door Haarlem Effect, al ruim elf jaar haar werkgever. Het menselijke heeft er bij Carla altijd in gezeten. “Mijn vriendinnetje op de lagere school had een zusje met het syndroom van Down, mede door haar werd ik Z-verpleegkundige.” Dat werk heeft Carla gedaan, totdat zij zelf kinderen kreeg.

Lees verder

Carla de Graaf

“Niemand is onmisbaar, maar dat gevoel wil ik wel een beetje hebben.” Carla is managementassistente, van Jorien. “Sinds 10 december. In m'n vorige functie had ik een eigen kamer en kon ik af en toe even achterover leunen, hier is 't echt bikkelen.” Ze heeft 't zich niet makkelijk gemaakt, want naast haar nieuwe functie is Carla medeverantwoordelijk voor de organisatie van de komende verkiezingen. ”In maart en mei, daarna mag een ander het stokje overnemen.”

Lees verder

Thomas Streutgers

“Afgelopen jaar ben ik 150 dagen van huis geweest, dat mag in 2019 wel iets minder.” Op de achtergrond blaast jazzlegende Ben Webster op zijn saxofoon, door hem heeft Thomas op veertienjarige leeftijd voor de tenorsax gekozen. “Dat geluid, dat wilde ik ook!” Inmiddels is Thomas al meer dan twintig jaar professioneel saxofonist. Hij geeft les en is een groot deel van het jaar op tournee, in binnen- en het verre buitenland. “Alleen Zuid-Amerika, daar ben ik nog niet geweest...”

Lees verder

Hilly Jansen

“Al krijg ik een mes op mijn keel, ik kan niet kiezen.” Hilly werkt twee dagen per week bij de gemeente Zandvoort, de andere drie dagen is ze directeur van het Zandvoorts Museum. “Een prima combinatie.” Voor Hilly, voor het museum én voor de gemeente Zandvoort. “Mijn eigen kunst? Dat staat op een laag pitje, daar heb ik nu geen tijd voor. Soms in het museum. Laatst heb ik voor de expositie 'We gaan naar Zandvoort' een zee op de muur geschilderd.”

Lees verder

Imi Nijholt

Salam Aleikum, met die woorden verwelkomt Mostafa de groep mannen. Ze komen overal vandaan: Irak, Marokko, Suriname, Afghanistan, enz. Aleikum Salam, antwoorden ze in koor. Imi bekijkt het tevreden lachend van de zijkant. “Een mooie opkomst.” In een zaal van wijkcentrum De Til zitten twintig mannen - migrantenvaders - die ideeën en ervaringen komen uitwisselen over het opvoeden van hun kinderen, in Nederland. Een onderwerp dat Imi na aan het hart ligt.

Lees verder

Anton Pauw

“De andere sollicitanten? Ja, die zijn ook goed terechtgekomen.” Anton zegt het met een trotse lach op zijn gezicht. De gemeente Haarlem zocht 27 jaar geleden een nieuwe organist, voor het Christian Müller-orgel in de Grote- of St. Bavokerk. Anton solliciteerde, mocht auditie doen en werd aangenomen. "Een baan met aanzien, nog steeds." Bezoekers uit de hele wereld komen naar Haarlem om het orgel te bewonderen. Anton leidt ze rond en vertelt. “Alleen in Engels en Duits.”

Lees verder

Inge van Gansewinkel

“Het beeld dat mensen van ambtenaren hebben, daar kan wat mij betreft echt een hele dikke streep door. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als in mijn huidige baan.” Sinds april 2018 werkt Inge als Beleids- en accountmedewerker Economie en Toerisme voor Haarlem en Zandvoort. “Een geweldige baan.” Haar carrièreverloop is allesbehalve een rechte lijn, toch voelt waar ze nu is als thuiskomen.

Lees verder

Ruud Meijer

“En, wat vond je van de NV?” Ruud is al zo'n zes jaar betrokken bij de organisatie én de man achter de knoppen tijdens de NV Haarlem, start het door hem gekozen muziekje in als een interview - naar zijn mening en volgens het draaiboek - op z'n einde loopt. Een belangrijke rol op de achtergrond. Ondernemers in de Waarderpolder kennen Ruud vooral als gebiedsverbinder, in dienst van de gemeente Haarlem. Een taak die hij met razend enthousiasme uitvoert.

Lees verder

Evelien Brand

“Rond m'n 17de heb ik faalangst en een eetstoornis ontwikkeld.” Niet meer voor te stellen als je Evelien nu ziet, een zelfbewuste vrouw die mensen aan hun 'nieuwe ik' helpt. Brand New Me, zo heet haar praktijk. Of het werkt? Evelien is zelf het levende bewijs. In haar geval was het een ontdekkingsreis. “Op een gegeven moment kreeg ik via mijn werkgever de kans om een opleiding te gaan volgen. Dat is NLP geworden, bij Paul Liekens in België, een betere keuze had ik niet kunnen maken.”

Lees verder

Jantine Minderhoud

“Ach Boudewijn, wil jij de uitjes even verder snijden. Ik heb nu dat interview.” Jantine is vrijwilliger bij buurtcentrum De Tulp, hartje Rozenprieel. “Vier ochtenden per week, van 8 tot 12 uur. Erg leuk. Vaak wordt het wat later, geen enkel probleem. Op maandag de oudjes, dinsdag en donderdag de speelgroep en woensdag de toneelgroep.” Op woensdag houdt ze afstand. “Toneel, daar heb ik niet zoveel mee.” Maandag, dinsdag en donderdag helpt ze gezellig mee.

Lees verder

Christiana van Lammeren

“Ik wilde meer weten over duurzaamheid, klimaatverandering, politieke ecologie en environmental humanities. Daarom ben ik twee jaar geleden begonnen met online behalen van vakken en certificaten bij universiteiten wereldwijd.” Christiana groeide op in Harderwijk. Na de vrije school en het VWO heeft ze gekozen voor Kunstacademie Minerva en vervolgens een carrière als beeldend kunstenaar. Nu heeft ze een werkervaringsplek bij de gemeente Haarlem.

Lees verder

Wil du Prie

“Ik kreeg een herseninfarct en werd uren later gevonden. Sinds die tijd is de controle over mijn rechter lichaamshelft verstoord, niets meer aan te doen. Het ergst is m'n arm, die leidt een eigen leven. Daarom klem ik 'm nu tussen m'n benen.” Wil deed een zelfmoordpoging in 2002. “Ik zag het niet meer zitten en heb me volgestopt met drank en pillen, m'n vriendin was overleden en zelf kon ik niets meer.”

Lees verder

Liesbeth Klaver

“Als klein meisje bouwde ik al huizen, van Playmobil en Lego.” Liesbeth woont in Bergen (Noord-Holland) met haar man en drie kinderen. Drie dagen per week rijdt ze naar haar werk in Haarlem, bij Borghouts Makelaars. Daar is ze binnendienstmedewerker. “Heerlijk” zegt ze vrolijk. “Lekker alles regelen voor Nico, Mayke en Michel.” Sinds januari 2018, maar ze werkt al haar hele leven in de makelaardij. Na de Hbo Vastgoed begon ze als assistent makelaar in de IJmond.

Lees verder

Tessa Bos

“Ja, vind je 't mooi? Ik moest er wel aan wennen hoor.” Haar blik blijft nog even gericht op het donkergrijze tapijt waarin de lichtgrijze schoenafdrukken - van mensen die de spreekkamer van Krans Notarissen hebben bezocht - tijdelijk zichtbaar blijven. Een fantastisch beeld! “Als je veegt of stofzuigt is het weg.” Gelukkig maar, Tessa is een opgeruimd mens. Tessa en haar zakelijk partner, Xander Stuijt, hebben het vertrek van Adriaan Helmig aangegrepen om Van Eedenstraat 20 een complete make-over te geven.

Lees verder

Aysel Demiral

“Ik spreek Turks, Frans en Nederlands. Geen Arabisch, maar ik kan wel voorlezen uit de Koran.” Haar moeder vroeg 'wie van onze kinderen leest er straks voor uit de Koran als wij overlijden?' Die vraag heeft Aysel beantwoord door het te leren. Ze is wijkcontactvrouw bij Haarlem Effect, houdt vier ochtenden per week spreekuur en is nog nooit een vraag uit de weg gegaan. “Ik heb een goede samenwerking met organisaties. Als het nodig is weet ik ze te vinden, en zij mij ook.”

Lees verder

Eline de Jong

“Maar ben je gelukkig?” Ze had altijd een stip aan de horizon, keek sinds haar twaalfde een paar jaar vooruit. “Carrièreplanning, ik had behoefte aan zekerheid.” Nu, als Beleidsmedewerker/accounthouder Duurzaamheid & maatschappelijke innovatie in dienst van de gemeente Haarlem heeft Eline die planning meer ruimte gegeven. Het antwoord op de door haar coach van het persoonlijk ontwikkeltraject gestelde vraag was “ja, absoluut.” Dat was voor Eline een leermoment.

Lees verder

Astrid van der Plas

“Oh, ik wilde bijna opspringen voor de telefoon!” Astrid is medewerker binnendienst bij Borghouts Makelaars. Haar werk? “Koopaktes opstellen, de agenda's van Michel, Mayke en Nico beheren, huizen aanmelden en andere administratieve werkzaamheden. Alles om de boel draaiende te houden. En ja, de telefoon!” Dat is misschien wel haar belangrijkste activiteit. “Klanten, collega's, andere makelaarskantoren, de notaris, noem maar op. Ze bellen en appen de hele dag door.”

Lees verder

Peter Hoes

“Oh, dat is van het armpje drukken.” Peter heeft een spierblessure, opgelopen tijdens het dorpsfeest in Vijfhuizen. Hij werd door zijn teamcaptain naar voren geschoven en meteen bij de eerste tegenstander ging het mis. Peter heeft de pijn verbeten en toch de finale gehaald. “Niet zo slim.” Felgroene kinesiotape op zijn pols en bovenarm markeert het probleem. “Opgeven was geen optie”, dat heeft hij bij de Luchtmobiele Brigade geleerd.

Lees verder

Simea Knip

“Kan om 13.30 ook? Ik moet om uiterlijk 14.30 weer op pad!” Haar agenda wordt grotendeels ingevuld door de gemeente Haarlem, maar straks gaat ze richting Amsterdam. Daar woont Simea, met twee kinderen (2 en 4) en haar vriend. “Er is iets misgegaan met de buitenschoolse opvang van de oudste, dus we moeten een beetje improviseren” zegt ze met een vrolijke lach. Simea deed de Hbo-opleiding architecture & urban planning en studeerde sociologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lees verder

Simone de Jong

“Ja, hij zat daar natuurlijk niet voor z'n zweetvoeten.” Simone is teamcoördinator van de Nieuwe Werf en het Posthuis. Locaties waar mannen en vrouwen met psychiatrische problemen, een verslavingsachtergrond, dak- en thuislozen of ex-gedetineerden een dagritme en structuur op kunnen bouwen in een veilige groene omgeving. De eerdergenoemde 'hij' is vrijdag op straat gezet door een GGZ kliniek. “Dat doe je toch niet! Nu heeft hij het hele weekend over straat gezworven.”

Lees verder

Nico van den Hoek

“Ik ben de zoon van de melkboer, echt!” Zijn vader had meerdere kruidenierszaakjes in Amsterdam, vanaf z'n achtste hielp Nico mee. “Geweldig, het liefst was ik m'n vader opgevolgd, maar daar zag hij - mede door de komst van supermarkten - voor mij geen toekomst in. Dat heeft hij goed gezien.” In plaats daarvan ging Nico studeren, eerst VWO en daarna Economie. Nu is Nico vijftig - “zo voelt het niet” - en sinds 2005 mede-eigenaar van Borghouts Makelaars.

Lees verder

Femke Tol

“We hebben afgelopen weekend een berg beklommen, in Zwitserland.” Femke heeft daar 3,5 jaar gewoond, in Luzern om precies te zijn. “M'n vriend ging voor zijn werk en ik ging met hem mee. Een mooie tijd, dit weekend was een reünie.” Mei 2016 kwamen ze terug, naar Nederland en Amsterdam, al heel lang haar woonplaats. Sinds begin juni van dit jaar is Femke beleidsadviseur wonen bij de gemeente Haarlem. Op haar lijf geschreven, binnen dat vakgebied heeft ze de afgelopen 20 jaar in verschillende functies ervaring opgedaan. 

Lees verder

Henk van der Leen

“Ik heb een dunne huid. Als Dionne Stax van het NOS Journaal mij een prettige avond wenst heb ik na het zien van de actuele wereldproblemen nog een paar minuten nodig voordat ik aan die prettige avond kan beginnen. Soms lukt dat helemaal niet.” Zware woorden, gelukkig kan Henk er zelf om lachen. “Dat klinkt wel heel pathetisch, zo bedoel ik het nou ook weer niet.” Hij is van nature een vrolijk mens, heeft geen aanleg voor depressiviteit. “Dat heb ik weleens laten onderzoeken, voor de zekerheid.”

Lees verder

Franka van Zandbeek

“En toen werd ik zwanger.” Ze had een andere route uitgestippeld, zou rechten gaan studeren. In plaats daarvan is ze moeder geworden en op jonge leeftijd getrouwd. Nu is Franka ondernemer en fiscaal jurist, met btw en grensoverschrijdende arbeid als specialiteit. Inderdaad, ze heeft toch nog gestudeerd, tien jaar later dan gepland. “Flexibiliteit is mijn grootste kracht.” Haar man is optometrist, samen met hem begon ze Faber Optiek, haar eerste bedrijf. Direct na de geboorte van haar tweede kind, in Den Helder of all places. 

Lees verder

Stephan Kooijman

“De productie van je spijkerbroek heeft 7000 liter water vervuild.” Stephan studeerde rechten. Na drie jaar hield hij het voor gezien en ging in Oost-Europa ondernemen, “mensen met geld van mooie dingen voorzien.” Drie hartinfarcten hebben hem een andere kijk op het leven gegeven. “Het gaat om wat je achter laat, dat geldt voor mij en voor ons allemaal.” Stephan vertelt met grote gebaren over waar hij zich nu mee bezighoudt: het stimuleren van de circulaire economie, samen op zoek naar nieuwe businessmodellen.

Lees verder

Maarten Brand

“De arbeidsmarkt is veranderd, werkgevers zijn nu de kandidaat.” Maarten kan het weten, hij is expert op dit gebied. Na zijn studie Personeel en Organisatie aan Hogeschool Haarlem is hij aan 't werk gegaan. Eerst als HR-Adviseur bij Impuls in Amsterdam. “Daar heb ik veel geleerd. Ook dat je je fiets op slot moet zetten, altijd.” Nu is Maarten o.a. projectleider bij stagebureau Connectie én bijna auteur van Het Grote Stage Boek voor werkgevers. Toen en nu, daar zit zo'n 17 jaar tussen.

Lees verder

Michel Hooning

“Onderhandelen, ervoor zorgen dat onze klanten tevreden zijn, dát vind ik het mooiste van mijn werk.“ Michel is inmiddels alweer 13 jaar de trotse eigenaar van Borghouts Makelaars. “Samen met Nico, we vullen elkaar aan.” Onroerend goed had zijn interesse en via zijn netwerk kwam Michel in 1999 als kandidaat makelaar bij Borghouts terecht. Daar heeft hij veel van Clemens Cramer geleerd, de toenmalige eigenaar en een begrip in de makelaardij.

Lees verder

Mirna Ligthart

“Filmen heeft een diepere betekenis gekregen. We gaan een samenwerking aan met ouderen, betrekken ze bij ons project.” Mirna werkte 10 jaar als video-editor voor Frans Bromet, werd directeur van de door haar opgerichte stichting De frisse Blik en twee jaar geleden is ze - samen met Marieke Boon - gestart met BuurtBLIK. “We raakten in gesprek en binnen tien minuten hadden we het format. We kregen subsidie én hebben vanaf het eerste uur samengewerkt met Haarlem Effect.”

Lees verder

Tobias Ooijevaar

“We doen aan talentontwikkeling, helpen jongeren zichzelf te zijn of zichzelf te vinden.” Tobias is jongerenwerker bij Stedelijk Jongerencentrum Flinty's, onderdeel van Haarlem Effect en gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht. Hij speelde als drummer in een band en toerde door Nederland, organiseerde muzikale evenementen en na de opleiding CMV is hij als jongerenwerker gestart. Inmiddels is Tobias achtendertig en een ervaren kracht.

Lees verder

Ellen van der Vossen

“Over álles wat je ziet is nagedacht, echt niéts gebeurt zomaar.” Ellen maakte begin 2001 de overstap naar werken bij de Gemeente Haarlem, eerst projectmatig en al snel in vaste dienst, op de afdeling communicatie. Anno nu is ze Startup Officer en Teamcoördinator Economie & Toerisme Haarlem/Zandvoort. “Een maand geleden was ik op werkbezoek in Harlem. Fantastisch en veel geleerd! Morgen ga ik naar Zandvoort en woensdag naar Amsterdam voor een bespreking over de Metropoolregio.”

Lees verder

Dalia Hassanin

“Een vogel hoort niet in een kooi, die moet vliegen. Zo was het ook met mij.” Dalia is geboren in Egypte, trouwde daar en kwam met haar man naar Nederland, die had hier sinds 1984 zijn werk. Ze kreeg kinderen en werd teruggestuurd, met twee dochters naar haar vaderland. “Afschuwelijk.” Ze voelde zich een vreemde in eigen land en streng gecontroleerd bij alles wat ze deed. Zo'n 8 jaar geleden kwam ze met haar dochters terug naar Nederland. Daar wonen ze nog steeds, in Schalkwijk.

Lees verder

Mayke Joustra

“Ik ben natuurlijk een bouwvakker.” Mayke werkt 21 jaar in de makelaardij, waarvan 11 bij Borghouts Makelaars. Daarvoor runde ze twee restaurants. Een mensenmens met oog voor detail. Haar oorbellen matchen perfect met haar roze linnen jurkje. Niet echt de kledingstijl die je bij een bouwvakker verwacht. “Ik kijk door muren heen, op zoek naar mogelijkheden om een huis aantrekkelijker te maken.” Tijdens de crisis, toen het in de makelaardij iets minder ging, heeft ze verbouwingen begeleid. “Erg leuk!”

Lees verder

Mirjam Buys

“Ben je door de knieën gegaan, hoe heb je haar gevraagd?” Mirjam is journalist, hostess én trouwambtenaar. Dat laatste - trouwen - doet ze inmiddels alweer 14 jaar. “Erg leuk. Eerst een kennismakingsgesprek en dan de dag zelf. Trouwen is maatwerk. De speech schrijf ik in spreektaal uit, maar ik geef mezelf de ruimte om in te spelen op het moment. Spelende kinderen en de sfeer tijdens een trouwplechtigheid kunnen van invloed zijn op mijn verhaal.” Mirjam is sophisticated, een stijlvolle vrouw. Daar hecht ze waarde aan.

Lees verder

Anike van der Ham

Ik voel maar één steen zegt de vrouw. Anike pakt haar hand en legt hem op een stapeltje van vier. Sjoelstenen om precies te zijn. Even later vliegen ze door de bak. De vrouw in kwestie is vierennegentig en vrijwel blind, maar sjoelen doet ze nog met veel plezier. Iedere maandagochtend komt ze naar buurtcentrum De Tulp, hartje Rozenprieel. Daar organiseert Anike de Buurtkamer, voor ouderen uit de buurt. Sjoelen, rummikuppen en ontmoeten.

Lees verder

Frans Dielissen

“Reclame was toen nog voodoo, het had iets mysterieus.” Frans mocht van zijn ouders naar de kunstacademie in Den Bosch. “Heel bijzonder in die tijd.” Daarna ging hij aan 't werk op de reclameafdeling van Philips, in zijn geboorteplaats Eindhoven. “Ik verdiende goed, veel meer dan mijn leeftijdgenoten.” Een mooi begin van zijn carrière, maar na een paar jaar ging Frans werken in de Randstad. “Daar gebeurde het en kon ik me verder ontwikkelen.”

Lees verder

Marion Huis in 't Veld

"Hé, gaat die man nou weer op de fiets?!” Vanuit de peuterspeelzaal volgt Marion een oudere man die door speeltuin Floragaarde naar trefpunt 't Trionk fietst. Bij het passeren van een paar spelende kinderen gaat het maar net goed. “Daar ga ik straks even iets van zeggen.” Marion is beheerder van de speeltuin, in dienst van Haarlem Effect. Het toezicht houden is slechts een deel van haar werk.

Lees verder

Marco Mok

“Ja, deze foto! Die man ontmoette ik in Tsjaad. Zijn volledige bezit hing in een plastic tasje aan de wand van zijn lemen hut. Toch was hij volmaakt gelukkig en in balans met zijn omgeving.” Marco rijdt om het jaar een paar weken in een truck door Afrika, inmiddels heeft hij alle hoeken van het continent gezien en in november gaat hij weer. “Fantastisch! Het rijden, de mensen én wat ik van hen heb geleerd. Het gaat niet om bezit, maar om wat je van het leven maakt.”

Lees verder

Wilfred de Groot

“De Franse revolutie? Van 1789 tot 1799.” Wilfred heeft 'iets' met geschiedenis en met cijfers. Van cijfers heeft hij zijn werk gemaakt en over geschiedenis leest hij veel, op dit moment The Sleepwalkers van Christopher Clark. Een reconstructie van de gebeurtenissen in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Naar het Nederlands vertaald, maar om zich in de taal te trainen leest Wilfred de Engelstalige versie, dat zegt veel over zijn mentaliteit.

Lees verder

Ramon Philippo

“Ja, goed. Nu een beetje naar voren leunen en over de camera kijken.” Ramon heeft ADHD en fotograferen is zijn medicijn. Dat medicijn heeft hij na een zoektocht van zo'n 30 jaar gevonden. Aangespoord door zijn zwager kocht Ramon bij de geboorte van zijn inmiddels 5-jarige zoon Benjamin Levi een spiegelreflexcamera en “hé, dat is leuk.” Dat gevoel had hij eerder gehad, maar kijkend door het oog van zijn camera wist hij 't zeker, “dit is wat ik al die jaren heb gezocht.”

Lees verder

Caroline de Wilde

“Ach, het is gewoon een geweldige gozer” zegt Caroline met een twinkeling in haar ogen. Ze heeft 't over Eric. Haar wederhelft, zakelijk en privé. Samen met Jos vormen ze het team van Spaarneduin Makelaars. Dat is heel lang anders geweest. Na de hotelschool ging Caroline werken bij uitzendbureau Randstad, als intercedent, dat werk heeft ze 20 jaar met veel plezier gedaan.

Lees verder

Jos Steetskamp

“Ja inderdaad, een huiskamergevoel. De buurvrouw komt langs om melk te lenen en bij mooi weer staat de voordeur lekker open.” Jos werkt hartje Vijfhoek bij Spaarneduin Makelaars, al 11 jaar. “Met plezier, ik zou niet anders willen.” Ooit werkte ze in de zorg. “Met verstandelijk gehandicapten. Oh nee, zo mag je ze niet meer noemen.” Dat werk heeft ze een aantal jaar gedaan en toen was 't klaar. De werkdruk was groot en de omstandigheden voor patiënten slecht geregeld. “Dat begon me dwars te zitten.”

Lees verder

Rob Wieleman

“Mijn ouders hadden een horecabedrijf in Westervoort. Al bijna 100 jaar een familiebedrijf, nu van mijn broer, schoonzus en neef. Daar heb ik al vroeg geleerd wat werken is. 'Al zou je het maar doen omdat je portemonnee erom vraagt' was mijn moeders argument. Door haar werd ik ook een drieklezoor genoemd, een driekwart-baksteen die in wildverband metselwerk andere stenen verbindt.”

Lees verder

Andre Hoenderdos

“Laatst werd ik gebeld door een ondernemer, al tientallen jaren onze klant. Hij wilde zijn bedrijf verkopen en vroeg om belastingadvies. Graag, want zijn bedrijf was verkoopklaar zonder dat hij het wist. Dat is het mooie van ons vak, meekijken en vooruit denken. Natuurlijk, ik had 't hem al vaker verteld, maar nu werd het actueel.” Andre is partner bij BDO Accountants en brengt ruim 30 jaar ervaring met zich mee.

Lees verder

David Jonkers

Bright River? David vertelt. Over een constante stroom van beelden die de hele wereld overgaan. Alle grafische nabewerkingen - het mooier maken - wordt door Bright River gedaan. In India en Bangladesh, daarna gaan ze weer terug naar de klant. Vandaar de naam. Bright River bewerkt nu zo'n 25.000 beelden per dag, in 2020 gaan ze voor 20 miljoen per jaar. Goed verhaal, dat heeft David duidelijk vaker gedaan.

Lees verder

Henri Stoelman

Stoelman, blijven! Hij scoorde tijdens zijn militaire keuring op alle onderdelen 100%, of hij commando wilde worden. “Ach, waarom niet. Het leek me wel leuk.” Dat heeft Henri geweten. Hij is door grenzen heengegaan en doet dat nog steeds. Niet bij de commando's, in 1983 zwaaide hij af. Het heeft hem wel gevormd tot wie hij nu is. Iemand die niet van ophouden weet én de trotse eigenaar van Stoelman Papierrecycling, een familiebedrijf. Hofleverancier en in 1914 begonnen door zijn opa, daarna stonden zijn vader en twee ooms aan het roer.

Lees verder

Marcel Belt

Hij wilde reizen. Daarom is Marcel na zijn studie bij Unilever aan 't werk gegaan. Als expat heeft hij vervolgens alle hoeken van de wereld gezien. Hongarije, New York enz. “We bleven nergens langer dan drie jaar en kwamen tussendoor even thuis met de mooiste verhalen.” Een geweldige tijd, maar in Mexico overleed zijn vrouw. Plotseling. Om zijn drie piepjonge dochters een thuis te geven is Marcel toen terug naar Nederland gekomen.

Lees verder

Eric Weijers

Hij leerde het vak bij Makelaar van Wonderen, de vader van zijn eerste vrouw. De teller staat nu op vrouw nummer drie. Caroline, daar blijft hij bij. “Kijk daar hangt ze, ze heeft een bezichtiging.” Eric wijst gelukkig naar haar foto in het etalageraam. Een paar meter verderop zit Jos achter haar computerscherm, zij maakt het team van Spaarneduin Makelaars compleet. “Al 11 jaar en daar komt niemand meer bij. Drie past in de ruimte én de taken zijn prettig verdeeld. De dames doen de bezichtigingen en ik liever niet :)”

Lees verder

Donald Voskuil

“Ik zag het als een vies bedrijf, maar toen ik iets beter keek veranderde dat beeld snel.” Donald is Manager Regional Affairs in Velsen-Noord, bij Tata Steel. Hij studeerde economie en is toen bij KLM aan de slag gegaan, “Mooi bedrijf, een beetje het Peter Stuyvesant gevoel van die commercials uit de jaren '80 van de vorige eeuw.” Daarna werkte hij voor het Ministerie van Economische Zaken. “Mooi om echt in het hart van de democratie gewerkt te hebben. Leerzaam én goed voor mijn netwerk, maar na zeven jaar was het tijd voor een volgende stap.”

Lees verder

Peter Vosters

Hij woont in Oerle, tussen Eindhoven en de Belgische grens. Vlakbij Veldhoven, zijn geboorteplaats. Werken doet Peter in Haarlem, als partner bij Cramer Accountants. Hij begon zijn carrière bij Coopers & Lybrand, nu PWC. Dat bracht Peter en zijn vrouw naar het westen, eerst Purmerend en daarna Limmen. In 2014 verhuisden ze terug, naar hun familie en geboortegrond. Samen hebben ze drie kinderen, twee dochters en een zoon. “Een nakomertje, erg leuk.”

Lees verder

Fred Postma

“Heb ik een keer sjans, is het van een kind.” Een tafel verder kijkt het kind in kwestie - een baby nog - hem onschuldig lachend aan. Fred is de koning van de droge grap, mensen die hem kennen weten dat. In Haarlem zijn dat er veel. Fred werkte de afgelopen negen jaar als centrummanager en daarvoor bij het Haarlems Dagblad, vandaar. Per 1 januari 2018 is hij afgezwaaid, pakt hij het anders aan.

Lees verder

Remco de Boer

“Ik heb vijf kostuums en ongeveer hetzelfde aantal overhemden, witte. Daar voel ik me prettig in. Geen stropdassen, die knellen.” Remco is partner bij Cramer Accountants en zit lekker in z'n vel. Dat is weleens anders geweest. Zes jaar geleden werd er keelkanker bij hem geconstateerd. Dat heeft de wereld van Remco op z'n kop gezet.

Lees verder

Sjoerd Moll

Hij speelde in het eerste van FC Castricum, als linksback. “Geen balkunstenaar, maar een fanatieke kuitenbijter. De rechtsbuiten had een slechte aan me, die kwam er echt niet langs!” Voetballen doet Sjoerd niet meer, maar de drive heeft hij nog steeds. Nu als jongste partner bij Cramer Accountants. In Haarlem, aan de Zijlweg. “Een leuke club, ik voel me hier thuis.”

Lees verder

Johan Duijst

Wordt hier geld verdiend en hoe is het met de hygiëne gesteld? Dat zijn de twee vragen die Johan zichzelf stelt als hij met z'n gezin een restaurant bezoekt. “Beroepsdeformatie” zegt hij met een brede lach op zijn gezicht. Johan werkte dertien jaar in de accountancy, drie jaar als Controller EMEA bij een internationaal ICT bedrijf en nu alweer tien jaar als Manager Finance & Operations bij Uniqcare in Tiel, facilitator op het gebied van hygiëne en veiligheid.

Lees verder

René Nelis

“Ik werd uitgeloot voor de studie journalistiek, toen ben ik maar aan 't werk gegaan.” Zo is René bij accountantskantoor Walgemoed terechtgekomen. In Haarlem, aan de Fonteinlaan. Nu is hij partner bij BDO Accountants en verantwoordelijk voor 300 medewerkers, in Haarlem en in Amstelveen. Het is vandaag casual friday, René zit er - in jeans en overhemd - ontspannen bij.

Lees verder

Marija Westerlaken

“Ik heb net gesport. Pilates. Daar, aan de overkant.” Marija werd geboren op Texel. Haar ouders werkten in het onderwijs, maar zij koos voor de horeca. In Haarlem werkte ze bij Stalker, De Uiver en Café Koops. “Een fantastische tijd!” Leuk, maar geen toekomstperspectief. Daarom studeerde ze naast haar werk Nederlands en maakte zo'n twintig jaar geleden de overstap naar het onderwijs.

Lees verder

Frans Huissen

Hij is inmiddels zestig maar heeft nog steeds een jongenshart, dat klopt voor het sociale. “Als we het samen doen, dan kan er veel.” Dat is waar Frans Huissen werk van heeft gemaakt. De eerste 14 jaar in dienst van gemeente Haarlemmermeer. Als projectmanager op het terrein van re-integratie, inburgering, armoedebestrijding en sociale vernieuwing heeft hij veel bereikt. Daarna werd Frans directeur van het bekende Haarlemse kringloop en re-integratie bedrijf De Schalm en de beoogde wethouder van GroenLinks.

Lees verder

Constant Lamp

“Je zit met je armen over elkaar, maar doe het nu eens andersom. Gek he? Dingen anders doen voelt vreemd, maar door het te doen kun je 't wel leren.” Constant is geen psycholoog of psychiater, maar van “mensen beter lullen” heeft hij wel zijn werk gemaakt. Een goede vriend nodigde hem begin 2005 uit voor een introductiecursus NLP. Die uitnodiging sloeg hij eerst af, “dat is toch veel te zweverig voor mij.”

Lees verder

Hans Boot

Zijn huisnummer is 19zwart, die toevoeging staat in Haarlem voor de begane grond. Met achter de voordeur een werkplek waar iedere creatieveling van droomt. Dat past bij Hans, een in alle opzichten creatieve mastermind, een vrije geest. Hij wilde graag naar de Rietveld Academie maar het geld ontbrak, daarom begon hij als leerling-journalist bij het Haarlems Dagblad. Daar leerde hij het vormgeven in de praktijk, aangevuld met crash courses van Wim Crouwel en andere vormgevers van naam.

Lees verder

Roberto Galanto

De hiel van de laars, daar komt de Italiaanse singer-songwriter Roberto Galanto vandaan. Nu studeert hij in Den Haag, aan het Koninklijk Conservatorium. Jazz is zijn studierichting, maar Roberto laat zich niet in een hokje plaatsen, dat heeft hij in Italie al meegemaakt. Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot operazanger, basbariton om precies te zijn. Na zijn studie is hij daar behoorlijk succesvol in geweest.

Lees verder

Anton Bouman

“Zeg opa, naar welke school ben jij eigenlijk geweest?” Anton moest als oudste zoon naar het seminarie, in Katwijk. De Latijnse naamvallen dreunt hij nog zonder problemen op. Het seminarie bleek echter niets voor hem. Hij ging naar de LTS en begon daarna als monteur, bij - toen nog - de PTT. Daar heeft Anton ruim 40 jaar later de voordeur achter zich dichtgedaan, als commercieel directeur van zijn KPN.

Lees verder

Michel Dams

Michel is een marineman. Het is ruim 25 jaar geleden, maar de uitstraling heeft hij nog steeds. Het laatste jaar diende hij op Curaçao, “een tropisch paradijs.” Toen kwam hij terug naar Nijmegen en is nooit meer weggegaan. Dichtbij familie en vrienden, dat is hem veel waard. Op vrijdagavond biljarten met zijn zwager, zonder dat is de week niet compleet. Sinds vorig jaar werkt hij als sales manager bij Uniqcare, in Tiel.

Lees verder

Bob Rebel

“Silicon Valley, daar had ik graag nog heengegaan” en even droomt hij weg. Begrijpelijk want Bob heeft een mentaliteit die daar - in San Francisco - uitstekend past. Misschien komt dat nog, maar nu is zijn focus volledig gericht op Behouden Huis, het bedrijf dat hij met Pieter-Jan Driessen in 2016 is gestart. Het businessmodel is door Bob bedacht en samen hebben ze het verder uitgewerkt.

Lees verder

Pieter-Jan Driessen

“Ik hou van stripboeken en woon bij m'n moeder, niet echt een openingszin waar je als 26-jarige bij vrouwen veel mee bereikt.” Pieter-Jan zegt het met een lach en toch was het precies wat hij in 2010 tijdelijk deed. Als taxateur van vastgoed had hij vanuit Londen de hele wereld gezien, een geweldige tijd. Zijn moeder zag hij te weinig, dus die band heeft hij na zijn terugkomst in Nederland stevig aangehaald. Inmiddels woont Pieter-Jan met zijn vriendin en twee kinderen in Amsterdam én hij is mede-eigenaar van Behouden Huis.

Lees verder

Mike Barnhoorn

Hij is het resultaat van een vakantieliefde, een halve Italiaan. Zijn moeder ging 47 jaar geleden met haar ouders naar het Lago Maggiore, daar is 't gebeurd. Een relatie is het nooit geworden, te jong en te ver bij elkaar vandaan. Als baby werd hij door de Nederlandse man van zijn moeder geadopteerd. Die relatie hield geen stand, maar Mike heeft nog wel zijn achternaam.

Lees verder

Ben Knelange

“Hé, even kijken hoor.” Zijn hand en ogen gaan naar de menukaart, een stijlvol mapje van kurk. Op de voorkant een chromen plaatje, met daarop gedrukt de naam van het restaurant. “Mooi. Dat doe ik ook, menukaarten maken.” Ben is zijn grafische carrière in '89 begonnen. In Haarlem bij de Nefli, als hulpkracht. De reprofotograaf werd ziek en Ben nam zijn werk over. Tijdelijk, want zijn aandacht ging naar het commerciele. Op aanraden van zijn vader. “Dan heb je altijd werk” adviseerde hij Ben met ervaring en senioriteit.

Lees verder

Ernst-Jan van der Graaf

“Ik ben een bouwer.” Ernst-Jan komt uit Goirle, de poort naar België in de volksmond. Daar heeft hij z'n hele leven gewoond. Werken doet hij sinds 2014 in Tiel, bij Uniqcare. Als algemeen directeur en zo'n 50 á 60 uur per week. “De rest van de tijd is voor m'n gezin” zegt hij beslist. “Ik zie mensen in mijn omgeving helemaal opgaan in hun werk, 80 uur per week of meer. Dat heb ik nooit gedaan, daar betekenen m'n vrouw en vier kinderen te veel voor.”

Lees verder

Mariëlle Blijboom

“Artist Manager Roberto Galanto” zag ik staan op haar Linkedinprofiel. Mijn interesse was gewekt, zeker toen ik iets verder naar beneden scrolde. Mariëlle heeft een leven achter zich, in het onderwijs. Daar heeft ze werkelijk van alles gedaan. En nu? “Helemaal niets. Althans, niet in het onderwijs.” Mensen helpen, daarmee vult ze haar bestaan.

Lees verder

Patrick Klooster

Tijd voor koffie neemt hij niet, Patrick praat aan één stuk door. Over toen en over nu. Toen verklaart zijn gedrevenheid. Hij is in 2011 failliet gegaan, in de steek gelaten door de bank. Hij had een koeriersbedrijf en draaide na een diep dal eindelijk weer zwarte cijfers, maar volgens de bank was zijn achterstand te groot. Binnen 14 dagen de volledige schuld aflossen, of...

Lees verder

Jaap Sluis

Als beginnend journalist reed Jaap op fiets en brommer door Kennemerland. Op zoek naar nieuws, van Beverwijk tot Uitgeest. Via Dagblad Kennemerland en IJmuider Courant is hij bij Haarlems Dagblad terechtgekomen, daar heeft Jaap twintig jaar gewerkt. Begin jaren '90 is hij door voormalig collega Udo Buys naar de commerciele kant gehaald. Van hem heeft hij het communicatievak geleerd.

Lees verder

Renata Jansen

Ze had geen vooropgezet plan, het oog van de camera heeft Renata gepakt. Eerst als hobby, maar na de basisopleiding fotografie was er geen houden meer aan. De vakopleiding volgde en het werd alleen maar leuker. Ze koos als enige van haar jaar voor de studierichting documentair. “Foto's moeten een verhaal vertellen, bij voorkeur onderdeel van een serie zijn.”

Lees verder