Fred Postma

“Heb ik een keer sjans, is het van een kind.” Een tafel verder kijkt het kind in kwestie - een baby nog - hem onschuldig lachend aan. Fred is de koning van de droge grap, mensen die hem kennen weten dat. In Haarlem zijn dat er veel. Fred werkte de afgelopen negen jaar als centrummanager en daarvoor bij het Haarlems Dagblad, vandaar. Per 1 januari 2018 is hij afgezwaaid, pakt hij het anders aan.

Je werkt eigenlijk voor iedereen

Hij woont nu in Blokzijl. Zijn vriendin Mieke runt daar een Bed and Breakfast en Fred springt af en toe bij. Daarnaast adviseert hij steden bij het opzetten van een centrummanagementorganisatie. “Als het bij je past is centrummanager een ontzettend leuke en betekenisvolle baan. In Haarlem heb ik het de afgelopen jaren met veel plezier gedaan. Als centrummanager sta je tussen de partijen, je werkt eigenlijk voor iedereen. Je brengt mensen en organisaties met elkaar in contact, signaleert, organiseert en brengt ideeën in.”

In het belang van de stad 

In Haarlem werkte Fred in opdracht van de Centrum Management Groep, een samenwerkingsverband van belanghebbenden op basis van een convenant. “De ideale situatie. Ik werkte in dienst van de binnenstad, niet van de gemeente. Natuurlijk waren zij één van de belanghebbenden, maar niet meer dan dat. Neutraal blijven, dat is belangrijk. Als centrummanager handel je in het belang van de stad en de mensen die daar komen. Winkeliers, horeca, bewoners, toeristen, enz.

Al snel wisten mensen me te vinden 

“Vanaf de start in 2009 heb ik veel energie gestoken in het opzetten en activeren van straatverenigingen. Dat gaf hen een gezamenlijke stem én het zorgde voor verbondenheid. En NAW-gegevens verzamelen, weten met wie je te maken hebt. Al snel wisten mensen me te vinden, voor van alles en nog wat.” Spin in het web, Fred wordt nog regelmatig gebeld. “Laatst nog door een restauranteigenaar. Hij had een probleem met de gemeente, of ik kon bemiddelen. Die heb ik geadviseerd en met mijn opvolger Falco Bloemendal in contact gebracht.”

Haarlem is een aantrekkelijke stad 

Het belangrijkste aandachtspunt? “De invloed van online. Er verdwijnen winkels uit de binnenstad. Dan moet je keuzes durven maken, er samen voor zorgen dat er geen gaten ontstaan. Dat kan zelfs betekenen dat je winkelstraten opoffert en winkels op andere plekken samenbrengt. En bereikbaarheid! Haarlem is een aantrekkelijke stad, maar dát moet beter, anders gaan mensen voor andere opties kiezen. Dat zie je ook in andere steden.” En Blokzijl? Daar geniet Fred van de ruimte en zijn vrijheid.