Frans Huissen

Hij is inmiddels zestig maar heeft nog steeds een jongenshart, dat klopt voor het sociale. “Als we het samen doen, dan kan er veel.” Dat is waar Frans Huissen werk van heeft gemaakt. De eerste 14 jaar in dienst van gemeente Haarlemmermeer. Als projectmanager op het terrein van re-integratie, inburgering, armoedebestrijding en sociale vernieuwing heeft hij veel bereikt. Daarna werd Frans directeur van het bekende Haarlemse kringloop en re-integratie bedrijf De Schalm en de beoogde wethouder van GroenLinks.

Door de wol geverfd

Dat laatste is Frans door zijn onervarenheid met de politieke machtsstrijd in Haarlem niet gelukt. Nu, ruim 15 jaar later en door de wol geverfd, gaat hij in Amstelveen voor een tweede kans. “Dat is geen carrièreplanning, het kwam weer op m'n pad. Mijn 16-jarige zoon ging naar de partijdag van GroenLinks en ik ging met hem mee.” Het inspirerende verhaal van Jesse Klaver heeft Frans vervolgens aan het denken gezet.

Klus geklaard

“Ik kom uit Amstelveen en de afgelopen 5 jaar heb ik als directeur van Vrijwilligerscentrale Amstelland gezien wat er binnen de gemeente speelt en hoe de politieke hazen lopen. Daarnaast staat de vrijwilligerscentrale mede door de samenwerking met NLvoorelkaar als een huis. Klus geklaard en ik dacht al voorzichtig na over iets nieuws.”

 Kandidaat wethouder van GroenLinks

Dat denken is door Jesse Klaver in een stroomversnelling geraakt en nu is Frans kandidaat wethouder van GroenLinks in zijn Amstelveen. Dat is overigens geen gelopen koers. “De VVD is hier al jaren de grootste partij en vormen de coalitie, tot nu toe niet met ons.” Daar wil Frans verandering in brengen door de dialoog aan te gaan. “We staan voor grote veranderingen en door samen te werken kan er veel.” En ja, samen werken en luisteren naar elkaar is precies wat Frans zijn hele leven heeft gedaan.

Oog voor het culturele

Hij gaat ervoor. En lukt het niet dan komt er wel weer iets anders op z'n pad, daar heeft Frans al voorzichtig over nagedacht. Naast het sociale heeft hij ook oog voor het culturele. “Sinds september vorig jaar ben ik mede-presentator van de maandelijkse talkshow BV Amstelveen. Dat heeft me meer met de culturele kant van mijn wereld in contact gebracht. Erg interessant en wellicht...”

 Eerlijk delen, daar begint het mee

“Maar eerst de politiek! Daar kan ik meer betekenen, van waarde zijn voor de wereld om ons heen.” Frans schuift naar het puntje van zijn stoel en overhandigt het programma van GroenLinks Amstelveen. “Eerlijk delen, daar begint het mee.”