Franka van Zandbeek

“En toen werd ik zwanger.” Ze had een andere route uitgestippeld, zou rechten gaan studeren. In plaats daarvan is ze moeder geworden en op jonge leeftijd getrouwd. Nu is Franka ondernemer en fiscaal jurist, met btw en grensoverschrijdende arbeid als specialiteit. Inderdaad, ze heeft toch nog gestudeerd, tien jaar later dan gepland. “Flexibiliteit is mijn grootste kracht.” Haar man is optometrist, samen met hem begon ze Faber Optiek, haar eerste bedrijf. Direct na de geboorte van haar tweede kind, in Den Helder of all places. 

Alleen maar lieve mensen

“Wat mij betreft een goed bewaard geheim, een fijne plaats om te wonen. Het is in de oorlog platgebombardeerd en daarna weer opgebouwd, dat bepaalt het beeld. Maar er wonen daar alleen maar lieve mensen, echt!” Inmiddels woont Franka met haar gezin in Alkmaar. “Dichter bij de Randstad, waar ik voor mijn werk vaak moet zijn.” Tijdens haar studie ging ze aan 't werk bij Deloitte. In Amsterdam, op de afdeling btw. "Vakkennis is heilig, dat heb ik daar geleerd.”

De tijd in mijn computerscherm 

“Deloitte is één van de Big Four in Nederland. Ken je LA Law, die Amerikaanse televisieserie? Dat gevoel. Keihard werken. 's Ochtends om 07.00 uur beginnen en dan 's avonds naar college. Ontzettend veel geleerd! En geïndoctrineerd! We declareerden daar per zes minuten. Ik hield de tijd in mijn computerscherm scherp in de gaten.” Dat heeft Franka inmiddels losgelaten. “Ik kijk door de ogen van mijn opdrachtgevers, van welke waarde ben ik voor hen?” Die blik deelt ze met haar collega's bij Stellar Tax Advice.

Daar smullen we van 

“Vier fiscaal juristen met ieder een specialiteit. Wouter, Rexford en Meltem hebben, net als ik, ervaring opgedaan bij de Big Four, de Champions League in ons vakgebied. We vullen elkaar aan, vakinhoudelijk én als mens. Complexe vraagstukken, ook grensoverschrijdend, daar smullen we van. Franka volgt de btw jurisprudentie op de voet. “Fiscaal is te vergelijken met civiel. De Europese regelgeving kun je op verschillende manieren interpreteren, daar zit de ruimte.”

 Iedere stap een ervaring rijker

“De door ons gevonden oplossingen leggen we voor aan de Belastingdienst. Dat proces vraagt om creatief en flexibel denken, snel schakelen en je verplaatsen in de ander. Die kwaliteit heeft Franka. Ze werd geboren in Brabant, woonde in Amerika en is mede-eigenaar van drie bedrijven. Iedere stap werd ze een ervaring rijker. “Dat zie ik als mijn kracht, ik kan me als fiscaal jurist heel goed verplaatsen in een ondernemer.”