Ernst-Jan van der Graaf

“Ik ben een bouwer.” Ernst-Jan komt uit Goirle, de poort naar België in de volksmond. Daar heeft hij z'n hele leven gewoond. Werken doet hij sinds 2014 in Tiel, bij Uniqcare. Als algemeen directeur en zo'n 50 á 60 uur per week. “De rest van de tijd is voor m'n gezin” zegt hij beslist. “Ik zie mensen in mijn omgeving helemaal opgaan in hun werk, 80 uur per week of meer. Dat heb ik nooit gedaan, daar betekenen m'n vrouw en vier kinderen te veel voor.”

Ontzettend veel geleerd

Een gevoelsmens met zakelijk instinct. Hij studeerde Engels en begon bij Pelican Rouge als verkoper van koffie en apparaten voor de zakelijke markt. Binnen die organisatie heeft Ernst-Jan carrière gemaakt. “Ontzettend veel geleerd. Koffie is veranderd van commodity naar een belevingsproduct. Daar heb ik in verschillende functies mijn steentje aan bijgedragen, de laatste jaren als general salesmanager Nederland.”

David en Goliath, dat verschil

Begin 2014 was het tijd voor een volgende stap, als algemeen directeur van Uniqcare. Een andere branche, maar ook hier zijn de producten een commodity. “Hoe tillen we Uniqcare daar bovenuit. Een uitdagende klus. Nu, drie jaar verder, zijn we aardig op weg. Laatst hoorde ik dat de marktleider last van ons heeft. Dan praat je over David en Goliath, dat verschil. En dan zijn we nog maar drie jaar onderweg...”

Veranderen volgens Kotter

Zijn managementstijl? “Veranderen volgens Kotter. Samen! Mensen meekrijgen. Inspireren en enthousiasmeren! Maar wie dat niet kan of wil, valt af, daar moet je hard in durven zijn.” “De eerste drie maanden bij Uniqcare heb ik rondgekeken en meegewerkt. Daarna zijn we aan de slag gegaan. Hygiëne en veiligheid, dat is het uitgangspunt. Daar ontwikkelen we diensten en producten omheen. EHBO en BHV waren nieuw voor ons, maar het loopt als een trein. Het versterkt wie we willen zijn.

Toekomstgericht veranderen

En de volgende stap, zelf ondernemen? “Misschien, maar dan wel binnen een bestaand bedrijf. Ik zie het bij een goede vriend en voormalig collega, die is met Leodoro zijn eigen koffiemerk gestart, helemaal alleen. Daar kijk ik met bewondering naar, maar ik zie het mezelf niet doen. Een bestaande organisatie toekomstgericht veranderen, dat is waar ik blij van wordt.”

Werk en privé zijn perfect in balans

Thuis wachten zijn vrouw en vier kinderen, in de leeftijd van 8 tot 19 jaar. De afstand Tiel-Goirle is mooi om los te komen, om er als hij thuiskomt helemaal te zijn. “M'n leven voelt goed, werk en privé zijn perfect in balans.”