Ellen van der Vossen

“Over álles wat je ziet is nagedacht, echt niéts gebeurt zomaar.” Ellen maakte begin 2001 de overstap naar werken bij de Gemeente Haarlem, eerst projectmatig en al snel in vaste dienst, op de afdeling communicatie. Anno nu is ze Startup Officer en Teamcoördinator Economie & Toerisme Haarlem/Zandvoort. “Een maand geleden was ik op werkbezoek in Harlem. Fantastisch en veel geleerd! Morgen ga ik naar Zandvoort en woensdag naar Amsterdam voor een bespreking over de Metropoolregio.”

Overgewaaid uit San Francisco

De complexiteit en veelzijdigheid is wat haar werk bijzonder maakt. “In het bedrijfsleven is het speelveld soms eenduidiger, hier grijpt alles in elkaar en kijken we breder. De wereld verandert en we hebben te maken met wat er om ons heen gebeurt. Daar moeten we op inspelen, gebruik van maken. Onze positie binnen de Metropoolregio Amsterdam, de samenwerking met Zandvoort én leren van wat verder weg gebeurt. Zoals Startup in Residence, via Amsterdam overgewaaid uit San Francisco.”

Projecten en samenwerkingsverbanden

“Hoe kunnen we ondernemen in Haarlem nog beter faciliteren? Die vraag gaan we voorleggen aan een aantal startups. Binnenkort gaan zij pitchen en de drie beste mogen hun plannen met steun van de gemeente door ontwikkelen. In San Francisco en Amsterdam een succes en nu gaat Haarlem ermee aan de slag.” Als Startup Officer is Ellen verantwoordelijk voor het initiëren en stimuleren van innovatieve projecten en samenwerkingsverbanden. “Door zelf projecten te starten, kennis te delen en door projecten van anderen een duwtje geven, met subsidies en door mensen met elkaar in contact te brengen.”

Sinds kort ook in Zandvoort

Voorbeelden? “De Koepel, 3D Makers Zone, teveel om op te noemen. Na de zomer gaan we van start met eHealth. Oudere mensen blijven steeds langer zelfstandig wonen, we willen samen met Zorgbalans, het Spaarne Gasthuis en startups onderzoek doen naar hoe we dat beter kunnen faciliteren. Voor dat project heb ik een trainee aangenomen.” Als teamcoördinator stuurt Ellen vijftien collega's aan, in Haarlem en sinds kort ook in Zandvoort. “Die samenwerking tussen twee gemeentes stimuleren en tot een succes maken, ook dat is een mooie uitdaging voor het komende jaar.”

Het is hier net een snoepwinkel 

Sociale innovatie, dat is waar Ellen voor staat. “Het is hier net een snoepwinkel, Haarlem en omgeving heeft alles. Stad, strand, duinen. Laatst was ik bij het Spaarneconcert. De muziek, de mensen en de locatie, fantastisch toch. Daar geniet ik van!” Ze kwam op jonge leeftijd van Amsterdam naar Haarlem en Ellen is niet van plan hier nog weg te gaan.