“Dit armbandje? Dat heeft mijn vriend voor me gemaakt, van een theelepeltje en een leren veter, van de steel heeft hij een ring gemaakt. Het heeft in totaal 10 eurocent gekost. Niet echt Bloemendaals, maar ik ben er erg blij mee.” Ze zegt het lachend, Ellen geeft niet zoveel om luxe. Ze hecht meer waarde aan persoonlijke aandacht, de liefde waarmee iets voor haar is gemaakt, zoals het armbandje en zelfgemaakte koekjes en sushi's door haar inmiddels volwassen kinderen, op Moederdag.
Ellen Severijnse
m'n draai helemaal gevonden
Liefde en aandacht, dat heeft Ellen al bijna 25 jaar voor inwoners van gemeente Bloemendaal. Eerst als medewerker van Welzijn Bloemendaal, daarna bij Centrum voor Jeugd en Gezin en sinds vier jaar als beleidsmedewerker in dienst van de gemeente. “Ik werd voor deze functie gevraagd. Van praktisch naar meer beleidsmatig, daar heb ik wel even aan moeten wennen. Inmiddels heb ik m'n draai helemaal gevonden. Mijn leidinggevende weet ook dat ik niet het type ben om de hele dag beleidsstukken te schrijven.”
focus op eenzaamheid
“Daar ligt niet mijn kracht. Ik ga graag in gesprek met mensen, kijk naar wat er nodig is en handel daarnaar. Een projectmatige aanpak van het gemeentelijk beleid. Op dit moment ligt de focus op eenzaamheid onder ouderen, een groeiend probleem. In samenwerking met Welzijn Bloemendaal, GGD, woningbouwverenigingen en zorgorganisaties proberen we dat terug te dringen. We trekken samen op. In de afgelopen periode heeft Welzijn Bloemendaal 300 inwoners gebeld, mensen waarvan het vermoeden bestond dat ze eenzaam zijn.”
ervaringsdeskundigen
“Maar liefst 30% van die 300 inwoners heeft aangegeven dat ze eenzaam zijn en graag wekelijks gebeld worden. Daarnaast werken we met ambassadeurs, mensen die eenzaamheid aan den lijve hebben ondervonden en daaruit zijn gekomen. Ja, ervaringsdeskundigen.” Ellen knikt bevestigend en weegt haar woorden. “Eenzaamheid is een veelkoppig monster en lastig te bestrijden. Nu met corona maken we gebruik van een online training, ontwikkeld voor mensen die eenzaamheid achter zich willen laten. Dat werkt, het geeft mensen een duwtje in de goede richting.”
ook trouwambtenaar
Mensen, Ellen is het liefst in hun omgeving. “Daarom ben ik naast mijn werk ook trouwambtenaar geworden. Heerlijk! Eerst op huisbezoek. Kennismaken, interviewen. Dan de speech schrijven en vervolgens mensen in de echt verbinden, hier in het gemeentehuis of in de orangerie van Elswout. Ik heb me onlangs ingeschreven als zelfstandig trouwambtenaar bij de Kamer van Koophandel. Nu kan ik door heel Nederland aan de slag als trouwambtenaar. Echt heel erg leuk!