Eline de Jong

“Maar ben je gelukkig?” Ze had altijd een stip aan de horizon, keek sinds haar twaalfde een paar jaar vooruit. “Carrièreplanning, ik had behoefte aan zekerheid.” Nu, als Beleidsmedewerker/accounthouder Duurzaamheid & maatschappelijke innovatie in dienst van de gemeente Haarlem heeft Eline die planning meer ruimte gegeven. Het antwoord op de door haar coach van het persoonlijk ontwikkeltraject gestelde vraag was “ja, absoluut.” Dat was voor Eline een leermoment.

In de voetsporen van haar opa

“Ik leef meer in het nu, ben helemaal in mijn element. Ja, mijn werk heeft me ook als mens veranderd.” Eline woont, werkt en sport aan de Gedempte Oude Gracht. “Van mijn dakterras thuis kan ik de Zijlpoort zien, om los te komen van mijn werk doe ik alsof het nog steeds een postkantoor is.” Tijdens haar studie woonde ze in Amsterdam. “Leuk, maar Haarlem voelt ook als thuis.” Haar vader studeerde scheikunde, haar moeder is beeldend kunstenaar, maar Eline trad in de voetsporen van haar opa, die was leraar biologie.

Science Based Business

“Van mijn moeder heb ik geleerd aandachtig naar de wereld te kijken, dát en mijn opa brachten me bij biologie.” Eline studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en deed haar Master in Leiden, met Science Based Business als specialiteit. Dat laatste maakte haar profiel uitzonderlijk, anders dan de rest. “Ik wilde daarmee aan de slag als trainee, bij voorkeur op een ministerie. Dat bleek niet zo makkelijk. Ik werd wel uitgenodigd, maar het was crisis en de deuren bleven dicht.”

Kennis in de wijk

Sinds november 2014 werkt Eline bij de gemeente Haarlem. “Met veel plezier. Maatschappelijke innovatie doe je samen, met inwoners van Haarlem en andere betrokkenen. Nu met het project SpaarGas werken we samen met inwoners van het Ramplaankwartier. Die zijn heel actief en beschikken over mensen met inhoudelijke kennis in de wijk. Dat is natuurlijk prachtig! Eerst hebben ze zich gericht op het gemeenschappelijk gebruik van zonnepanelen en nu op het aardgasvrij maken van hun wijk.”

De wereld verandert

“Ze doen 't samen, brengen begrippen als participatie en co-creatie in de praktijk. Wat we in het Ramplaankwartier hebben geleerd over het gemeenschappelijk gebruik van zonnepanelen proberen we met lokale partners naar een businessmodel te vertalen voor andere Haarlemse wijken. We moeten zuinig zijn op onze wereld, het geeft energie om daar in Haarlem een steentje aan bij te mogen dragen. Zonder nadrukkelijke stip aan de horizon. De wereld verandert, ik laat me nieuwsgierig leiden door wat er om mij heen gebeurt...”