Ed Schrijver

“Ik ben totaal geen dozenschuiver, ik pas niet in dat stramien. En ja, dan moet je uiteindelijk je eigen toko beginnen.” Ed is directeur/eigenaar van KS Perslucht en gaat voor zijn klanten op zoek naar de beste perslucht oplossing. Inmiddels al 16 jaar en met succes. Zijn bedrijf aan de Tingietersweg in Haarlem ademt vakmanschap. Overal ligt en staat meetapparatuur, in proefopstellingen of los bij de hand. En onderdelen, klaar om zijn verhaal te versterken.

Mooie constante druk

“Kijk, dit is de kern van een conventionele aan/uit compressor. Als je die in serie plaatst haal je het beste rendement. Daar (wijzend op een foto aan de wand) staan er vier, die eerste twee compressoren draaien continu en de andere twee slaan alleen aan als het nodig is, bij piekbelasting. Zo krijg je een mooie constante druk en een lager energieverbruik. Zonder olie in je perslucht, want dat wil je echt niet. Zeker niet in ziekenhuizen en de voedingsmiddelen industrie.” 

Dat begint met luisteren

“Mooi voorbeeld is Zandbergen die breidt nu gigantisch uit. Voor hen is perslucht van levensbelang, alle machines worden daardoor aangestuurd. Maar je hebt wel met voedsel te maken, dus die perslucht moet aan wettelijke normen voldoen, schoon zijn.” Ed gaat dan op zoek naar het ideale plaatje. ”Dat begint met luisteren, wat willen ze precies en tegen welk budget.” Pas als dat plaatje compleet is begint Ed met de uitwerking. “Welke compressoren, welke filters en - belangrijk - welke meetapparatuur.”

Alles in huis

Dat laatste - meten - is een aparte tak van sport en niet weg te denken. “De perslucht kan vandaag schoon zijn, maar hoe is dat over bijvoorbeeld een jaar. En energieverbruik, of je daar als bedrijf verstandig mee omgaat wordt nu van overheidswege gecontroleerd. Een goede ontwikkeling. We hebben alles in huis om dat zichtbaar te maken: meetapparatuur, sensoren, de kennis om die gegevens te interpreteren én de capaciteit om eventuele problemen snel op te lossen.”

Als je iemand weet...

KS Perslucht is adviseur, installateur en leverancier. Het meten heeft Ed in een apart bedrijf ondergebracht. “Dan kunnen bedrijven van onze kennis en meetapparatuur gebruik maken zonder direct klant te worden van KS Perslucht.” Slim. Zo heeft Ed over alles nagedacht, ook over zijn opvolging. “Ik ben nu 52 en ben op zoek naar iemand die het vak wil leren, over een paar jaar het adviseren van mij over kan nemen. Die kennis overdragen kost tijd. Overigens heb ik de juiste persoon nog niet gevonden, dus als je iemand weet...”