Donald Voskuil

“Ik zag het als een vies bedrijf, maar toen ik iets beter keek veranderde dat beeld snel.” Donald is Manager Regional Affairs in Velsen-Noord, bij Tata Steel. Hij studeerde economie en is toen bij KLM aan de slag gegaan, “Mooi bedrijf, een beetje het Peter Stuyvesant gevoel van die commercials uit de jaren '80 van de vorige eeuw.” Daarna werkte hij voor het Ministerie van Economische Zaken. “Mooi om echt in het hart van de democratie gewerkt te hebben. Leerzaam én goed voor mijn netwerk, maar na zeven jaar was het tijd voor een volgende stap.”

Naar het puntje van z'n stoel

Inmiddels werkt Donald alweer vijf jaar bij Tata Steel. Hij klinkt en oogt een beetje studentikoos. Bril met een goudkleurig montuur, old school colbert met visgraatpatroon en welbespraakt. Niet iemand die je bij een staalbedrijf verwacht. Maar dan schuift Donald naar het puntje van z'n stoel en gebruikt 'wij' als het gesprek richting zijn huidige werkgever gaat. “Een mooi bedrijf! Innovatief en sociaal, met aandacht voor het milieu en de omgeving. Dat geldt overigens ook voor het Indiase moederbedrijf. Sterker nog, onze visie op zaken doen sluit naadloos op elkaar aan.”

IJmuidense identiteit 

IJmuiden, Velsen-Noord, Castricum, Heemskerk, Wijk aan Zee, enz. Donald onderhoudt de contacten in de omgeving, praat met belanghebbenden en denkt met ze mee. “De vroegere Hoogovens was ook zo'n betrokken werkgever. Daarna lieten we ons door British Steel overvleugelen.” Donald en zijn collega's bij Tata Steel doen er alles aan om die IJmuidense identiteit en maatschappelijke positie te versterken.

Een mooie bijdrage aan de couleur locale 

“We zijn een schoon staalbedrijf, PWN organiseert zelfs natuurexcursies op ons terrein. De boswachters zijn laaiend enthousiast over wat ze daar allemaal zien en vinden. En vanmiddag heb ik een afspraak met Pieter de Waard van Telstar, die leveren op hun manier ook een mooie bijdrage aan de couleur locale. Daar helpen we ze graag bij.” Donald is zichtbaar in zijn element, praat met enthousiasme over 'zijn' Tata Steel.

Het imposante spreekt me aan 

Sterker nog, het studentikoze laagje is allang verdwenen en zijn Amsterdamse roots komen tevoorschijn. “Het imposante spreekt me aan. Laatst maakte ik een rondje door de fabriek en daar zag ik een kraanoog, zo groot dat het niet in deze kamer past. Geweldig toch?! Tata Steel is een maakbedrijf om trots op te zijn, daar hebben we er in Nederland helaas steeds minder van. Een slechte zaak! Ons staal is van hoge kwaliteit, daar mogen we best iets minder bescheiden over zijn!”

Fotografie: Onno van Middelkoop