Daan van Rijsbergen

“Ja, ik heb een belachelijk trackrecord. Dat klinkt arrogant, maar zo bedoel ik het niet.” Daan is van de muziek. Toetsenist, producer, festivalprogrammeur, platenbaas, manager én jurylid op tv, hij is het allemaal geweest. Bij Sony, Talpa én als zelfstandig ondernemer. “Stil In Mij van Van Dik Hout, dat was ook mijn doorbraak. Ik heb best wel geleurd met die demo, maar toen het eenmaal los ging... De eerste single heb ik uitgereikt tijdens bevrijdingspop in 1994. Straks op 5 mei is dat 25 jaar geleden.”

Jingles voor de VARA

Daan studeerde Econometrie aan de UVA, in Amsterdam. “Daar ben ik mee gestopt, het rommelen met muziek vond ik veel te leuk.” Niet veel later had hij zijn eerste geluidsstudio. “In die periode heb ik echt van alles gedaan. Orkestbanden inspelen, jingles voor de VARA, enz. Ik kan zelf redelijk piano spelen, een vriend speelde gitaar en ik had een drumcomputer en sampler voor de drums en alle andere sounds. Ik was gewoon een jonge gast.”

Zangers en bands

“De muziekwereld kende ik niet, ik ben er gewoon als een onstuimige ondernemer ingedoken.” De rest is geschiedenis, daar kan Daan met smaak over vertellen. Nu beweegt hij zich meer op de achtergrond. “Ik adviseer zangers en bands bij alles wat ze doen. De muziekwereld is natuurlijk enorm veranderd. Vroeger kon je een band succesvol maken, via de radio bijvoorbeeld. Dat was een kwestie van strategisch brengen.”

Als een nummer viral gaat

“Eerst de introductie-single en vervolgens het liedje met hitpotentie. Als dat nummer Alarmschijf werd en de Top 40 in denderde, dan was succes verzekerd. Geld verdienen deed je grotendeels met het verkopen van albums en singles.” Nu gaat alles online. Via Spotify, Youtube en Social Media. Ook die wereld heeft Daan zich eigen gemaakt. “Je hebt minder grip, maar als een nummer viral gaat heb je een basis voor een carrière... Veel optreden, een goeie live-act en aandacht voor je fans, dat is enorm belangrijk.

Let maar op

Zelf krijgt Daan nog dagelijks demo's gemaild. Of hij even wil luisteren, zijn mening wil geven. “Dat couplet moet korter en die tekst loopt niet lekker met de muziek, ik zou de sound aanpassen. Als je 't nou zo doet...” Daan is een naam in zijn wereld, weet waar hij over praat. Ervaren artiesten en bands vragen zijn hulp als ze op zoek zijn naar een net even andere sound. “En ik ben bezig met Nederlandstalige pop, dat gaat de komende tijd weer lekker meedoen. Let maar op.”