Constant Lamp

“Je zit met je armen over elkaar, maar doe het nu eens andersom. Gek he? Dingen anders doen voelt vreemd, maar door het te doen kun je 't wel leren.” Constant is geen psycholoog of psychiater, maar van “mensen beter lullen” heeft hij wel zijn werk gemaakt. Een goede vriend nodigde hem begin 2005 uit voor een introductiecursus NLP. Die uitnodiging sloeg hij eerst af, “dat is toch veel te zweverig voor mij.”

Volledig NLP-gecertificeerd

Constant werkte in de sales en was vooral bezig met scoren. Toch liet hij zich overhalen en ging mee. Die cursus heeft zijn leven veranderd, “alles viel op z'n plek.” Hij heeft zich toen vol op de studie gestort. “Leuk dat NLP, maar dan wil ik er ook alles van weten!” Dat is gelukt, Constant is volledig NLP-gecertificeerd trainer en mag zowel groepen als mensen coachen en/of trainen. Wat hij voor hen doet?

In 'rapport', ken je die uitdrukking?

Constant gaat er goed voor zitten, spiegelt zijn houding doelbewust aan die van mij, dat zegt hij er overigens eerlijk bij. “Ik breng mensen in verbinding, met zichzelf en met elkaar. “In 'rapport', ken je die uitdrukking? Je hebt dat vast weleens meegemaakt, dat je iemand ontmoet waar je meteen een klik mee hebt. Alles wat die persoon doet en zegt voelt goed en dat is wederzijds. Dan ben je in 'rapport'. Zo kun je ook in 'rapport' zijn met jezelf. Mensen en groepen in 'rapport' brengen, daar streef ik naar.”

Geweldig als dat lukt

Zo laat Constant organisaties beter functioneren, doordat mensen samen werken aan hetzelfde doel. Als een team, in verbinding met elkaar. Dat kan beginnen met een verstoorde werkrelatie of omdat organisaties zich willen verbeteren. Dat doet Constant ongeveer 70% van zijn tijd. Daarnaast coacht hij mensen 1-op-1. Dat ziet hij graag iets meer in balans. “Als mensen in 'rapport' zijn met zichzelf komen ze ook eerder in contact met anderen. Geweldig als dat lukt.”

Dat zit nou eenmaal in m'n genen

“ik kom wel mensen tegen die ik in het verleden heb mogen helpen met 'zware vragen'. Dan komt er een 'smile' en gaat er een duim omhoog, dat is natuurlijk kicken.” Om beter te worden in zijn vak volgde Constant meerdere opleidingen, waaronder hypnotherapeut. “Toch lukt het verbinding maken niet altijd. Dan zijn de problemen zo groot of complex dat het contact maken niet lukt, of ze laten het niet toe om een andere reden. Toch blijf ik daar wel naar streven, dat zit nou eenmaal in m'n genen.”