Christiana van Lammeren

“Ik wilde meer weten over duurzaamheid, klimaatverandering, politieke ecologie en environmental humanities. Daarom ben ik twee jaar geleden begonnen met online behalen van vakken en certificaten bij universiteiten wereldwijd.” Christiana groeide op in Harderwijk. Na de vrije school en het VWO heeft ze gekozen voor Kunstacademie Minerva en vervolgens een carrière als beeldend kunstenaar. Nu heeft ze een werkervaringsplek bij de gemeente Haarlem.

Duurzaamheid en de circulaire economie

“De afgelopen vijf jaar heb ik gewerkt als beeldend kunstenaar, mijn werk is op meerdere plaatsen tentoongesteld. Fantastisch, maar als kunstenaar leid je een solistisch en qua inkomsten onzeker bestaan. Daarom heb ik er altijd baantjes naast gedaan.” Nu werkt Christiana nog zo'n dertig uur per week voor By Lima, hoek Nieuwe Groenmarkt en Zijlstraat. “'s Ochtends om zeven uur het terras naar buiten slepen en gaan! Leuk, maar niet voor de lange termijn. Daarom ben ik me gaan verdiepen in de opwarming van de aarde, duurzaamheid en de circulaire economie.”

Schilderen, werken én studeren!

“Die theoretische kennis heb ik in de avonduren tot me genomen. Door, door, door! Schilderen, werken én studeren! In het afgelopen jaar heb ik tien certificaten gehaald. Waanzinnig interessant en tegelijkertijd beangstigend. We moeten echt zuiniger zijn op onze wereld! De natuur is vergankelijk en breekbaar, dat zie je ook steeds meer terug in m'n schilderijen. Maar hoe bereik je een gedragsverandering? Dan loop je snel aan tegen de politiek en het bedrijfsleven. Hoe worden beslissingen genomen en hoe wordt beleid gemaakt? En lobbyen, hoe werkt dat?”

Een betere wereld

“Om dat in de praktijk te ervaren - én om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld - ben ik me gaan verdiepen in initiatieven zoals Stichting 't Vuilrak en Cirkelstad die een vorm willen geven aan een circulaire economie. Een werkervaringsplek op de afdeling ECDW is een volgende stap. Ik hoop van hieruit dan weer verder te kunnen groeien, het liefst binnen de gemeente natuurlijk!” Aan haar enthousiasme zal het niet liggen.

Zaken concreet maken

Christiana is inmiddels een maand onderweg en heeft zich met de hulp van Stephan en haar andere collega's al stevig ingewerkt. Ze praat over projecten zoals Haarlem Food Future, Green Collecting en Dutch Cuisine als een insider en heeft ook concrete plannen over hoe ze met Haarlemse horeca ondernemers in gesprek kan gaan. Waar lopen zij tegenaan als het om circulair en duurzaam ondernemen gaat en hoe kunnen de betrokken partijen beter samenwerken. “Erg leuk! Ik wil graag zaken concreet maken, het kan me niet snel genoeg gaan.”