Chantal Star

“Huilen doe ik niet, nee. Ik kan er wel heel verdrietig over zijn. Maar nee, niet huilen. Mijn zoontje zei laatst voor iedereen die doodgaat komt iemand terug. Ik dacht, serieus, gaat een kind van acht dat tegen mij zeggen! Hij heeft natuurlijk een soort van gelijk, maar of die ook zo leuk zijn is natuurlijk afwachten.” Chantal werkt in de thuiszorg. Als helpende bij Libertas Leiden. Ze werd geboren in Katwijk en woont nu acht jaar in Leiden. Het voelt als thuis, ze heeft zelfs het Leidse accent overgenomen.

tot m'n pensioen

Onlangs overleden er drie cliënten binnen anderhalve week. “Ik mag dat eigenlijk niet zeggen, maar het waren nog m'n lievelingetjes ook.” Ze slikt de emotie weg. Niet huilen Chantal. Het kost haar moeite. “Ik hoop dit werk tot m'n pensioen te mogen doen!” Nu is ze 27. School was niet aan haar besteed, toch is ze tot mbo-niveau 2 gekomen. “Ik heb ADHD. Op het vmbo mocht ik geen les meer in, ik zat in de kantine.”

veel vriendinnen

“Met mijn mentor had ik een weddenschap afgesloten, als ik zou slagen kreeg ik van hem een cadeautje.” Dat cadeautje heeft Chantal gekregen. Toen - tijdens het mbo - werd haar vader ernstig ziek, die heeft ze thuis verzorgd. “Anders had ik misschien wel verder geleerd, maar het kan nog... We zien wel. Ik heb twee opgroeiende kinderen, een vriend én geweldig werk. Door Libertas heb ik er ook veel vriendinnen bij gekregen, mijn collega's.”

geen nummer

“Zij beginnen om kwart over zeven en ik kom iets later. Eerst de kinderen naar de buitenschoolse opvang brengen en dan naar kantoor. Even kletsen, koffie en de sleutels pakken.” Daarna fietst Chantal de wijk in. “Ik kom overal en ze zijn allemaal blij om me te zien.” Haar geheim? “Gewoon mezelf blijven, dat gaat vanzelf. Mensen zijn geen nummer en ook geen bladzijde.”

ook zo'n regelneef

“Ze hebben allemaal een gebruiksaanwijzing. Daar ga je niet doorheen prikken als je alles volgens het boekje doet. Mijn telefoon staat altijd aan, ook thuis. Misschien stom, maar straks hebben ze me nodig. Daar sta je in dit werk voor.” Naast thuiszorg doet Chantal ook werk op kantoor. “Huisartsen bellen, en apothekers. Namens mijn clienten, bestellingen doorgeven enz.” Ook daar trekt Chantal het werk naar zich toe. “Ik begin echt steeds meer op m'n moeder te lijken, ook zo'n regelneef.”