Carla Klippel

“Mijn lerares Nederlands op het VHBO, die zou 't niet verbazen. Daar had ik een speciale band mee.” Carla werkt als sociaal makelaar bij BUUV Haarlem. Ze werd vier jaar geleden op eigen verzoek gedetacheerd door Haarlem Effect, al ruim elf jaar haar werkgever. Het menselijke heeft er bij Carla altijd in gezeten. “Mijn vriendinnetje op de lagere school had een zusje met het syndroom van Down, mede door haar werd ik Z-verpleegkundige.” Dat werk heeft Carla gedaan, totdat zij zelf kinderen kreeg.

Kinderen van anderen

“De onregelmatige diensten waren niet te combineren met het opvoeden van mijn kinderen én ik zag mijn man te weinig. Als hij thuiskwam ging ik werken, en andersom.” Met haar kinderen en de kinderen van anderen - Carla werd oppasmoeder - kwam ze regelmatig in speeltuin Jeugdland op het Theemsplein. “Leuk, maar het gebouw was vaak gesloten. Voor het toilet moesten we weer naar huis.” Carla werd door het speeltuinbestuur gevraagd daar verandering in te brengen en zo werd ze speeltuinbeheerder, in dienst van Haarlem effect.

Sociaal makelaar

“Dat werk heb ik zo'n zeven jaar met veel plezier gedaan. Ik was beheerder van twee speeltuinen en heb van alles georganiseerd. De deur stond altijd open, voor iedereen.” Diezelfde energie steekt ze in haar huidige functie. “Als sociaal makelaar ben ik verantwoordelijk voor Haarlem-Noord. We zijn met vijf makelaars en hebben ieder een eigen stadsdeel. We brengen mensen bij elkaar, door de activiteiten van onze partners zoals Haarlem Effect te promoten én door mensen op de waarde van BUUV te wijzen.”

Begonnen in Haarlem

“BUUV brengt vraag en aanbod bij elkaar. Het gaat vaak om kleine dingen. Iemand naar het ziekenhuis brengen, een lamp ophangen, enz. Inmiddels - na acht jaar - heeft BUUV z'n waarde ruimschoots bewezen. Het contact tussen mensen wordt gelegd, daarna weten ze elkaar te vinden en stappen wij er tussenuit. We zijn  begonnen in Haarlem en nu is BUUV actief in twaalf gemeentes. Dat aantal groeit nog steeds. We zijn een begrip, hoe mooi is dat!”

Een goede match!

En Haarlem Effect? “Dat is nog steeds mijn werkgever. Zonder hen had ik niet gekomen waar ik nu ben. Je moet 't leven nemen zoals het komt. Ik had geen route uitgestippeld, dat heb ik onderweg met Haarlem Effect gedaan. We zijn een goede match!” Nog een paar jaar, dan gaat Carla zich fulltime richten op haar man én op haar moestuin. “We zijn al voorzichtig op zoek naar een kleiner huis met een grotere tuin...”